Κάνω οικονομία ή καίω περισσότερο με cruise control;

Σίγουρα, η χρήση του cruise control προσφέρει άνεση στο ταξίδι, αλλά είναι πιο οικονομική σε επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου;

  • -
  • -

Το Cruise control έχει καθιερωθεί σήμερα ως μέρος του βασικού εξοπλισμού στα περισσότερα μοντέλα, ανεξαρτήτως μάλιστα κατηγορίας, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο άνεσης στο ταξίδι. Η χρήση του στον αυτοκινητόδρομο είναι αρκετά συνηθισμένη, αλλά προκύπτει ένα βασικό ερώτημα. Ποια συνθήκη είναι πιο οικονομική; Να έχει ο οδηγός τον πλήρη έλεγχο ή να αφήσει το σύστημα αυτόματα να διαχειρίζεται την ταχύτητα του οχήματος; Η απάντηση δεν είναι αρνητική ή καταφατική, αφού εξαρτάται από τις συνθήκες. 

Πού καίει λιγότερο ο υπολογιστής και πού το πόδι μας

Και τι εννοούμε. Σε δρόμο χωρίς κλίση, το cruise control αποδεικνύεται πιο οικονομικό, αφού δεν αυξομειώνει ταχύτητα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο οδηγός. Η διατήρηση των χιλιομέτρων που έχει επιλέξει ο οδηγός διατηρείται προοδευτικά, χωρίς απότομη αύξηση στο γκάζι. Αντίθετα, σε δρόμο με έντονη ανηφορική κλίση, το cruise control θα ανεβάσει περισσότερο τις στροφές του κινητήρα για να πλησιάσει την επιθυμητή ταχύτητα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η κατανάλωση καυσίμου. Η ιδανική συνθήκη, λοιπόν, είναι ο οδηγός να επιτρέπει στο cruise control να διαχειρίζεται την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε επίπεδο δρόμο, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει έντονη κλίση να αναλαμβάνει ο ίδιος την προοδευτική επιτάχυνση του αυτοκινήτου.
Δείτε ακόμη: Ποια είναι η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι;

Αξίζει να σημειώσουμε, πως πολλά από τα σημερινά αυτοκίνητα διαθέτουν το γνωστό σε όλους Adaptive Cruise Control, το οποίο δεν διατηρεί μόνο την ταχύτητα του αυτοκινήτου, αλλά τη μειώνει ή την αυξάνει ανάλογα με την απόσταση που υπάρχει από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Μέσω κάμερας και αισθητήρων, το σύστημα καταφέρνει και διατηρεί την ίδια ταχύτητα ακολουθώντας το προπορευόμενο όχημα, ενώ αν η μεταξύ τους απόσταση αλλάξει επιβραδύνει ή αυξάνει ταχύτητα.
Δείτε ακόμη: Μύθος ή αλήθεια: Έχει «ελάχιστη ταχύτητα» η εθνική οδός;

Η σωστή διαχείριση του cruise control μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομική, με δεδομένο όμως ότι ο οδηγός επιλέγει τον πιο αποδοτικό τρόπο χρήσης. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, απαιτείται επαγρύπνηση του οδηγού για οποιοδήποτε απρόοπτο παρουσιαστεί, ενώ πάντα να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως το σύστημα απενεργοποιείται μόλις πατήσετε το πεντάλ του φρένου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...