Άρση ακινησίας: Πλήρωσε μισά τέλη κυκλοφορίας, πήγαινε διακοπές με το αυτοκίνητο

Η νέα ρύθμιση επιτρέπει σε όσους έχουν «παροπλίσει» τα οχήματα τους, να τα ξαναβγάλουν στην κυκλοφορία με το μισό κόστος.

  • -
  • -

Με την πλατφόρμα για την άρση ακινησίας και την καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας να βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και σχεδόν 2 μήνες, ο οποιοσδήποτε κατέθεσε – έστω και «εικονικά» – τις πινακίδες του οχήματός του, έχει την ευκαιρία να επανορθώσει σε περίπτωση που χρειάζεται μεταφορικό μέσο για τις διακοπές του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να εισέλθει με τους κωδικούς TAXISnet στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ και να επιλέξει το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία. Το σύστημα θα κάνει online έλεγχο για να διαπιστώσει εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και εφόσον δοθεί έγκριση, στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Εάν πάλι έχει καταθέσει κανονικά τις πινακίδες στην Εφορία, θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλει το αίτημα άρσης και να τις παραλάβει, καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Δείτε αναλυτικά την διαδικασία και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες εδώ

Να σημειωθεί πως άρση ακινησίας μπορεί να χορηγηθεί μόνο μία φορά μέσα στο έτος οπότε σκεφτείτε καλά πότε θέλετε να το κάνετε και για πόσο. Επίσης, προσοχή θέλει η εξής λεπτομέρεια. Ακόμη και μία ημέρα μέσα στον μήνα, δηλαδή η πρώτη ημέρα του Ιουνίου, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για το σύστημα.

Πως θα πληρώσω όμως τα μισά Τέλη;

Η πληρωμή των Τελών με το μήνα επιτρέπει ουσιαστικά στους οδηγούς να πληρώνουν το 1/12 του συνολικού ποσού για τον κάθε μήνα. Το καλό με την συγκεκριμένη λογική είναι ότι ακόμη και τώρα αν θελήσει κάποιος να κάνει άρση και να πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας για τους μήνες που μένουν, θα πληρώσει τα μισά από αυτά που θα έδινε κανονικά μιας και βρισκόμαστε ήδη στα μισά του έτους, άρα θα πληρώσει για τους 6 από τους 12 μήνες. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης SUV του 2004 με κυβισμό 2.500 κ.εκ. που επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 840 ευρώ και θελήσει να βάλει πινακίδες από τον Ιούνιο κι έπειτα, θα πληρώσει 420 ευρώ. Εάν πάλι θέλει μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τότε το ποσό πέφτει στα 140 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...