Πινακίδες ΔΟΚ: Ήρθε το τέλος για τους… τζαμπατζήδες

Η κατάχρηση των πινακίδων ΔΟΚ σταματάει με τη νέα υπουργική απόφαση που συγκεκριμενοποιεί το δικαίωμα χρήσης τους.

  • -
  • -
Πινακίδες ΔΟΚ: Ήρθε το τέλος για τους… τζαμπατζήδες

Οι πινακίδες οχημάτων ΔΟΚ έχουν σκοπό να εξυπηρετούν και να βοηθούν, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε την κατάχρησή τους από τους ιδιοκτήτες τους, εκμεταλλευόμενοι το προνόμιο που τους παρέχει το κράτος. Πλέον, νέα υπουργική απόφαση έρχεται για να δώσει τέλος σε τέτοια περιστατικά, τροποποιώντας τους όρους.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με απόφαση του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, προχωράει σε αλλαγές και στο εξής θα επιτρέπεται η κυκλοφορία με πινακίδες ΔΟΚ στα οχήματα που δεν έχουν εφοδιαστεί με πιστοποιητικό ταξινόμησης από τις Τελωνειακές Αρχές (αλλά έχει εκδοθεί Δ.Α.Ο.), ωστόσο θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση κίνηση αποκλειστικά και μόνο από το σημείο άφιξης του οχήματος μέχρι το οικείο τελωνείο.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το τεκμήριο αυτοκινήτου και πώς σε επιβαρύνει;

Αντιστρόφως, το όχημα θα μπορεί να μεταφερθεί με ΔΟΚ από το οικείο τελωνείο προς την έδρα της επιχείρησης του δικαιούχου ή από το σημείο άφιξης του οχήματος, προς την έδρα της επιχείρησης του δικαιούχου. Η διαφορά σε σχέση με πριν εντοπίζεται στο σημείο που αναφέρεται ότι ο τελικός προορισμός του οχήματος θα είναι η έδρα της επιχείρησης του δικαιούχου. Έτσι λοιπόν η ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων δεν θα είναι πλέον εφικτή.

Επιπροσθέτως, με την τελευταία τροποποίηση, πινακίδες ΔΟΚ μπορούν πλέον να λάβουν και τροχόσπιτα κατηγορίας Ο1, που μέχρι πρότινος δεν προβλεπόταν. Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούμενα πρόσωπα που μπορούν να κάνουν χρήση στοιχείων δοκιμαστικής κυκλοφορίας (ΔΟ.Κ.) (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) για δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων είναι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, εμπόρων οι εν γένει αντιπρόσωποι πωλήσεως αυτοκινήτων οχημάτων ή δικύκλων - τρικύκλων μοτοσικλετών, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, οι αντιπρόσωποι και έμποροι εισαγωγείς ή μη κ.α.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...