Άδωνις Γεωργιάδης: Νέα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων – Έπεσαν τα πρώτα 20.000 € [video]

Ο υπουργός Ανάπτυξης προαναγγέλλει τσουχτερά πρόστιμα στα πρατήρια, λέγοντας πως «θα τους τα πάρουμε επί δύο».

  • -
  • -

Αρκετοί φαίνεται πως είναι οι βενζινοπώλες που αισχροκερδούν έναντι των καταναλωτών. Παρότι οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτροχιαστεί, ορισμένοι δεν διστάζουν να προβούν σε νοθεία ή απάτη, προκειμένου να βγάλουν περισσότερο κέρδος.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ωστόσο τους έχουν εντοπίσει και τις επόμενες μέρες θα γίνουν γνωστοί αυτοί που επιχείρησαν να κερδίσουν χρήματα με δόλο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο αλλά και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν πρόστιμα σε πρατήρια καύσιμων για αισχροκέρδεια. Έχουν εντοπιστεί αρκετές παραβάσεις» .

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωσή του ότι, «θα τους πάρουμε το κέρδος επί δυο», εννοώντας πως όχι απλά ξέρουν πως «έκλεψαν» αλλά και τα ποσά που κέρδισαν.

Οι πρώτες 20.000 ευρώ σε πρατήριο της Αττικής

Κατά τον έλεγχο στην Αττική, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας εντόπισαν πρατήριο στη λεωφόρο Μαρκοπούλου της Αττικής να έχει παραβιάσει τις σφραγίδες στον διανομέα υγραερίου κίνησης (LPG).

Ο βενζινοπώλης, προφανώς είχε «πειράξει» τον μετρητή κι έτσι ο πελάτης δεν μπορούσε να αντιληφθεί πως τον εξαπατούσε κατά το γέμισμα, βάζοντας λιγότερο υγραέριο από αυτό που είχε πληρώσει. Τα στελέχη της Περιφέρειας όμως, τον «έπιασαν στη φάκα» και του επέβαλλαν πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πρατήρια με έως και 570.000 λαθραία λίτρα

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι πως το συγκεκριμένο πρατήριο έχει εντοπιστεί ξανά να αισχροκερδεί, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Με την αρ. πρωτ. ΕΜ – 303 / 13.05.2022 απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής επεβλήθη, συνολικό πρόστιμο είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €) στην εταιρεία ___ που βρίσκεται στο Μαρούσι Αττικής στην οδό ___ με Α.Φ.Μ ____ και Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ, σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 11 της Υ.Α. 91354 /2017  (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) (ΦΕΚ 2983/ Β΄/30.08.2017) όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 109034/2018 (ΦΕΚ 4913/Β΄/2018) και ισχύει, διότι κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε στις 17/01/2022 από την υπηρεσία μας στο υποκατάστημά της πρατήριο υγρών καυσίμων, που βρίσκεται στην Παιανία Αττικής στη Λεωφ. Μαρκοπούλου __ βρέθηκαν παραβιασμένες  οι σφραγίδες (ταινίες ασφαλείας) , με νούμερα Α 02493 και Α 02494 του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ____ ενός διανομέα LPG του πρατηρίου, μάρκας WAYNE, μοντέλο HELIX 1000, τύπος S (NL/ID) 11-21 L με s.n. 46-1134814 που ασφαλίζoυν τις πόρτες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στους δύο ογκομετρητές του διανομέα. Το ανωτέρω συνολικό ποσό προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 4177/13 έχει διπλασιαστεί λόγω υποτροπής».

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα;

Σε σχετική ερώτηση για τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, ο υπουργός υποστήριξε: «Είμαστε η τέταρτη – πέμπτη χώρα με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη. Πάντα, όμως, ήμασταν σε αυτή τη θέση. Εάν μας είχε ξεφύγει η ακρίβεια στα καύσιμα, θα έπρεπε να έχουμε αυξημένη τιμή στο διυλιστήριο. Η τιμή στο διυλιστήριο στην Ελλάδα είναι όσο είναι στην Ευρώπη, δεν είναι ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη.

«Η τιμή στο διυλιστήριο έχει αυξηθεί όπως σε όλη την Ευρώπη. Πρώτον, διότι η τιμή του βαρελιού έχει κολλήσει περίπου στα 110 δολάρια το βαρέλι, αλλά ταυτόχρονα έχει πέσει πολύ το ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Άρα, λοιπόν, έχουμε αύξηση της βενζίνης και αύξηση του κόστους με το ευρώ. Αυτό είναι που αυξάνει την τιμή».

Όσον αφορά στη μείωση των φόρων στα καύσιμα, δήλωσε:

«Η μείωση των φόρων ήταν η μεγάλη συζήτηση προ δύο μηνών. Είχαμε δύο τρόπους να επιλέξουμε. Ο ένας ήταν να πάμε σε οριζόντια μείωση του φόρου. Ο άλλος ήταν να πάμε με εισοδηματικά κριτήρια της επιδότησης. Επιλέξαμε το δεύτερο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Την Μ. Εβδομάδα δώσαμε 3,6 δις για το ρεύμα. Άρα, αυξήσαμε πολύ τις δαπάνες του κράτους για να μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Όταν αυξάνεις τις δαπάνες και ταυτόχρονα ζητάς και μείωση στο βασικό φόρο του κράτους που είναι τα καύσιμα, δηλαδή θες να έχεις αυξημένες δαπάνες και χαμηλότερα έσοδα, αυτό σημαίνει κακά μαντάτα για το κράτος. Όλοι μας  γνωρίζουμε πλέον ότι τα κακά μαντάτα για το κράτος τελικά είναι κακά μαντάτα και για εμάς».

Δείτε στο 13:40 του video τις σχετικές δηλώσεις:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...