Ασφάλεια αυτοκινήτου: Γιατί ακριβαίνουν συνεχώς τα ασφάλιστρα;

Μέσα στα χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται το ασφάλιστρο που καλούμαστε να πληρώσουμε για το αυτοκίνητό μας, όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Η αύξηση των ασφαλίστρων είναι κάτι που παρατηρείται εδώ και χρόνια, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Το θέμα είναι να δούμε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και ποιοι είναι οι παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.

Όταν μία ασφαλιστική εταιρεία καλείται να ζητήσει ένα ποσό από τον ασφαλιζόμενο, λαμβάνει υπόψη αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ άλλοι είναι γενικοί και κοινοί για όλους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν στοιχεία όπως η ηλικία, το χρονικό διάστημα που ο οδηγός έχει το δίπλωμα, η ισχύς/ο κυβισμός του κινητήρα, ο τύπος του αυτοκινήτου, η αξία του οχήματος, η παλαιότητά του, το ιστορικό του οδηγού (πόσο επιρρεπής είναι στα ατυχήματα).

Ασφάλεια

Οι εξωγενείς παράγοντες που ανεβάζουν το ασφάλιστρο

Όσον αφορά τους γενικούς παράγοντες, ο βασικότερος είναι τι συμβαίνει εκείνη την περίοδο στους δρόμους και πώς προβλέπει η εταιρεία ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητάμε να ασφαλιστούμε. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να μπει και ο τόπος διαμονής. Αν και είναι διαφορετικός για τον καθένα, είναι κάτι που ισχύει για όλους όσους κάνουν αίτηση για ασφάλεια σε μία περιοχή, με την επαρχία συνήθως να έχει μικρότερα ασφάλιστρα, επειδή εκεί γίνονται λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Δείτε ακόμα: Ασφάλεια αυτοκινήτου: Tα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξεις

Μία βασική παράμετρος που κάνει τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Κατά τη διάρκεια των lockdown η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ήταν ελάχιστη, όποτε οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα ήταν πολύ μικρότερες. Πλέον η κίνηση στους δρόμους όχι μόνο έχει επιστρέψει, αλλά είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ως αποτέλεσμα, τα ατυχήματα είναι πολύ πιο συχνά, οπότε οι ασφαλιστικές κάνουν τις ανάλογες αλλαγές.

Ασφάλεια

Τα συστήματα προστατεύουν αλλά κοστίζουν

Εκτός των παραπάνω, ένας ακόμα παράγοντας που ανεβάζει τα ασφάλιστρα είναι τα πολλά τεχνολογικά συστήματα/συστήματα ασφαλείας που έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Αν και είναι πιο άνετα και πιο ασφαλή από ποτέ, είναι και πιο περίπλοκα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κόστος επιδιόρθωσης. Αυτό ανεβάζει τον λογαριασμό που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλιστικές.

Οπότε, όταν τα ατυχήματα είναι πιο συχνά και με μεγαλύτερο κόστος/ατύχημα, το ασφάλιστρο δεν μπορεί παρά να ανέβει.

Σου φαίνεται παράλογο ότι τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν; Θεωρείς ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να γίνουν πιο φτηνά;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...