Τέλος ο Δακτύλιος! Ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο για όλους

Ελεύθερα θα μπαίνουν από εδώ και στο εξής στο κέντρο της Αθήνας οσοι το επιθυμούν, χωρίς να σκέφτονται ποια μέρα του μήνα είναι.

  • -
  • -

Αντίο στον Δακτύλιο λένε από σήμερα όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας, αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, καθώς πλέον θα μπορούνε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης. Μέχρι χτες, δικαίωμα εισόδου στους κεντρικούς δρόμους είχαν μόνο οι μισοί κάθε μέρα, καθώς η ύπαρξη του Δακτυλίου σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να μπει εντός των ορίων ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο τελειώνει η πινακίδα του. Αν ο τελευταίος αριθμός της πινακίδας είναι μονός (1, 3, 5, 7, 9), τότε μπορεί να μπει τις μονές μέρες του μήνα, αν ο τελευταίος αριθμός της πινακίδας είναι ζυγός (0, 2, 4, 6, 8) τότε το αυτοκίνητο μπορεί να μπει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα.

Η κατάργηση του Δακτυλίου έχει ισχύ σχεδόν τρεις μήνες. Όσον αφορά την περίοδο 2021-2022 ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, οπότε κάπου εκεί αναμένεται να επανέλθει το μέτρο και για την περίοδο 2022-2023. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Δακτύλιος

Οι περιορισμοί του Δακτυλίου ισχύουν για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00 και αφορά όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων.

Οι δρόμοι που ορίζουν τον Δακτύλιο της Αθήνας είναι οι Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη -28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Η κίνηση στην περιοχή που αυτές ορίζουν περιορίζεται από τους κανονισμούς του Δακτυλίου, όμως η κίνηση επάνω σε αυτές τις οδούς γίνεται χωρίς περιορισμούς. Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Δείτε ακόμα: Αλλάζει όψη ο Κηφισός - Δείτε όλες τις αλλαγές

Στα παραπάνω υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

 

Αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κά.

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του δακτυλίου:

  • Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (πχ νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών ή υλικών οστεοσυνθέσεως ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.
  • Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Τώρα που καταργείται ο Δακτύλιος, θα πηγαίνεις πιο συχνά στο κέντρο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...