Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία για την επιδότηση;

Οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια. Η διαδικασία συνεχίζεται ακόμη για όσους θέλουν να λάβουν την επιδότηση. Ξέρετε όμως πότε λήγει;

  • -
  • -

Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει τα 2,2 ευρώ και του diesel να αγγίζει το 1,9€, οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο εξελίσσονται σε είδος πολυτελείας. Οι πολίτες αναζητούν ματαίως τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει εκτοξευτεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. 

Το Fuel Pass σχεδιάστηκε ως μια λύση για να ελαφρύνει έστω και λίγο τα νοικοκυριά από ένα μέρος από το αυξημένο κόστος των καυσίμων. Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις ανέρχονται στα 2,3 εκατ. σε σύνολο 3 εκατ. δικαιούχων, ενώ εκδόθηκαν περί τις 390.000 ψηφιακές κάρτες καυσίμων.

Η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν αίτηση επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό για την πίστωση των χρημάτων του επιδόματος, με ένα μικρό αριθμό να προτιμά την άυλη κάρτα, διαδικασία που προσθέτει και έξτρα 5 ευρώ στο τελικό ποσό.

Η διαδικασία των αιτήσεων συνεχίζεται, ωστόσο οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι η προθεσμία για το επίδομα έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο. Όποιος δεν το έχει λάβει, μπορεί να το κάνει μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022. Επίσης, όσοι έχουν επιλέξει την άυλη ψηφιακή κάρτα αλλά δεν την έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη, απαιτείται να πράξουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, ειδάλλως τα χρήματα θα χαθούν μετά το πέρας τις 31ης Ιουλίου.

Δείτε εδώ πώς κάνετε αίτηση για το Fuel Pass

Οι δύο τρόποι απόκτησης του Fuel pass

  • Υπάρχει δυνατότητα πίστωσης σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό από τράπεζα και ενσωματώνεται στο smartphone του χρήστη
  • Υπάρχει η δυνατότητα πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό

Στην πρώτη περίπτωση, στο ποσό που θα πιστωθεί προστίθεται και ένα επιπλέον bonus των 5 €, ωστόσο υπάρχει ημερομηνία λήξης για τη χρήση του μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022 και «κλειδώνει» για αποκλειστική χρήση σε πρατήρια καυσίμων. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχει το bonus αλλά το ποσό προστίθεται στο λογαριασμό χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.

Οι προϋποθέσεις για την έγκριση του Fuel Pass

Για να πάρει κάποιος την επιδότηση καυσίμων θα πρέπει να έχει όχημα στο όνομά του ή να είναι συνιδιοκτήτης σε αυτό. Σε περίπτωση leasing, θα πρέπει να υπάρχει συμβόλαιο μίσθωσης σε ισχύ. Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται επιδότηση για μόνο ένα όχημα και αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία, να μη χρωστάει τέλη κυκλοφορίας και να είναι ασφαλισμένο. Στην περίπτωση επιλογής κατάθεσης του Fuel Pass σε τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και να ανήκει σε μια από τις παρακάτω τράπεζες:

  • Alpha Bank
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Εθνική Τράπεζα
  • Eurobank
  • Viva
  • Παγκρήτια Τράπεζα


Fuel Pass και για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

Πέραν των πρώτων ημερών ενεργοποίησης της πλατφόρμας οπότε και οι απορίες ήταν πολλές πλέον έχει αποσαφηνιστεί ότι την επιδότηση δικαιούνται και οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων. Το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας είχε προκαλέσει σύγχυση, καθώς η αίτηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και βασίζονται στα τέλη κυκλοφορίας. Η διαδικασία της αίτησης είναι ακριβώς η ίδια για τους κατόχους ηλεκτρικού οχήματος, οι οποίοι μπαίνουν στην πλατφόρμα Fuel Pass μέσω των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση για την χορήγηση του Fuel Pass εκτός από ηλεκτρονικά μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΚΕΠ, δυνατότητα που προβλέφθηκε για τους λιγότερο εξοικειωμένους με το διαδίκτυο.

Βέβαια κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να λάβει επιδότηση μόνο για ένα όχημα. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ένα ΙΧ και μία μοτοσικλέτα δεν μπορεί να αιτηθεί επιδόματος και για τα δύο, παρά μόνο για το ένα όχημα. Με δεδομένο ότι το ποσό της επιδότησης για την μοτοσικλέτα είναι μικρότερο (30 ευρώ έναντι 40 ευρώ που προβλέπονται για την μοτοσικλέτα), συμφέρει η αίτηση με τα στοχεία του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση leasing ο αιτών, επίσης, δικαιούται κανονικά την επιδότηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...