Πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες φτιάχνουν λιγότερα αυτοκίνητα και κερδίζουν περισσότερα;

Είναι ποτέ δυνατόν να κατασκευάζει κάποιος λιγότερα αυτοκίνητα και να γεμίζει το ταμείο με περισσότερα χρήματα; Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

  • -
  • -

Οι κατασκευαστές δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως ο χώρος του αυτοκινήτου περνά κρίση. Η παραγωγή έχει μειωθεί και οι αντιπρόσωποι σε κάθε χώρα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τους πελάτες, με την αναμονή για τις παραδόσεις να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τους 12 μήνες.

Η έλλειψη ημιαγωγών, ο περιορισμός στην παροχή καλωδίων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι οι βασικοί παράγοντες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, παρά την παγκόσμια κρίση και το γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν λιγότερα αυτοκίνητα, τα κέρδη τους έχουν αυξηθεί. Ο λόγος είναι απλός και έγκειται στο ότι δεν ασχολούνται πλέον με τα φθηνότερα οχήματα, αλλά μόνο με τις ακριβότερες εκδόσεις.

Κερδίζουν δις ευρώ χάρη στα premium αυτοκίνητα

Η δήλωση του Matthias Heck, ειδικού αναλυτή της Moody’s, είναι χαρακτηριστική για τη στρατηγική που ακολουθούν οι κατασκευαστές: «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επί του παρόντος δεν συμβαδίζουν με την παραγωγή, επομένως τα premium μοντέλα έχουν προτεραιότητα επειδή τα περιθώρια κέρδους τους είναι υψηλότερα».

automakers 

Σε αυτή τη ζωή τα πάντα είναι χρήμα, όποτε οι εταιρείες έχουν επιλέξει να μην σπαταλούν πολύτιμα εξαρτήματα για να φτιάχνουν φθηνά αυτοκίνητα με μικρό περιθώριο κέρδους, αλλά να τα αξιοποιούν σε premium μοντέλα υψηλού επιπέδου που προφανώς κοστίζουν πολλές δεκάδες ευρώ επιπλέον.

Το 2021, οι 16 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου αύξησαν τα κέρδη τους κατά 168% σε ετήσια βάση, από 50 δισ ευρώ σε 134 δισ, σημειώνοντας ρεκόρ παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 1,2% σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2020, σύμφωνα με ανάλυση της συμβουλευτικής EY.

Αυτή η τάση συνεχίζεται και φέτος, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενισχύουν τα κέρδη κατά 19% το πρώτο τρίμηνο, παρότι οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 11%.

Βέβαια, η πρακτική αυτή, μπορεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, ωστόσο δημιουργεί ανησυχίες για το κλίμα, καθώς τα βαριά μοντέλα, όπως τα SUV, έχουν υψηλότερες εκπομπές ρύπων από τα μικρότερα αυτοκίνητα. Επίσης, η λογική των μεγάλων premium επηρεάζει και τα ηλεκτρικά, τα οποία είναι λιγότερο προσοδοφόρα.

Διαβάστε επίσης: Ποιες μάρκες αυτοκινήτων επιλέγουν οι Έλληνες;

Για αντιληφθεί ο καθείς, πόσο έξυπνη είναι η αυτή η πρακτική, θα δώσουμε ορισμένα παραδείγματα. Ο όμιλος Volkswagen αύξησε τα κέρδη του το 2021 κατά 75%, σε περισσότερα από 15 δις ευρώ, παρότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 600.000 μονάδες.  Έδωσε προτεραιότητα στα μοντέλα των Audi και Porsche που έχουν με υψηλό περιθώριο κέρδους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα μάρκες όπως η Skoda και η Seat.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και το Renault Group, με το νέο πλάνο να αποφέρει κέρδη 9 δις ευρώ πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,5%.

Πότε περιμένουμε να εξομαλυνθεί η κατάσταση 

Με βάση νεότερες εκτιμήσεις, η έλλειψη ημιαγωγών θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, τα εργοστάσια ορισμένων κατασκευαστών δουλεύουν ήδη σε φουλ ρυθμούς. Για να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση απαιτείται χρόνος όμως. Οπότε μέσα στο 2023 θα φανεί η ανάκαμψη.

Αυτό δεν σημαίνει στην πραγματικότητα πως οι εταιρείες θα επιστρέψουν στα φθηνότερα και μικρότερα αυτοκίνητα. Τους συμφέρει να κατασκευάζουν μεγαλύτερα και ακριβότερα οχήματα κι αυτό θα κάνουν.

automakers

Τον Μάιο, η Mercedes-Benz έκανε γνωστό πως θα επικεντρωθεί στην παραγωγή ακόμη πιο πολυτελών αυτοκινήτων, καταργώντας τα μικρότερα μοντέλα της γκάμας της. Το ίδιο θα κάνει η Audi, όπως και άλλες φίρμες.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η κατηγορία των premium θα ξεπεράσει τη συνολική αγορά αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, αναπτυσσόμενη κατά περίπου 1% ταχύτερα ετησίως. Παρά τις αυξανόμενες τιμές στην αγορά αυτοκινήτων, η ζήτηση δεν δέχεται πιέσεις και τα βιβλία παραγγελιών είναι μονίμως γεμάτα.

Πηγή: Politico

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...