Τιμές καυσίμων: Θα πούμε τα 2,3 ευρώ φθηνή βενζίνη!

Το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων δεν λέει να κοπάσει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και στην Αττική να ξεπερνά τα 2,5 ευρώ η βενζίνη.

  • -
  • -

Το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών αυτή την στιγμή βάζει 20 ευρώ βενζίνη σε κάθε επίσκεψή του στο πρατήριο. Το κύμα ακρίβειας δεν επιτρέπει περαιτέρω σπατάλη χρημάτων. Ακόμη και το τελευταίο ευρώ μετράει στην τσέπη του καταναλωτή.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτροχιαστεί, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη πιο υψηλές τιμές στην αντλία. Με τη χρηματιστηριακή τιμή της αμόλυβδης να έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στην περιοχή της Μεσογείου, τα διυλιστήρια τιμολογούν όλο και ακριβότερα, γεγονός που επηρεάζει την τελική τιμή.

Με βάση κάποιες εκτιμήσεις, η μέση τιμή των 2,356 € το λίτρο που καταγράφεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, σε λίγες μέρες θα μας φαίνεται φθηνή. Κι αυτό, διότι, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Στα 2,356 € φυσικά δεν υπολογίζουμε τα νησιά, όπου εκεί αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 2,6 €.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Στα πρατήρια η κίνηση είναι μειωμένη. Αυτό έχει ως συνέπεια να συρρικνωθούν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Βέβαια, οι αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ από την εν λόγω πηγή (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα πετρελαιοειδή), επέφεραν ισορροπία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ερώτηση αν έρχονται μέτρα στήριξης μέσα στον Ιούλιο, απάντησε πως αναζητείται δημοσιονομικός χώρος. Η Πέμπτη, είναι κρίσιμη. Τότε, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2022 όσο και εκείνα για τον πληθωρισμό.

Δείτε εδώ πόσο φόρο πληρώνουμε στη βενζίνη

Εφόσον τα φορολογικά έσοδα είναι ικανοποιητικά, μπορεί και να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Η μείωση του ΕΦΚ έχει αποκλειστεί, αφού όπως τόνισε ο υπουργός, «εάν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα».

Στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία τα πήγε λιγότερο καλά από το αναμενόμενο, τότε χαλιναγώγηση των τιμών, τουλάχιστον, άμεσα, δεν πρόκειται να δούμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...