Ασφάλεια αυτοκινήτου: Tα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξεις

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο παραδοσιακός μέσω κάποιου ασφαλιστή και ο άλλος είναι να την κάνουμε μόνοι μας, μέσω internet. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δώσουμε προσοχή στα ίδια σημεία.

  • -
  • -

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι κάτι με το οποίο όλοι οι οδηγοί είμαστε εξοικειωμένοι, αφού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ένα όχημα να κυκλοφορήσει στο δρόμο. Όμως ακόμα και σε κάτι με το οποίο έχουμε τόσο μεγάλη τριβή, υπάρχουν τομείς που πρέπει να τους προσέξουμε λίγο περισσότερο. Δεν είναι μυστικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η φτηνότερη δυνατή ασφάλεια, απλά για να είναι καλύπτεται η υποχρέωση απέναντι στο νόμο, όμως με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές δεν υπάρχει επαρκής ασφαλιστική κάλυψη. Στο άλλο άκρο υπάρχει η κατηγορία οδηγών οι οποίοι θέλουν το καλύτερο δυνατό, οπότε κάνουν μικτή, αγνοώντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ούτε αυτή η επιλογή είναι αρκετή, καθώς δεν έχουν διαβάσει όσο προσεκτικά θα έπρεπε τα ψιλά γράμματα.

Μερική κλοπή

Η (προαιρετική) κάλυψη της μερικής κλοπής αφορά την αποζημίωσή μας από την ασφαλιστική εταιρεία για διάφορα στοιχεία του αυτοκινήτου. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα την ασφαλιστική εταιρεία. Εκείνα που περιλαμβάνονται σίγουρα είναι τα μέρη του οχήματος που είναι απαραίτητα για την κίνησή του, όπως τα ελαστικά, όμως από εκεί και πέρα οι καλύψεις διαφέρουν. Για παράδειγμα υπάρχει εταιρεία η οποία καλύπτει μέχρι και παιδικό κάθισμα, όμως όχι τους καθρέφτες. Επιπλέον, πρέπει να προσέξουμε αν μας αποζημιώνει και για φθορές του οχήματος ή αποκλειστικά για όσα αντικείμενα κλαπούν.

Ασφάλιση

Θραύση κρυστάλλων

Η θραύση κρυστάλλων είναι επίσης προαιρετική κάλυψη, η οποία μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη ειδικά σε περιπτώσεις χαλαζοπτώσεων ή ακόμα και αν πεταχτεί ένα πετραδάκι από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και κάνει μία ρωγμή στο παρμπρίζ. Αν και σε περιπτώσεις μικρών φθορών δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα, προτού υπογράψουμε θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει μέγιστο ποσό, καθώς σε κάποια σοβαρότερη περίπτωση ίσως αυτό να μην είναι αρκετό και να κληθούμε να βάλουμε χρήματα από την τσέπη μας. Μία τέτοια είναι όταν μαζί με το παρμπρίζ πρέπει να αλλαχτούν και οι κάμερες που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως είναι εκείνο που διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας ή και πιο απλές περιπτώσεις όπως οι αισθητήρες βροχής για την αυτόματη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι τι ισχύει, καλό είναι να ρωτήσουμε τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και αν απαιτείται ξεχωριστή συμφωνία.

Δείτε ακόμαΤράκαρα σε parking. Με καλύπτει η ασφάλεια;

Αερόσακοι

Μία κάλυψη που δε γνωρίζει σημαντικό κομμάτι του κοινού είναι εκείνη που αφορά τους αερόσακους. Δεν είναι σπάνια η περίπτωση να προκύψει κάποιο μικρής έκτασης ατύχημα, αλλά να χτυπηθούν οι ενεργοποιητές των αερόσακων. Υπάρχει ξεχωριστή κάλυψη για την αντικατάστασή τους, με συγκεκριμένο μέγιστο ποσό, ανεξάρτητο από το κόστος των όποιων άλλων υλικών ζημιών. Αν επιλέξουμε τη σχετική κάλυψη, θα πρέπει να κάνουμε τον ίδιο έλεγχο με τη θραύση κρυστάλλων, να δούμε ποιο είναι το ποσό που προβλέπει η εταιρεία και αν αυτό είναι αρκετό για το δικό μας αυτοκίνητο και τον μεγάλο αριθμό αερόσακων που μπορεί να έχει.

Μείωση αξίας

Κάθε χρόνο που περνάει το όχημά μας χάνει μέρος από την αξία του ως μεταχειρισμένο, οπότε αντίστοιχα λιγότερα είναι και τα χρήματα που θα πάρουμε ως αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση που κλαπεί ή καταστραφεί ολοσχερώς. Έτσι, θα πρέπει να ασφαλίζεται για μικρότερη αξία, και να μειώνεται το αντίστοιχο ασφάλιστρο. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται αυτόματα σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάθε φορά που ανανεώνουμε το συμβόλαιο θα πρέπει να ελέγχουμε ότι έχει γίνει η αναπροσαρμογή της αξίας προς τα κάτω.

Ασφάλιση

Μικτή ασφάλεια και απαλλαγή

Η μικτή είναι το ακριβότερο ασφαλιστικό πακέτο που μπορουμε να επιλέξουμε για το αυτοκίνητό μας και θεωρητικά το καλύτερο, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος καλύπτονται και οι ζημιές που θα προκληθούν στο δικό μας όχημα είτε υπάρχει κι άλλος εμπλεκόμενος, είτε όχι. Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα συμβόλαια μικτής ασφάλειας συναντάμε την έννοια της απαλλαγής. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο πληρώνουμε σε κάθε περίπτωση ως κάτοχοι του αυτοκινήτου σε ενδεχόμενες επισκευές, με την εταιρεία να αναλαμβάνει το επιπλέον κόστος από εκεί και πάνω. Η απαλλαγή υπάρχει ώστε να μη χρησιμοποιούμε τη μικτή ασφάλεια για επιδιόρθωση μικρών ζημιών που συμβαίνουν συχνά, όπως γρατζουνιές και βαθουλώματα από απρόσεκτο παρκάρισμα, καθώς κάτι τέτοιο θα ανέβαζε σημαντικά τα έξοδα της ασφαλιστικής. Φυσικά, υπάρχουν και πακέτα με μηδενική απαλλαγή, όμως είναι σημαντικά ακριβότερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...