Ετοιμάζουν σύστημα για επί τόπου αναστροφή όπως στα τανκς [video]

Είναι δυνατόν τα αυτοκίνητα να μπορούν να κάνουν αναστροφή χωρίς να απαιτείται ελιγμός εμπρός – πίσω. Κι όμως, γίνεται.

  • -
  • -

Παράλληλα με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, προκειμένου να κάνουν τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη και πρακτική. Μία από τις καινοτόμες λειτουργίες που θα δούμε στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια από τη Ford είναι η λεγόμενη «στροφή tank».

Χάρη στη χρήση ηλεκτροκινητήρων σε κάθε τροχό, το όχημα θα μπορεί να περιστραφεί επί τόπου, εξαλείφοντας ουσιαστικά τον κύκλο στροφής. Η Ford στοχεύει να χρησιμοποιήσει την πρωτοποριακή λειτουργία στο αμιγώς ηλεκτροκίνητο F-150 Lightning. Το ίδιο θα κάνει η Rivian στο επίσης ηλεκτρικό pick-up R1T, αλλά και η Toyota. Αμφότερες έχουν καταθέσει τη δική του πατέντα στους Οργανισμούς Ευρεσιτεχνίας των χωρών τους.

Δείτε εδώ το βίντεο με το Rivian R1T

Πώς γίνεται η στροφή tank

Η ικανότητα επί τόπου αναστροφής έχει εμπνευστεί από τα άρματα μάχης. Ωστόσο, επειδή τα αυτοκίνητα δεν φέρουν ερπύστριες αλλά τροχούς, όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση του F-150 Lightning, η Ford ανεξαρτητοποίησε έναν τροχό σε κάθε άξονα, χρησιμοποιώντας τα φρένα στους άλλους.

tank

Διαβάστε επίσης: Ξεπουλάει το ηλεκτρικό pick-up της Ford

Για παράδειγμα, όταν το ηλεκτρικό pick-up επιχειρήσει να στρίψει προς τα δεξιά, ο αριστερός εμπρός τροχός περιστρέφεται προς τα εμπρός και ο πίσω δεξιός τροχός προς τα πίσω. Την ίδια στιγμή, οι άλλοι δύο τροχοί φρενάρουν και το όχημα γυρνάει επί τόπου.

Μέχρι στιγμής, η όλη ιδέα είναι σε μορφή concept. Στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων θα προστεθεί εφόσον τελειοποιηθεί.

Πηγή: interestingengineering.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...