Έρευνα: Τι άποψη έχουν οι Έλληνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Έρευνα της Focus Bari αποκαλύπτει με τι… ματιά βλέπουν οι Έλληνες την ηλεκτροκίνηση, μια τεχνολογία που μεγαλώνει συνεχώς στο κομμάτι της αυτοκίνησης.

  • -
  • -

Ποιος αμφισβητεί ότι η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της αυτοκίνησης; Λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα κυριαρχήσουν και όσοι εμμένουν σε αυτή την άποψη, είτε δεν θέλουν να το παραδεχτούν, είτε δεν βλέπουν τις σαφείς ενδείξεις της αυτοκινητοβιομηχανίας για το «που πάει το πράγμα». Στην Ελλάδα πάντως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν κερδίζουν εύκολα τη γνώμη του καταναλωτή. Σίγουρα, τα εμπόδια είναι αρκετά για την πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού, με μερικά να είναι απροσπέλαστα (όπως η τιμή) όμως γίνονται διάφορες ενέργειες για να καταπολεμηθούν (όπως η κρατική επιδότηση).

Όπως κάθε τι νέο πάντως, θα πάρει καιρό μέχρι τη στιγμή που θα εδραιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ήδη τα πρώτα βήματα. Οι Έλληνες που αρχίζουν να σκέπτονται ή έστω, να εξετάζουν την περίπτωση ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου, γίνονται περισσότεροι, όπως και εκείνοι που ενημερώνονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση. Μια έρευνα της Focus Bari / YouGov δείχνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που «ρίχνουν φως» στην άποψη των Ελλήνων περί ηλεκτροκίνησης. Τα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση της έρευνάς τους και δείχνουν ότι αρκετοί είναι έτοιμοι να κάνουν τη «στροφή», ενώ παρουσιάζονται και τα μεγαλύτερα αρνητικά που βλέπουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Πόσοι θα αγόραζαν ηλεκτρικό;

Σύμφωνα με την έρευνα, 76% των αγοραστών θα εξέταζαν την περίπτωση επιλογής υβριδικού αυτοκινήτου για την επόμενη αγορά τους, ενώ το 54% δηλώνουν ότι θα κοίταζαν και ηλεκτρικό μοντέλο ως ενδεχόμενο. Το diesel συγκέντρωσε 58%, τα εναλλακτικά καύσιμα όπως LPG, CNG κλπ πήραν 53%, ενώ η βενζίνη βρίσκεται στο τέλος με 48%, ένα ποσοστό φανερά μειωμένο συγκριτικά με το παρελθόν. Από την άλλη, το 51% των Ελλήνων «έχει ακουστά» το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το 37% γνωρίζει αρκετά πράγματα και λεπτομέρειες, ενώ μόλις το 12% δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ηλεκτρικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, βλέπουμε ότι η δημοφιλέστερη απάντηση για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών είναι το όφελος του περιβάλλοντος. Ακολουθούν οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές, τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη (καθόλου καύσιμα, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, δεν χρειάζονται σέρβις), η εξασφάλιση για το μέλλον και ο λιγότερος θόρυβος.

Δείτε ακόμη: Φορτιστές ανά 60 χλμ - Πότε θα γίνει

Αντίθετα, η δημοφιλέστερη απάντηση για τα αντι-κίνητρα είναι το υψηλό κόστος αγοράς. Ακολουθούν τα λίγα σημεία φόρτισης, το άγχος της αυτονομίας, το υψηλό κόστος φόρτισης στο σπίτι και η μη διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων.

Πόσα ξέρουν οι Έλληνες για την ηλεκτροκίνηση;

Η έρευνα εξέτασε και την ενημέρωση των Ελλήνων σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, το 53% έχει μάθει πολλά περισσότερα συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Το 38% έχει τις ίδιες γνώσεις και δεν έχει πληροφορηθεί κάτι περισσότερο για τα ηλεκτρικά, ενώ το 8% αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με το θέμα. Από όσους δήλωσαν ότι γνωρίζουν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 51% είπε ότι πλέον τα βλέπουν πιο θετικά, το 41% είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και το 8%, ότι έχει χειρότερη γνώμη για τα ηλεκτρικά πλέον.

Ποιες κατηγορίες Ελλήνων προτιμούν τα ηλεκτρικά;

Ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, βλέπουμε αρκετές διαφορές. Οι άνδρες κατά 54% συμφωνούν με την περίπτωση των ηλεκτρικών, το 25% τους είναι αδιάφορο και το 21% διαφωνεί. Οι γυναίκες από την άλλη, συμφωνούν κατά 56%, δηλώνουν αδιαφορία κατά 33% και διαφωνούν κατά 11%. Τέλος, όσο μικρότερη η ηλικία, τόσο πιο πρόθυμοι εμφανίζονται οι Έλληνες προς την ηλεκτροκίνηση. Από 18 ετών έως 24, μόνο το 9% διαφωνεί και το 66%, συμφωνεί για τη «στροφή» της αυτοκινητοβιομηχανίας (το 25% αδιαφορεί). Από 25 ετών έως 34, διαφωνεί το 13%, από 35 ετών έως 44, διαφωνεί το 14%, από 45 ετών έως 54, διαφωνεί το 18% και από 55 ετών έως 64 ετών, διαφωνεί το 20%.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Focus Bari / YouGov.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...