Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Πώς μεταφέρω σωστά σκύλο ή γάτα στο αυτοκίνητο;

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια καλή αφορμή για να μάθεις αν μεταφέρεις σωστά το κατοικίδιό σου στο αυτοκίνητο με τον σωστό τρόπο.

  • -
  • -

Τα κατοικίδια ζώα αποτελούν μέλη των οικογενειών μας και στα ταξίδια και τις διακοπές μας, επιβάλλεται να βρίσκονται μαζί μας για να κάνουν τις στιγμές μας ακόμη πιο όμορφες. Σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου, έχουμε ακόμη έναν λόγο να τα σκεφτόμαστε, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, μια πολύ σημαντική ημέρα για κάθε λατρεμένο κατοικίδιο.

Πολλά σκυλιά ή γάτες πάντως, δυσκολεύονται με τη διαδικασία μεταφοράς τους στο αυτοκίνητο. Άλλα πάλι, απολαμβάνουν το ταξίδι και δεν βλέπουν την ώρα να... πάνε εκδρομή! Όποια κι αν είναι η δική σας περίπτωση, μην αμελείτε το κομμάτι της ασφάλειας, αφού σε ένα ατύχημα, το κατοικίδιο μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά. Και αυτό σίγουρα δεν το θέλετε!

Πού θα πρέπει να βρίσκεται ο σκύλος ή η γάτα στο ταξίδι;

Το πρώτο βήμα για ταξίδια με ασφάλεια είναι το μέρος που θα καθίσει το κατοικίδιό μας. Το εμπρός κάθισμα θα πρέπει να το αποφεύγουμε, όπως και να το κρατάμε στην αγκαλιά μας. Το πίσω κάθισμα είναι το ενδεδειγμένο, ιδανικά μέσα στο ειδικό κουτί μεταφοράς του. Σε περίπτωση που το κατοικίδιο είναι μεγαλόσωμο ή δεν τα πάει καλά με το κουτί του, καλύτερα να στρώσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα στο κάθισμα και να αγοράσετε μια ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια. Μπαίνει στην υποδοχή της ζώνης ή ασφαλίζει πάνω στην ίδια τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος, ενώ το άγκιστρο πιάνει πάνω στο ολόσωμο λουρί (ποτέ σε αυτό που μπαίνει στο λαιμό) για μέγιστη ασφάλεια.

Έτσι σε ένα τρακάρισμα ή σε ένα απότομο φρενάρισμα, το αγαπημένο μας κατοικίδιο μένει προστατευμένο στη θέση του και δεν κινδυνεύει να εκσφενδονιστεί μέσα στην καμπίνα. Αντίστοιχοι μηχανισμοί συγκράτησης υπάρχουν και για το χώρο αποσκευών, σε περίπτωση που διαθέτετε αυτοκίνητο με ενιαίο χώρο καμπίνας - πορτμπαγκάζ. Οπότε, είναι λάθος να αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο να περιπλανιέται στην καμπίνα, να βγάζει το κεφάλι από το παράθυρο ή να κάθεται στο χώρο για τα πόδια. Μπορεί να του αρέσει η ελευθερία μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά σε μια κακιά στιγμή ίσως τραυματιστεί. Και η ασφάλεια πάντα προηγείται.

Τι λέει ο νόμος για το ταξίδι κατοικιδίου με αυτοκίνητο; 

Αν δεν κάνετε χρήση του παραδοσιακού «σκυλόκουτου» που βλέπουμε να εφαρμόζεται κυρίως σε αυτοκίνητα κυνηγών, δεν υπάρχει κάτι άλλο που ορίζεται από τον νόμο. Μπορείτε να μεταφέρετε όπως θέλετε το κατοικίδιό σας με προσωπικό αυτοκίνητο και δεν προβλέπεται ειδική θέση για εκείνο, ούτε ειδικά μέτρα προστασίας του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να μεριμνήσουμε προκειμένου να μεταφέρεται με απόλυτη ασφάλεια

Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον ταξιδιού για κατοικίδιο;

Το ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί να προκαλεί στρες στο σκύλο ή τη γάτα μας. Η επίτευξη ενός ιδανικού περιβάλλοντος θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί και να χαλαρώσει. Ρυθμίστε τον κλιματισμό σε ένα καλό επίπεδο, δροσερό για τους καλοκαιρινούς μήνες και δώστε του λίγη προσοχή για να νιώσει ήρεμα. Αν δεν έχετε πάει ποτέ ταξίδι με το κατοικίδιό σας και πρόκειται να το κάνετε, φροντίστε να του δώσετε μια επαφή με το αυτοκίνητο σε μια κοντινή βόλτα. Θα το βάλετε στο «νόημα» της μεταφοράς και θα το βοηθήσετε να συνηθίσει. Αν επιχειρήσετε με τη μια να κάνετε ταξίδι πολλών ωρών ίσως του… πέσει πιο βαρύ και κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη.

Δείτε ακόμη: Τι απαγορεύεται να φορτώσω στο αυτοκίνητο;

Μην το αφήνετε ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο

Πλέον οι περισσότεροι το γνωρίζουμε, αλλά θα το γράψουμε για μια ακόμη φορά. Το καλοκαίρι, ειδικότερα στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα εντός της καμπίνας σε ένα αυτοκίνητο σταματημένο στον ήλιο είναι ανυπόφορη. Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας μέσα στο αυτοκίνητο μόνο του, με σβηστό τον κλιματισμό, ακόμη και αν «πετάγεστε κάπου για 5 λεπτά». Μπορεί να του προκληθεί δυσφορία, με κακές επιπτώσεις για την υγεία του. Εκτός αν έχετε… Tesla! Δείτε τι εννοούμε στο σύντομο video που ακολουθεί, από τη δοκιμή του Tesla Model 3:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...