Ποια ακρίβεια; Αγοράζουμε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα!

Σημαντικά αυξημένες είναι οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων για τον μήνα Μάιο, παρά το γεγονός ότι γύρω μας ακούμε συνεχώς για ακρίβεια, άνοδο τιμών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και προβλήματα στις γραμμές παραγωγής λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

  • -
  • -

Ο Μάιος του 2022 έκλεισε με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων να είναι αρκετά υψηλότερες συγκριτικά με εκείνες του αντίστοιχου μήνα το 2021. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση τόσο με το περιβάλλον ακρίβειας και αύξησης τιμών στο οποίο βρισκόμαστε, όσο και με τις αναφορές για σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων που έρχονται από τις εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η αύξηση στις πωλήσεις επιβατικών έφτασε το 10,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2021, αγγίζοντας τις 11.995 ταξινομήσεις. Στον αντίποδα, κατά 9,8% υποχώρησαν οι πωλήσεις επαγγελματικών σημειώνοντας μόλις 842 ταξινομήσεις.

Χάρη σε αυτήν την άνοδο η αγορά σχεδόν ισορρόπησε τις απώλειες που είχαν προκύψει το προηγούμενο τετράμηνο. Έτσι, το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2022 έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας 43.711 αυτοκίνητα, αριθμός μειωμένος μόλις κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Πωλήσεις

Οι κατηγορίες με τις περισσότερες πωλήσεις

Πρωταθλητής των πωλήσεων με πολύ μεγάλη διαφορά αναδεικνύεται η κατηγορία Β έχοντας το 52,6% των πωλήσεων, ενώ αυτό το ποσοστό είναι μοιρασμένο κατά 24,3% στα B-SUV και κατά 28,3% στα υπόλοιπα B μοντέλα.

Η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι η C πετυχαίνοντας ποσοστό 30,5% στο σύνολο, με το 19,3% να ανήκει στα C-SUV και το 11,1% στα υπόλοιπα C μοντέλα.

Δείτε ακόμαΗλεκτρικά αυτοκίνητα: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή για το 2022

Τα μερίδια που απολαμβάνει το κάθε καύσιμο

Η κατάσταση που επικρατεί με την αύξηση των τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο (κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά), αντικατοπτρίζεται στις επιλογές του κοινού. Έτσι, κατά 2,7 μονάδες έχει υποχωρήσει το μερίδιο της βενζίνης για τον Μάιο πέφτοντας στο 54,5%, ενώ η πτώση φτάνει τις 4 μονάδες για το πεντάμηνο και το ποσοστό του πιο διαδεδομένου καυσίμου περιορίζεται κάτω από τη μέση, καθώς δεν ξεπερνά το 47%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο πετρέλαιο.

Πωλήσεις

Στον αντίποδα, τα επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα (plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά) γνωρίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελούν με πολύ μεγάλη διαφορά τον πιο οικονομικό αλλά ταυτόχρονα και οικολογικό τρόπο μετακίνησης. Το μερίδιό τους για τον Μάιο έχει ανέβει στο 6,3% από 5,1% που ήταν τον Μάιο του 2021, για το πεντάμηνο του 2022 βρίσκονται στο 7,6% έναντι 5,4% για το ίδιο διάστημα του 2021.

Κόντρα και στην Ευρώπη

Η συνολική εικόνα των πωλήσεων στη χώρα μας έρχεται σε αντίθεση και με όσα συμβαίνουν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 14,4%. Βέβαια τα στοιχεία αφορούν το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος, καθώς ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία Μαΐου για όλες τις χώρες-μέλη.

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες πωλήσεων του Μαΐου (αρχείο pdf)

Περίμενες ότι θα αυξηθούν οι πωλήσεις, ειδικά σε τόσο μεγάλο βαθμό ή ξαφνιάστηκες κι εσύ τόσο πολύ όσο εμείς;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...