Νέα τέλη 2011: Απαλλάσονται τα υβριδικά

Αφορά όσα ταξινομήθηκαν πριν από την 1-11-2010

  • -
  • -

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας τόσο για το 2011 όσο και των επομένων ετών για τα υβριδικής τεχνολογίας και όσα αυτοκινήτα χρησιμοποιούν υδρογόνο επιβατικά ΙΧ, ταξί και οι δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες της κατηγορίας αυτής. Η απαλλαγή αφορά όσα αυτοκίνητα έχουν ταξινομηθεί έως τις 31/10/2010 και ο κινητήρας τους δεν ξεπερνά σε κυβισμό τα 1.929 κ.εκ. Για τα υβριδικά ή υδρογόνου οχήματα με κυβισμό άνω των 1.929 κ.εκ., τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 50% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Τέλος απαλλάσσονται των τελών και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Όσα αυτοκίνητα ταξινομηθούν μετά από την 1η Νοεμβρίου 2010 θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ανεξάρτητα της τεχνολογίας τους ή του τύπου του κινητήρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπ. Οικονομικών αναφέρει:

Ειδικότερα, από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010 προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) Τα υβριδικά και υδρογόνου επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31/10/2010 καθώς και οι δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης της κατηγορίας αυτής, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

β) Τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και οι επιβατικές ηλεκτροκίνητες δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31/10/2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

γ) Στα υβριδικά και υδρογόνου επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31/10/2010, καθώς και στις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης της κατηγορίας αυτής, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του νόμου, ρητά, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα οχήματα που ορίζονται στις πιο πάνω α) και β) περιπτώσεις, εφόσον αυτά έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31/10/2010.

Για τα οχήματα αυτά η απαλλαγή αυτή είναι διαρκής και αφορά στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και επομένων ετών.

Συνεπώς, προκειμένου για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2010 και επομένων ετών των αυτοκινήτων οχημάτων που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες περιπτώσεις α) και β) και τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 έως την 31/12/2010, αυτά προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010.

Περαιτέρω, ειδικά, προκειμένου για τα αυτοκίνητα οχήματα που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση γ), εφόσον αυτά έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31/10/2010, τα επιβαλλόμενα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και επομένων ετών, αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.

Συνεπώς, προκειμένου για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2010 και επομένων ετών των αντίστοιχων αυτοκινήτων οχημάτων που εμπίπτουν στην περίπτωση αυτή, και τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 έως την 31/12/2010, αυτά προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010.

 

Για όσους δεν πληρώσουν

Για τα Ι.Χ. το σήμα των τελών θα είναι χρώματος ασημί και μπλε ενώ για τα Δ.Χ. οχήματα θα είναι ασημί και καφέ. Θα πρέπει υποχρεωτικά οι οδηγοί να το κολλούν στο παρμπρίζ και στις μοτοσικλέτες και τα τροχόσπιτα σε εμφανές σημείο. Σε περίπτωση που απλώς το έχετε μέσα στο Ι.Χ. και δεν είναι κολλημένο προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης προμήθειας των τελών προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα:

α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο είναι 30 ευρώ.

β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας πάνω από 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας.

γ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το μισό των τελών κυκλοφορίας που θα πλήρωνε κανονικά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...