Ηλεκτρικό SUV με 11 χρόνια εγγύηση στην μπαταρία. Ποιο είναι;

Με 11 χρόνια εγγύηση, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και χώρους ώστε να βάζεις με άνεση όλη την οικογένεια και τις αποσκευές, χρειάζεται δεύτερη σκέψη;

  • -
  • -

Σχεδόν όλοι όσοι εξετάζουν την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, διστάζουν για τους ίδιους λόγους. Αυτονομία, αριθμός σημείων φόρτισης, αρχικό κόστος χρήσης και η απορία τι θα γίνει με την μπαταρία του αυτοκινήτου όταν πλέον αυτό δε θα είναι καινούριο.

Το μοντέλο που εξετάζουμε σήμερα έρχεται να λύσει με τον πιο πειστικό τρόπο το τελευταίο πρόβλημα, καθώς η εταιρεία που το κατασκευάζει τολμάει να κάνει μία κίνηση που δεν έχουμε ξαναδεί. Να δώσει εγγύηση η οποία φτάνει τα 11 χρόνια ή τo... 1.000.000 χιλιόμετρα!

bZ4X

Μάλιστα, αυτό το κάνει με τρόπο ο οποίος επιτρέπει στη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών να μην χρεωθούν ποτέ ούτε 1 ευρώ, για στοιχεία όπως επέκταση εγγύησης ή οτιδήποτε άλλο.

Η εγγύηση που προσφέρει το μοντέλο είναι ότι, μέχρι και την ημέρα που θα συμπληρωθούν τα 11 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς ή μέχρι την στιγμή που το κοντέρ θα γράψει 1.000.000 km, η απόδοση της μπαταρίας θα είναι τουλάχιστον στο 70% σε σχέση με την πρώτη μέρα που βγήκε από την αντιπροσωπεία.

bZ4XΗ εταιρεία που τολμάει να κάνει κάτι τέτοιο είναι η Toyota και το πρόγραμμα αφορά το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των SUV και ονομάζεται bZ4X.

Η αρχική εγγύηση του μοντέλου είναι 6 χρόνια ή 180.000 km, ό,τι έρθει πρώτο. Ας εξετάσουμε την εγγύηση για δύο κατηγορίες οδηγών. Έναν μέσο χρήστη που κάνει περίπου 15.000 km/έτος και έναν επαγγελματία (π.χ. ταξί) ο οποίος κάνει πολύ περισσότερα.

11 χρόνια εγγύηση για τον μέσο οδηγό

Ο μέσος οδηγός θα έχει δωρεάν εγγύηση για όλο το αυτοκίνητο μέχρι τα 6 χρόνια. Στη συνέχεια η Toyota προσφέρει πέντε δωρεάν ελέγχους (EV health check), οι οποίοι πρέπει να γίνονται κάθε έναν χρόνο ή κάθε 15.000 km, ό,τι έρθει πρώτο. Έτσι, ο οδηγός του παραδείγματος θα πάει το αυτοκίνητο για το πρώτο EV health check λίγο πριν συμπληρωθεί ο έκτος χρόνος. Από εκεί και μετά η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε 12 μήνες, με τους υπόλοιπους τέσσερις ελέγχους να γίνονται στο τέλος του έβδομου, του όγδοου, του ένατου και του δέκατου χρόνου, επεκτείνοντας κάθε φορά την εγγύηση κατά έναν ακόμα. Έτσι καλύπτεται και ο ενδέκατος χρόνος. Αν μέσα σε κάποιο από αυτά τα EV health check βρεθεί ότι η μπαταρία έχει πέσει κάτω από το 70%, τότε η Toyota θα αναλάβει την επισκευή.

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε το Toyota bZ4X - Είναι το καλύτερο οικογενειακό ηλεκτρικό SUV;

1.000.000 km εγγύηση για τον «ταξιδιάρη»

Περνάμε στον δεύτερο οδηγό, εκείνον που κάνει πολλά km κάθε χρόνο. Μέχρι τα 180.000 km ισχύει η αρχική εγγύηση. Λίγο πριν το κοντέρ γράψει το παραπάνω νούμερο το αυτοκίνητο πηγαίνει για το πρώτο από τα 5 δωρεάν EV health check. Έτσι κερδίζει 15.000 km εγγύηση ακόμα. Στα 195.000 km έρχεται το δεύτερο από τα 5 δωρεάν EV health check, και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι και τα 255.000 km. Από εκεί και μετά οι δωρεάν έλεγχοι τελειώνουν και κάθε ένας κοστίζει πλέον 50 ευρώ. Ωστόσο, όσο συνεχίζεται η πραγματοποίηση ελέγχων η εγγύηση για την μπαταρία συνεχίζει να ισχύει. Πηγαίνοντας για ένα EV health check κάθε 15.000 km, ο οδηγός που καλύπτει πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις ετησίως μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα έχει ικανοποιητική αυτονομία μέχρι και το 1.000.000 km, αλλά και το γεγονός ότι αν η μπαταρία πέσει κάτω από το 70% της αρχικής της απόδοσης, δε θα χρειαστεί να προβεί σε επιπλέον έξοδα.

Τι λες; Σε πείθει με αυτή την κίνηση η Toyota να δεις πιο θετικά την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...