Μύθος ή αλήθεια: Η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξης

Κι όμως, αρκετοί έχουν την απορία σχετικά με το αν η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξης. Ισχύει;

  • -
  • -

Η συνεχής ανατίμηση της τιμής των καυσίμων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους καταναλωτές, αφού μέσα σε μερικούς μήνες η αμόλυβδη έχει εκτοξευθεί στα 2,5 € το λίτρο. Επειδή κανείς δεν μπορεί να φανταστεί που θα φτάσει η τιμή των καυσίμων, δεν είναι λίγοι αυτοί που εξετάζουν ακόμα και το σενάριο να αποθηκεύσουν βενζίνη, γλιτώνοντας χρήματα σε περίπτωση νέας ανατίμησης. Και εδώ δημιουργείται ένα βασικό ερώτημα. Έχει η βενζίνη ημερομηνία λήξης; Ποια είναι η αλήθεια;

Οι τεχνολόγοι διυλιστηρίων πετρελαίου, υποστηρίζουν ότι στα μεταλλικά δοχεία, η βενζίνη με υψηλή οκτανική ονομασία (περισσότερο από το 92) δεν θα χάσει τις ιδιότητές της κατά τη διάρκεια 5 έως 8 έτη. Επίσης, αναφέρουν ότι η βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας αποθήκευσης δεν θα καταστρέψει το καύσιμο και ακόμη δεν θα μειώσει τον αριθμό οκτανίων. Αυτό, όμως, αφορά καθαρή βενζίνη που προέρχεται από διυλιστήριο πετρελαίου.
Δείτε ακόμη: Γιατί τα καινούργια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα; 

Όσον αφορά αυτή που προμηθευόμαστε από τα πρατήρια, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, ο κάθε κατασκευαστής ενισχύει το καύσιμο με τα δικά του πρόσθετα, τα οποία και φροντίζουν να κρατούν καθαρό τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας. Τα πρόσθετα είναι ευαίσθητα στην υγρασία και το φως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φωτοχημικές αντιδράσεις και στη δημιουργία μικροοργανισμών στην επιφάνεια του καυσίμου. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής της βενζίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Με τη σωστή αποθήκευση, το καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για ένα διάστημα από τρεις έως έξι μήνες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...