To GOCAR με τον Πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια - Τι είδαμε στο "ηλεκτρικό" νησί [video]

Έξι ολόκληρα χρόνια θα διαρκέσει το έργο. Σε αυτό το διάστημα, η Αστυπάλαια θα χρησιμεύσει ως εργαστήριο για την κινητικότητα του μέλλοντος, με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας κι ένα πράσινο υβριδικό ενεργειακό σύστημα.

  • -
  • -

Ήταν Ιούνιος του 2021, όταν ο επικεφαλής του VW Group, Herbert Diess και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στην Αστυπάλαια για να εγκαινιάσουν το Astypalaia Project. Έναν χρόνο αργότερα, οι δύο άντρες και τα πολυπληθή επιτελεία τους, μετέβησαν εκ νέου στο νησί του Αιγαίου, για να δείξουν ότι οι φουτουριστές ιδέες μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικότητα.

Στην αποκαλούμενη και ως «πεταλούδα του Αιγαίου», διενεργείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταμορφώσει την Αστυπάλαια σε έναν τόπο-πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ταχεία απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων.

Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα καλύψουν σε ποσοστό 100% το νησί. Ούτε οι υποδομές φόρτισης. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι πως, μέχρι το 2026, η Αστυπάλαια, θα στραφεί στην έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα εκσυγχρονίζοντας πλήρως το ενεργειακό σύστημα και ανοίγοντας τον δρόμο για την υπόλοιπή Ευρώπη.

astypalaia r1

Το GOGAR, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις γύρω από την αυτοκίνηση, επιδεικνύοντας ζέση για την ηλεκτροκίνηση, βρέθηκε στην Αστυπάλαια στο πλαίσιο της νέας συνάντησης του CEO του γερμανικού ομίλου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Πήρε μια γεύση από την ανάπτυξη του νησιού, είδε τις υποδομές και, κατέγραψε όλα όσα επρόκειτο να επακολουθήσουν.

Η μεγάλη αλλαγή της Αστυπάλαιας

Από πέρυσι, στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Smart Green Island» για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα. Αρχικά, τέθηκαν στη διάθεση των δημόσιων υπηρεσιών τα πρώτα EV αυτοκίνητα και εγκαταστάθηκαν οι φορτιστές. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η παράδοση ορισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και scooter στους κατοίκους.

Πλέον, η Αστυπάλαια περνά στην επόμενη φάση της μεταμόρφωσής της, με την υποστήριξη του ομίλου Volkswagen και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι κύριοι Diess και Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την έναρξη της υπηρεσίας ridesharing «ASTYBUS», καθώς και της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων «astyGO».

astypalaia r2

Αμφότερες λειτουργούν αποκλειστικά με πλήρως ηλεκτρικά οχήματα και διασφαλίζουν σημαντικά βελτιωμένη μετακίνηση στο νησί σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Τι είναι οι έξυπνες ηλεκτροκίνητες υπηρεσίες μετακίνησης

Οι υπηρεσίες έξυπνης μετακίνησης αντικαθιστούν μια παραδοσιακή λεωφορειακή γραμμή, η οποία μέχρι στιγμής προσφέρει περιορισμένη δημόσια συγκοινωνία στην Αστυπάλαια. Σε αντίθεση με τη λεωφορειακή γραμμή, οι υπηρεσίες κινητικότητας θα λειτουργούν όλο το χρόνο και θα συνδέουν πολλά περισσότερα σημεία στο νησί. Η υπηρεσία «ASTYBUS» ridesharing θα ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή πέντε μοντέλων Volkswagen ID. Buzz. Μέχρι τότε, θα χρησιμοποιούνται τα ID.42.

Διαβάστε επίσης: Οι 4 πυλώνες μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας

Από την άλλη, για την υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων «astyGO», οι μόνιμοι κάτοικοι και οι τουρίστες θα μπορούν να νοικιάσουν 18 ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen, ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT MÓ και ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς, διάσπαρτους στο νησί.

astypalaia r3

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν εύκολα κρατήσεις για εξυπηρέτηση από το AstyBus και το AstyGo μέσω κοινής εφαρμογής (app), της AstyMove. Οι δύο υπηρεσίες προγραμματίζεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο.

