CUPRA: Αντισυμβατική και σπορ

Η CUPRA αμφισβητεί τα δεδομένα, ενώ συνδυάζει το συναίσθημα και τις επιδόσεις με τη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή.

  • -
  • -

Όταν το GOCAR Magazine έκανε το ντεμπούτο του το όνομα CUPRA ήταν ήδη συνώνυμο των υψηλών επιδόσεων και του ξεχωριστού χαρακτήρα. Και το 2018 ξεκίνησε την πορεία της ως μία αυτόνομη εταιρεία που αμφισβητεί τα δεδομένα, ενώ συνδυάζει το συναίσθημα και τις επιδόσεις με τη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή. Η πορεία της αντισυμβατικής μάρκας από τη Βαρκελώνη στο αυτοκινητικό στερέωμα ξεκίνησε με την παρουσίαση του CUPRA Ateca, ενώ ακολούθησαν τα Leon και LeonSportstourer. Με αυτά τα μοντέλα οι Ισπανοί αφουγκράστηκαν αμέσως τις ανάγκες της αγοράς και τις συνδύασαν με την ξεχωριστή τους ταυτότητα, η οποία ήταν ήδη πολύ ισχυρή. Αυτή η διαφορά νοοτροπίας τονίστηκε ακόμα περισσότερο με το Formentor, το πρώτο μοντέλο αποκλειστικά σχεδιασμένο για την CUPRA, ένα ξεχωριστό coupe SUV με ισχύ μέχρι και 390 ίππους στην κορυφαία του έκδοση VZ5 και πολύ διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους σήμερα.

Φυσικά, η CUPRA είχε από την πρώτη στιγμή στραμμένο το βλέμμα της προς την ηλεκτροκίνηση. Αρχικά με τις plug-in hybrid εκδόσεις του CUPRA Leon και στη συνέχεια με τις αντίστοιχες εκδόσεις του Formentor. Οπότε δεν ήταν έκπληξη το ότι σε πολύ μικρό διάστημα σύστησε στο κοινό και το CUPRA Born, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, με αυτονομία μέχρι 540 χλμ. και ισχύ που αγγίζει τους 231 ίππους στις εκδόσεις e-Boost. Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα του εναλλακτικού και αντισυμβατικού τρόπου σκέψης της εταιρείας. Με το Born αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ηλεκτροκίνηση και οι υψηλές επιδόσεις μπορούν να συνδυαστούν, όπως προστάζει το DNA της μάρκας. Το CUPRA Born έχει καταφέρει να αποσπάσει ήδη σημαντικά βραβεία και ιδιαίτερα θετικές κριτικές σε όλη την Ευρώπη. Ο ερχομός του CUPRA Born σηματοδοτεί για την εταιρεία την έναρξη μίας νέας εποχής, καθώς είναι το μοντέλο με το οποίο ξεκινά την πορεία της προς το ηλεκτρικό μέλλον.

Νέα φιλοσοφία, νέες επιτυχίες

Ενδεικτικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπει την εταιρεία είναι ο τρόπος με τον οποίο καταλήγει στα ονόματα που θα δώσει στα νέα μοντέλα της. Η επιλογή γίνεται από τοπία και περιοχές της Ισπανίας, με σκοπό να τιμήσει τη χώρα από την οποία κατάγεται. Ήδη από την πρώτη στιγμή το κοινό αγκάλιασε τον διαφορετικό αέρα που έφερε η CUPRA, με το γεγονός αυτό να αποτυπώνεται στις πωλήσεις, οι οποίες κάθε χρόνο σημειώνουν ανοδική πορεία, αυξάνοντας με γοργούς ρυθμούς τα οικονομικά της αποτελέσματα. Παρά τα προβλήματα λόγω της έλλειψη ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, η μάρκα κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική πορεία της ξεπερνώντας τις 79.000 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 189,6% σε σχέση με το 2020. Η έκρηξη των πωλήσεων οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Formentor, το πιο επιτυχημένο μοντέλο της γκάμας αυτή τη στιγμή. Το 70% των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν με το σήμα της CUPRA στους δρόμους του πλανήτη την περασμένη χρονιά ήταν Formentor.

Με αφετηρία τους αγώνες

Η CUPRA είναι μια εταιρεία που θέλει να ξεχωρίζει. Η δημιουργία μοναδικών, αξιομνημόνευτων εμπειριών βρίσκεται στην καρδιά κάθε ενέργειας που πραγματοποιεί. Επιπλέον, οι άνθρωποι της μάρκας είναι δεσμευμένοι στο να πιέζουν συνεχώς προς την επίτευξη του επόμενου στόχου, χωρίς να σταματούν ούτε για μια στιγμή τη δημιουργία νέων προϊόντων και εμπειριών για το κοινό.

Η εταιρεία αποτελεί τη σύγχρονη ερμηνεία της σπορ νοοτροπίας, ενώ επαναπροσδιορίζει τις υψηλές επιδόσεις, τη μοναδικότητα της κάθε κατασκευής, την κομψότητα και τον σχεδιασμό, αλλά και τον κόσμο των αγώνων. Σήμερα, στην γκάμα των Ισπανών υπάρχουν τρία αγωνιστικά που φέρουν τα σήματα της CUPRA. Το ένα είναι το Leon Competición, ένα αγωνιστικό το οποίο συμμετέχει σε αγώνες TCR. Το άλλο είναι το e-Racer, ένα αυτοκίνητο για το οποίο η μάρκα είναι ιδιαίτερα περήφανη, καθώς είναι αμιγώς ηλεκτρικό και αποδίδει 680 ίππους. Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΑΒΤ η CUPRA συμμετέχει για δεύτερη χρονιά φέτος στο Πρωτάθλημα Extreme E το οποίο διεξάγεται με ηλεκτροκίνητα SUVs.

Πορεία προς το μέλλον

Η CUPRA αποτελεί κομμάτι του σύγχρονου κόσμου και είναι πάντα συντονισμένη με οτιδήποτε συμβαίνει ανά τον πλανήτη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ότι ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην πλατφόρμα METAHYPE, θέλοντας να αγκαλιάσει το metaverse και να πάρει θέση από σήμερα για την επόμενη μέρα του internet. Εκτός αυτού, δημιούργησε το πρώτο της NFT, ένα μοναδικό ψηφιακό αντικείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα διαθέσει μέσω online δημοπρασίας. Η νοοτροπία των ανθρώπων της CUPRA είναι το ότι δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία χωρίς αμφισβήτηση και πίεση στα όρια, ή πολλές φορές ακόμα και πέρα από αυτά. Η εταιρεία δημιουργεί αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά, ώστε να μπορεί ο οδηγός να ζει τη ζωή με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Αυτός είναι ο βασικός άξονας και στόχος της ισπανικής μάρκας. Οι οδηγοί των μοντέλων της CUPRA βρίσκουν στο αυτοκίνητό τους στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να συναντήσουν αλλού. Γι’ αυτό έχουν προκαλέσει αυτή την έντονα ανοδική πορεία, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η CUPRA προσφέρει προτάσεις με κορυφαία χαρακτηριστικά και μοναδικό χαρακτήρα. Έτσι λειτουργεί από την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα. Και στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που μπορεί μόνο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...