Μπορώ να αποθηκεύσω βενζίνη στο σπίτι, πριν ακριβύνει κι άλλο;

Με τις τιμές των υγρών καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς μήπως πρέπει να αρχίσουμε να… «αποταμιεύουμε» βενζίνη;

  • -
  • -

Τα πρατήρια καυσίμων, δεν αποτελεί μυστικό πως έχουν μετατραπεί στην «δυσάρεστη» επίσκεψη της εβδομάδας για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων. Εάν θες πλέον να κινείσαι εντός της άνεσης του προσωπικού σου οχήματος, θα πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη ακόμη και για την πιο απλή μετακίνηση. Επειδή όμως φαίνεται πως η κατάσταση, όχι μόνο δεν έχει σκοπό να βελτιωθεί αλλά προβλέπεται πως θα γίνει ακόμα χειρότερη, πολλοί αρχίζουν να σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους για να κάνουν οικονομία. Με όλο και περισσότερους οδηγούς να κλειδώνουν τα αυτοκίνητα τους στο σπίτι λόγω του ότι δεν έχουν την δυνατότητα να τα κινούν, κάπως έτσι προέκυψε και η ακόλουθη ιδέα: Γιατί να μην αποθηκεύσω και βενζίνη στο σπίτι μου;

Το σκεπτικό έχει ως εξής. Από τη στιγμή που τα υγρά καύσιμα δεν πρόκειται να σταματήσουν να ακριβαίνουν, γιατί να μην αγοράσω όση περισσότερη βενζίνη μπορώ τώρα, να την αποθηκεύσω και να την χρησιμοποιώ σιγά σιγά, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται; Σαν θεωρία, από οικονομικής άποψης είναι σωστή. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό όμως; Κι αν ναι, τι χρειάζομαι; Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή.

Δείτε ακόμη: Πως κάνω την αίτηση για την επιδότηση καυσίμων;

Γίνεται να αποθηκεύσω καύσιμα στο σπίτι μου;

Με την αποθήκευση εύφλεκτων υλικών, κακά τα ψέματα, υπάρχει πάντα κίνδυνος. Επομένως δεν συνιστάται η διατήρηση καυσίμου στο σπίτι. Εάν το έχετε πάρει απόφαση πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν κανόνες για την αυτό και ότι είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να το διατηρήσετε νόμιμα, με ασφάλεια και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την αποθήκευση καυσίμων σε μέρη όπως, είσοδοι, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, κατοικημένοι όροφοι, χώροι εργασίας, καθώς και όπου, κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών, είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συγκέντρωση ατόμων σε περίπτωση έκρηξης ή πυρκαγιάς.

kausima

Με τι τρόπους μπορώ να αποθηκεύσω καύσιμα στο σπίτι;

Εάν πρόκειται να διατηρήσετε καύσιμα στο σπίτι, θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε είτε σε πλαστικό φορητό δοχείο είτε σε μεταλλικό μπιτόνι με σφιχτό καπάκι. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πωλείται ειδικά για χρήση με βενζίνη ή diesel. Ποτέ μην αποθηκεύετε υγρά καύσιμα σε γυάλινα δοχεία ή πλαστικά μη ενδεδειγμένα (π.χ. δοχείο γάλακτος ή αναψυκτικών). Επίσης υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα την οποία μπορείτε να μεταφέρετε, καθώς η χωρητικότητα του δοχείου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 λίτρα!

Όταν αποθηκεύετε βενζίνη, να θυμάστε ότι είναι πολύ εύφλεκτη, γι' αυτό φυλάξτε την σε ένα ασφαλές μέρος – ιδανικά εκτός σπιτιού, όπως ένα υπόστεγο ή γκαράζ – που αερίζεται καλά, ενώ είναι φυσικά μακριά και από οποιουδήποτε είδους πηγή ανάφλεξης. Πρέπει να φυλάσσεται σε όσο το δυνατόν πιο δροσερό μέρος αλλά ποτέ έξω. Θα πρέπει επίσης να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Αν και το diesel δεν είναι τόσο εύφλεκτο όσο η βενζίνη, μπορεί να αποτελεί κίνδυνο και πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές δοχείο μακριά από το σπίτι και μακριά από μικρά παιδιά.

Δείτε ακόμη: Ο Έλληνας πληρώνει πιο ακριβά από κάθε Ευρωπαίο τη βενζίνη

Για πόσο καιρό μπορώ να αποθηκεύσω υγρά καύσιμα;

Μία παράμετρος που θα πρέπει να λάβετε σίγουρα υπόψιν σας είναι και το χρονικό περιθώριο που έχετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε το καύσιμο που έχετε αποθηκεύσει. Η βενζίνη ειδικά δεν έχει και τόσο μεγάλη αντοχή όσο νομίζετε, πριν αρχίσει να αλλοιώνεται. Σε περίπτωση που βρίσκεται σε καλά σφραγισμένο δοχείο, εάν η θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να αντέξει έως και 6 μήνες. Εάν η θερμοκρασία πάλι αυξηθεί στους 30 βαθμούς τότε πέφτουμε στους 3 μήνες. Γενικότερα όσο υψηλότερη θερμοκρασία έχει ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται, τόσο πιο γρήγορα θα «μπαγιατέψει».

Και αυτό στην περίπτωση που είναι σωστά σφραγισμένο αεροστεγώς το δοχείο. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε διαρροή, ακόμη και αέρα, τότε θα αλλοιωθεί ακόμη πιο γρήγορα, ενώ υπάρχει και κίνδυνος ανάφλεξης λόγω των εύφλεκτων αναθυμιάσεων που μπορεί να δραπετεύουν.

Εάν τώρα μιλάμε για diesel, τότε τα επίπεδα ανοχής είναι υψηλότερα, με το μέγιστο δυνατό χρόνο αποθήκευσης να κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες. Σε περίπτωση που αλλοιωθεί και χρησιμοποιηθεί, υπάρχει πιθανότητα, να δημιουργήσει πρόβλημα στον κινητήρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...