Αστυπάλαια live: Οι 4 πυλώνες μετασχηματισμού της. Πού βρισκόμαστε;

Η μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο νησί της Μεσογείου» είναι σε εξέλιξη. Τι έχει γίνει έως τώρα και τι ακολουθεί

  • -
  • -

Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το Volkswagen Group έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό project στο νησί της Αστυπάλαιας, το οποίο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος είναι μέσα από μία σειρά δράσεων των δύο πλευρών, το πανέμορφο νησί να μετατραπεί στο πρώτο «Έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου», όντας πρότυπο για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα. Το σημαντικό έργο βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες για να ολοκληρωθεί και να πετύχει. Παρακάτω, θα δούμε ποιοι είναι αυτοί, τι έχει συμβεί έως σήμερα και τι αναμένεται στο άμεσο μέλλον. 

1ος Πυλώνας- Ηλεκτροκίνηση οχημάτων

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αυτό μεταφράζεται σε αντικατάσταση του υπάρχοντα στόλου αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα, με ηλεκτρικά οχήματα. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα επιδοτήσεων e-astypalea είναι σε λειτουργία αποκλειστικά για επιχειρήσεις και τους κατοίκους του νησιού. Το όφελος αγγίζει το 40% για την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος, με επιπλέον μειωμένη τιμή από ειδικές τιμές του Ομίλου Volkswagen, αλλά και με την απόσυρση παλαιότερου οχήματος. Ήδη έχουν πωληθεί 8 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τέσσερα scooter, ενώ 7 οχήματα έχουν προσθέσει οι υπηρεσίες δημόσιας χρήσης στο στόλο τους. Σήμερα στο νησί προστίθεται ακόμα ένα νέο ηλεκτρικό όχημα σε δημόσια υπηρεσία, το οποίο θα εκτελεί χρέη ασθενοφόρου. Αυτό που απομένει να γίνει είναι η πλήρης αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με ηλεκτρικά, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το 2025.

Δείτε ακόμη: Πόσο κοστίζει το Volkswagen ID.3 για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας; 

2ος Πυλώνας – Έξυπνη κινητικότητα

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας επιβατικών μεταφορών (AstyBUS), με ηλεκτρικά mini van, κατά παραγγελία. Παράλληλα, περιλαμβάνει και τη δημιουργία δικτύου ηλεκτρικών οχημάτων car shearing (AstyGO), όπου με χρέωση ανά λεπτό μπορεί κάνεις να νοικιάζει αυτοκίνητο, e-scooter και e-bike. Μέχρι σήμερα, αυτό που έχει γίνει είναι η δημιουργία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της κυβέρνησής, αλλά και η στελέχωση της νέας υπηρεσίας, η εκπαίδευση των ανθρώπων και η υπογραφή συμβάσεων leasing & software με τον Όμιλο Volkswagen. Ενώ, η Alpha Bank και η αεροπορική εταιρεία Sky Express ανέλαβαν χορηγοί του εγχειρήματος. Από τις 2 Ιουνίου, θα ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία και τον δύο προγραμμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, η κράτηση θα μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσα από την εφαρμογή AstyMOVE. Αυτό που απομένει είναι η κανονική λειτουργία των προγραμμάτων AstyBUS και AstyGO τον Οκτώβριο του 2022 και η αύξηση της μετοχικής συμμετοχής του Δήμου Αστυπάλαιας στη σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

3ος Πυλώνας – Φόρτιση και ενέργεια

Όπως έχει ανακοινωθεί ένα υβριδικό σύστημα θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες γεννήτριες ντίζελ σε δύο φάσεις. Το σύστημα θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει από έναν «παραγωγό», έναν ιδιωτικό φορέα που έχει την τεχνική επάρκεια για να αναπτύξει και να λειτουργήσει ένα τέτοιου είδους σύστημα. Αυτός θα επιλεγεί μέσα από διαγωνισμό που διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρωταρχικό κριτήριο επιλογής είναι  το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα, ένα δίκτυο δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσεται σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού, για τις ανάγκες των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν τους δρόμους του νησιού. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκατασταθεί έξι διπλοί φορτιστές, ενώ έχει γίνει ψηφιοποίηση και υπογειοποίηση του δικτύου. Από τις 2 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η λειτουργία μικρού φωτοβολταϊκού 20 Kw, επέκταση του δικτύου με τέσσερις επιπλέον διπλούς φορτιστές,  και την προκήρυξη του διαγωνισμού για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας. Και αυτό που μένει να γίνει είναι η ανάδειξη του παραγωγού από το διαγωνισμό, κατασκευή και λειτουργία του υβριδικού σταθμού ενέργειας, αλλά και η επέκταση του στο μέλλον.

4ος Πυλώνας – Αυτόνομη οδήγηση

Αυτό είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο με ορίζοντα υλοποίησης το 2025. Θα δοκιμαστεί στο νησί, φυσικά δεδομένης της διαθεσιμότητας της απαραίτητης τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε και ενέργειες όπως η δράση για την ανακύκλωση όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στο νησί, αλλά και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια κυκλικής οικονομίας για μαθητές Δημοτικού.

Η αναμετάδοση του event θα ξεκινήσει στις 18:00:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...