Πωλήσεις αυτοκινήτων: Αυτός ήταν o χειρότερος Απρίλιος της ιστορίας

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Ο κλάδος βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή.

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις του Απριλίου. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά, με την ACEA να αναφέρει χαρακτηριστικά πως αυτή ήταν η χειρότερη επίδοση για τον μήνα Απρίλιο από την έναρξη των στατιστικών το 1990, με εξαίρεση το 2020, έτος κατά το οποίο τα πάντα είχαν καταρρεύσει λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 20,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε μόλις 684.506 μονάδες, με όλες τις μεγάλες αγορές να καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Ιταλία με -33,0%, τη Γαλλία με -22,6%, τη Γερμανία με -21,5% και την Ισπανία με -12,1%.

Η έλλειψη ημιαγωγών, τα τσιπ δηλαδή που χρησιμοποιούνται σε πλήθος συστημάτων αυτοκινήτων τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν οι κύριοι λόγοι της καθίζησης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πόσο χαμηλά έπεσαν οι πωλήσεις το πρώτο τετράμηνο του 2022

Όπως αναφέρει η ACEA, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 14,4% σε ολόκληρη την ΕΕ, φτάνοντας συνολικά τις 2.930.366 μονάδες. Μεταξύ των βασικών αγορών της Ευρώπης που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση, η Ιταλία είχε τις περισσότερες απώλειες (-26,5%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (-18,6%), την Ισπανία (-11,8%) και τη Γερμανία (-9,0%).

Δείτε εδώ τα best seller ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2022

Στο μεταξύ, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν προμηνύονται καλές. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν τα προβλήματα θα μειωθούν ή θα εμφανιστούν περισσότερα, κυρίως όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

 acea

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...