Unicycle: Τι είναι το μονόκυκλο; Πού επιτρέπεται να κυκλοφορεί;

Εκτός από ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ, πλέον βλέπουμε στους δρόμους και αρκετά ηλεκτρικά μονόκυκλα με μια ρόδα. Επιτρέπεται να πηγαίνουν παντού;

  • -
  • -

Η ταχεία εξάπλωση των ΕΠΗΟ, των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων, όπως ονομάζονται, έχει διαπιστωθεί από όλους τους κατοίκους μεγάλων πόλεων. Ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα βρίσκονται σχεδόν παντού και διαρκώς, βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται, ωστόσο δεν λείπουν και οι στιγμές που ανακαλύπτουμε νέα ΕΠΗΟ, τουλάχιστον νέα για όσους δεν παρακολουθούν εντατικά τις εξελίξεις στον νέο κόσμο μετακίνησης. Τα Unicycles ή αλλιώς, μονόκυκλα, είναι αυτά που μας αφορούν αυτή τη στιγμή.

Τι είναι το Unicycle;

Πρόκειται για ένα ελαφρύ ηλεκτρικό όχημα προσωπικής μετακίνησης το οποίο έχει μόνο έναν τροχό και ο αναβάτης, ισορροπεί σε ειδικά σημεία δεξιά και αριστερά του. Αναπτύσσουν ταχύτητες αντίστοιχες αυτών των ηλεκτρικών πατινιών (25 km/h) και σύμφωνα με τους περισσότερους χρήστες, είναι πιο ευέλικτα από αυτά αφού το οδηγείς με την κίνηση του σώματός σου. Σε πρώτη όψη πάντως, ούτε τόσο… σταθερό δείχνει, ούτε τόσο ασφαλές, αφού η ισορροπία πάνω σε έναν τροχό δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, εκείνα που τα οδηγείς όρθιος και εκείνα που έχουν μια μικρή σέλα για να κάθεσαι.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε ένα ηλεκτρικό πατίνι με... άποψη!

Πού επιτρέπεται να κυκλοφορεί το Unicycle;

Εντάσσεται στην κατηγορία των ΕΠΗΟ, οπότε όλα όσα ισχύουν για αυτά, εφαρμόζονται και στα μονόκυκλα. Με τελική ταχύτητα έως τα 25 km/h βάσει νομοθεσίας, επιτρέπεται να κυκλοφορούν όπου και τα ηλεκτρικά πατίνια, αλλά και τα ποδήλατα. Απαγορεύεται να βρίσκονται σε οδούς με όριο ταχύτητας άνω των 50 km/h και οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο των 40 €.  Με λίγα λόγια θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα, τηρουμένων των κανόνων σήμανσης και σηματοδότησης και των απαιτήσεων των ποδηλάτων, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα επιμέρους άρθρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...