Περιπολικά, ασθενοφόρα και ταξί, όλα ηλεκτρικά

Όπως είδαμε κατά την παραμονή μας στην Αστυπάλαια, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται συνεχώς. Μετά την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, τις αρχές του αεροδρομίου και το Δήμο Αστυπάλαιας, προστέθηκε στο νησί το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο στην Ελλάδα, καθώς και το πρώτο ηλεκτρικό ταξί.

Διαβάστε επίσης: Στην Αστυπάλαια η παγκόσμια πρεμιέρα του VW ID.Buzz

Όσο για τους κατοίκους του νησιού, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά οχήματα και τις υπηρεσίες έξυπνης μετακίνησης. Σε έρευνα που διεξήχθη, πάνω από το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι γενικά πρόθυμοι να στραφούν σε ηλεκτρικό όχημα με τις κατάλληλες επιδοτήσεις αγοράς.  Φυσικά, εξέφρασαν ανησυχίες για το κόστος και τις υποδομές φόρτισης και δέχθηκαν τις νέες υπηρεσίες επιμερισμού διαδρομών (ridesharing) και κοινή χρήσης οχημάτων.

Κλείνουν οι γεννήτριες diesel – Ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες

Για να γίνει το νησί τελείως βιώσιμο, πρέπει να καταργηθούν οι γεννήτριες diesel που τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό. Στον πυλώνα της παραγωγής ενέργειας έχει ήδη δημιουργηθεί και εγκαινιάστηκε ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 20 KW, ο οποίος θα καλύπτει τις αρχικές ανάγκες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί, ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης έχει επεκταθεί και αποτελείται πλέον από διψήφιο αριθμό φορτιστών.

astypalaia r4

Μέχρι το 2023, ένα νέο ηλιακό πάρκο θα παρέχει περίπου 3 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100% της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και περισσότερο από το 50% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού. Έως το 2026, το νέο ενεργειακό σύστημα θα επεκταθεί περαιτέρω σε περισσότερο από το 80% συνολικής ενεργειακής ζήτησης.

Τι είπαν Diess και Μητσοτάκης

Ο επικεφαλής της VW και ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού χαιρετήθηκε θερμά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και περπάτησε στους δρόμους του νησιού, δήλωσε για το σπουδαίο έργο που συντελείται στην Αστυπάλαια: «Η συζήτηση σχετικά με τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στην Ευρώπη. Η Volkswagen είναι μια κινητήρια δύναμη αλλαγής, που οδηγεί τον μετασχηματισμό στην ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Στην Αστυπάλαια, εισάγουμε νέες υπηρεσίες κινητικότητας ως το επόμενο βήμα προς το μέλλον των μεταφορών. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το έργο να μεγαλώνει, με ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους αποδεικνύοντας ότι ένας γρήγορος μετασχηματισμός σε πράσινη κινητικότητα και πράσινη ενέργεια είναι εφικτός, εάν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις συνεργαστούν στενά».

astypalaia r5

Δείτε εδώ την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό το οποίο γίνεται εδώ, σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην «πεταλούδα» του Αιγαίου, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Και είναι μια επανάσταση η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί. Είμαστε στην πρωτοπορία της καινοτομίας και της τεχνολογίας: για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε και πρέπει να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο και πώς τελικά αυτή η καινοτόμος τεχνολογία η οποία ξεκινάει αλλά δεν τελειώνει με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει να γίνει ένας μοχλός για μία καλύτερη καθημερινότητα. Ο αέρας που φυσάει σήμερα, ο ήλιος που έχουμε είναι δικός μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Και όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Θα είναι ήλιος ή άνεμος, θα είναι και τα δύο».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...