To τζάμπα κόλπο που κάνουν στα διόδια – Πόσο είναι το πρόστιμο;

Ξεκίνησε ως αντίδραση για τις αυξημένες τιμές, αλλά αρκετοί συνεχίζουν να το κάνουν θεωρώντας ότι είναι «εξυπνότεροι» από τους άλλους. Ο ΚΟΚ όμως δεν αστειεύεται.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα η έλλειψη οδηγικής κουλτούρας και οδηγικής παιδείας είναι εμφανής σε κάθε χιλιόμετρο του εθνικού οδικού δικτύου. Η αδιαφορία ορισμένων για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι ανεκδιήγητη και η πλήρης απουσία σεβασμού προς τους υπόλοιπους οδηγούς απερίγραπτη.

Ένα φαινόμενο που συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση είναι αυτό της «τζάμπα» διέλευσης από τα διόδια. Κάποιοι οδηγοί και αναβάτες αρνούμενοι να καταβάλλουν το αντίτιμο, θεωρούν ότι αν «κολλήσουν» πίσω από τον προπορευόμενο που πληρώνει κανονικά και περάσουν πριν κλείσει η ράμπα, είναι «διάνοιες». Μάλιστα, δεν διστάζουν να κομπάσουν για τη συμπεριφορά τους, προβάλλοντας το κατόρθωμά τους.

Ποιο είναι το κόλπο τους

Η κίνηση που κάνουν είναι απλή. Όταν ο οδηγός που προπορεύεται πλησιάσει στο ταμείο για να καταβάλλει το ποσό, ακολουθούν σε απόσταση εκατοστών και αφού σηκωθεί η μπάρα πατούν απότομα γκάζι και περνάνε μαζί του. Το ίδιο ακριβώς, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία πράττουν και ορισμένοι αναβάτες μοτοσικλετών.

Έρχονται οι κλήσεις στο σπίτι

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι παραβάτες τη γλύτωναν καθώς υπήρχε ένα «παραθυράκι» στον νόμο σχετικά με τις τζάμπα διελεύσεις από τα διόδια. Πλέον, όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους, έχουν τοποθετήσει στους σταθμούς κάμερες που καταγράφουν ηλεκτρονικά οποιονδήποτε επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά.

Οι τζαμπατζήδες φωτογραφίζονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές και στη συνέχεια, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία του οχήματος και του ιδιοκτήτη από το σύστημα, τους αποστέλλεται η κλήση στον τόπο κατοικίας.

Δείτε εδώ τις ποινές για το αλκοόλ και την οδήγηση

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο Άρθρο 29: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων».

diodia

Ποιο είναι το πρόστιμο

Αυτός που παραβαίνει την παραπάνω διάταξη, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η επιβολή αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...