«Φωτιά» τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Στα ύψη έχουν ανέβει οι τιμές για την ενοικίαση αυτοκινήτων στην χώρα μας και ειδικά σε ό,τι αφορά τους τουριστικούς προορισμούς, με τις τιμές να είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2019.

  • -
  • -

Μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στην τιμή την οποία καλούνται να πληρώσουν όσοι τουρίστες θέλουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο στην Ελλάδα, τάση η οποία υπάρχει και σε πολλούς άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η άνοδος των τιμών σύμφωνα με την γερμανική πλατφόρμα Reisereporter φτάνει το 92% σε σχέση με το 2019, δηλαδή πρόκειται σχεδόν για διπλασιασμό. Ωστόσο σε άλλα τουριστικά μέρη τα πράγματα για τους επισκέπτες είναι ακόμα χειρότερα. Στην Ιταλία οι τιμές σκαρφάλωσαν κατά 130%, στην Πορτογαλία κατά 93%, ενώ στην Μαγιόρκα η άνοδος από το 2019 μέχρι φέτος αγγίζει το 248%!

Ενοικίαση

Το ράλι τιμών στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία είναι σαφώς μειωμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ενοικιάσεων παραλαμβάνουν λιγότερα αυτοκίνητα από όσα χρειάζονται. Ταυτόχρονα, η ζήτηση έχει ανέβει κατακόρυφα καθώς γενικότερα ο τουρισμός στην Ευρώπη φέτος κινείται έντονα προς τα πάνω.

Δείτε ακόμα: Νοίκιασε ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ένα 50άρικο

Έτσι, ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης προσφοράς δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη, από την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάντα όταν ένα προϊόν το θέλουν πολλοί αλλά προσφέρεται σε μικρές ποσότητες. Χαρακτηριστικά, το 2019 πωλήθηκαν 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ το 2022 αναμένεται να μην ξεπεράσουν τις 580.000.

Φυσικά ο επισκέπτης που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο στις διακοπές του δεν έχει να πληρώσει μόνο την εταιρεία ενοικιάσεων, αλλά και το καύσιμο που θα καταναλώσει. Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει φτάσει ακόμα και τα 2,839 ευρώ/λίτρο, οι εξερευνήσεις και ο γύρος ενός νησιού μπορεί να επιφέρει δυσβάσταχτο κόστος.

Εσύ τι θα κάνεις; Θα νοικιάσεις στις διακοπές ή θα πάρεις μαζί το δικό σου αυτοκίνητο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...