Έχουν ημερομηνία λήξης τα παιδικά καθίσματα;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς. Τα καθισματάκια αυτοκινήτου λήγουν και αν ναι πότε;

  • -
  • -

Κατά την αγορά ενός παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, οι γονείς, συνήθως, κάνουν λεπτομερή έρευνα. Μαθαίνουν σε ποιες ομάδες βάρους χωρίζονται τα καθίσματα, αν είναι πιστοποιημένο αυτό που τους ενδιαφέρει, πως πρέπει να το τοποθετούν σωστά και τι είναι το σύστημα ISOfix.

Στη συνέχεια και ανάλογα τον προϋπολογισμό τούς προχωρούν στην αγορά, έχοντας την αίσθηση πως το παιδί τους θα μετακινείται με απόλυτη ασφάλεια στο όχημα για αρκετά χρόνια. Μάλιστα, ορισμένοι, χρησιμοποιούν το καθισματάκι του πρώτου παιδιού στο μικρότερο παιδί, θεωρώντας πως αυτό συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας. Αυτό όμως, είναι λάθος.

Όπως όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν υλικά από πλαστικό, μαξιλαράκια και φελιζόλ, έτσι και τα καθισματάκια αυτοκινήτου, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, καθώς η ποιότητα και λειτουργικότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχει ένδειξη στο κάθισμα που δείχνει την ημερομηνία λήξης

Ελάχιστα είναι τα καθίσματα που αναγράφουν ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με την ημερομηνία κατασκευής, η οποία αναγράφεται σχεδόν σε όλα τα παιδικά καθίσματα, στο πίσω μέρος.

Ωστόσο, παρότι δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία λήξης, οι κατασκευαστές αναφέρουν πως όλα τα παιδικά καθίσματα έχουν ενδεδειγμένη περίοδο χρήσης. Προφανώς και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής και την τιμή του. Άλλο είναι να έχεις αγοράσει ένα κάθισμα αξίας 800 ευρώ κι άλλο 200 ευρώ.

Δείτε ακόμη Τι είναι το ISOfix και πώς δένουμε σωστά ένα παιδί;

Συνήθως, το εγχειρίδιο χρήσης που λαμβάνεις κατά την αγορά, αναφέρει τη διάρκεια ζωής του καθίσματος. Οπότε, καλό είναι να το αποθηκεύσεις σε συγκεκριμένο και ασφαλές σημείο ώστε να έχεις ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στις πληροφορίες χρήσης και ασφάλειας του καθίσματος.

child seat

Οι κατασκευαστές, επί το πλείστον προτείνουν ως περίοδο χρήσης τα 6 με 10 χρόνια. Ορισμένοι ακόμη και τα 5 έτη. Αυτό όμως εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Πού οφείλεται η διάρκεια ζωής του παιδικού καθίσματος

Τα καθισμάτακια, πριν λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση στην Ευρώπη, περνούν crash test όπως τα αυτοκίνητα. Με το πέρας των ετών η απόδοσή τους μειώνεται. Συγκεκριμένα υλικά κατασκευής τους φθείρονται και οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, όπως πριν από 5-6 χρόνια για παράδειγμα.

Δείτε εδώ όλες τις κατηγορίες παιδικών καθισμάτων

Προφανώς και οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του καθίσματος. Αν το διατηρείτε σε άριστη κατάσταση, τότε θα παραμείνει αποτελεσματικό. Αντίθετα, αν εμφανίζει φθορές, δεν κουμπώνει εύκολα, τα φελιζόλ έχουν αλλοιωθεί και το παιδί παραπονιέται για την άνεση των μαξιλαριών, τότε χρειάζεται άμεσα αλλαγή.

Φυσικά, σε περίπτωση εμπλοκής σε σύγκρουση, η αντικατάστασή του κρίνεται επιβεβλημένη. Αναφερόμαστε στον «θρόνο» του παιδιού σας και εκεί δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...