Γιατί τα λίτρα του χώρου αποσκευών σου λένε τη μισή αλήθεια;

Σίγουρα όταν κοιτάς για καινούριο αυτοκίνητο εξετάζεις μεταξύ άλλων και τη χωρητικότητα του πορτ-παγκάζ, όμως είσαι σίγουρος ότι αυτό που διαβάζεις ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

  • -
  • -

Η χωρητικότητα του πορτ-παγκάζ είναι ένας παράγοντας που παίζει βασικό ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν κάποιος βρίσκεται σε διαδικασία να ψάξει να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι για τους οποίους το συγκεκριμένο κριτήριο είναι το κυριότερο.

Ένας κλασικός τρόπος για να δούμε ποιο αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερο πορτ-παγκάζ, είναι να ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές, τα οποία εκφράζονται σε λίτρα. Ωστόσο, αυτά τα νούμερα λένε τη μισή αλήθεια.

Λίτρα

Οι δύο τρόποι μέτρησης της χωρητικότητας του πορτ-μπαγκάζ

Αυτό το αναφέρουμε επειδή η μέτρηση δεν έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο, καθώς υπάρχουν κυρίως (όμως όχι αποκλειστικά) δύο διαφορετικοί τρόποι για να υπολογίσουμε τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών.

Οι δύο βασικότεροι είναι ο VDA και ο SAE, με προέλευση από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε ξύλινα «τούβλα» με διαστάσεις 200mm x 50mm x 100mm, δηλαδή ο όγκος του κάθε «τούβλου» είναι 1 λίτρο. Αυτά στοιβάζονται στο πορτ-παγκάζ μέχρι να γεμίσει και μετράμε πόσα βάλαμε. Αυτός είναι ο αριθμός που θα ανακοινώσει ο κατασκευαστής.

Δείτε ακόμαΠόσο παραπάνω καίει το αυτοκίνητο με μπαγκαζιέρα οροφής;

Στο SAE η νοοτροπία είναι ίδια, ωστόσο τα «τούβλα» δεν έχουν ένα μέγεθος. Το πρότυπο έχει δημιουργήσει «τούβλα» 7 μεγεθών τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα, όμως ορίζει έναν μέγιστο αριθμό από την κάθε κατηγορία. Χρησιμοποιώντας την SAE μεθοδολογία γεμίζουν ακόμα και κάποια κενά που θα έμεναν άδεια με το σύστημα VDA. Με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται σημαντικά τα πορτ-παγκάζ με ιδιαίτερα ακανόνιστο σχήμα, ενώ ο κατασκευαστής μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο νούμερο.

Το πρόβλημα και η λύση για να μπορεί να γίνει σύγκριση

Κάποιοι κατασκευαστές επιλέγουν τη μία μέθοδο και κάποιοι την άλλη, ενώ μερικοί έχουν δικά τους συστήματα μέτρησης.

Λίτρα

Όσον αφορά τη βασική αρχή τους, καμία μεθοδολογία δεν είναι λάθος, όμως το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα αποτελέσματα είναι μη συγκρίσιμα μεταξύ τους. Έτσι, ο υποψήφιος αγοραστής καλείται να αποφασίσει και να συγκρίνει έχοντας ανόμοιες πληροφορίες στη διάθεσή του.

Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό σύστημα μέτρησης, το οποίο θα εφαρμόζουν όλες ανεξαιρέτως. Μέχρι τότε, για να καταλάβει ένας ενδιαφερόμενος τι ισχύει με το πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου που θέλει να αγοράσει, θα πρέπει να πάει να το δει από κοντά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...