Ρεπορτάζ στη ΛΕΑ: Έκλειναν τα ασθενοφόρα - Τους πήραν τις πινακίδες

Οι περισσότεροι σέβονται τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Υπάρχουν κάποιοι «έξυπνοι» όμως που δεν δίνουν σημασία σε τίποτα.

  • -
  • -

Η φυγή των Αθηναίων το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ήταν μαζική. Στους αυτοκινητοδρόμους, τόσο κατά την έξοδο, όσο και κατά την είσοδο επικρατούσε το αδιαχώρητο. Τα οχήματα στις εθνικές οδούς κινούνταν με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες και μια διαδρομή διάρκειας 2 ωρών σε κανονικές συνθήκες, διαρκούσε, ειδικά την Κυριακή 27 Μαρτίου, σχεδόν 4 ώρες.

Το μποτιλιάρισμα στην Κορίνθου-Αθηνών κατά την επιστροφή ήταν απερίγραπτο. Τα πάντα είχαν παραλύσει από το μεσημέρι κιόλας. Σχεδόν όλοι οι οδηγοί τηρούσαν κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που είδαμε κάποιους να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς και να επιχειρούν να προσπεράσουν για να κερδίσουν λίγα μέτρα.

lea1

Επίσης, και η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ήταν σχεδόν ελεύθερη. Τα περιπολικά περνούσαν συνεχώς από δεξιά, ελέγχοντας την κυκλοφορία. Στις πινακίδες μετάδοσης μηνυμάτων της Ολυμπίας Οδού υπήρχαν προειδοποιήσεις για αυξημένη κίνηση και γίνονταν εκκλήσεις ώστε να μην περνά κανείς στη ΛΕΑ.

Παρά την ταλαιπωρία, το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών τηρούσε τις οδηγίες, κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα όμως και όχι σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι «εξυπνάκηδες». Αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους υπόλοιπους και πράττουν αναλόγως.

Πήγε στη λωρίδα ανάγκης, έφυγε ντροπιασμένη και χωρίς πινακίδες

Κατά την επιστροφή μας στην Κορίνθου – Αθηνών, καταγράψαμε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις οδηγών που μπήκαν στη Λ.Ε.Α. για να κερδίσουν κάποια εκατοντάδες μέτρα.

Μόνο που οι αδιάφοροι αυτοί κύριοι και κυρίες την πλήρωσαν ακριβά. Η αστυνομία είχε λάβει τα μέτρα της και τους περίμενε… στη γωνία, ακινητοποιώντας τους και προχωρώντας στην άμεση αφαίρεση των πινακίδων.

lea2

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, είδαμε μία οδηγό που κινούνταν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης να διακόπτει την κυκλοφορία ενός ασθενοφόρου, το περιπολικό να πλησιάζει σε δευτερόλεπτα και το όργανο της Τάξης να βεβαιώνει την παράβαση χωρίς δεύτερη κουβέντα και να βγάζει τις πινακίδες κυριολεκτικά σε 2 λεπτά. Η κυρία στεκόταν αμίλητη και με κατεβασμένο το κεφάλι, καθώς όλοι παρατηρούσαν το θέαμα. Ελπίζουμε το πάθημα να της έγινε μάθημα, όπως και στους υπόλοιπους.

Μπήκες στη βοηθητική λωρίδα; Θα το πληρώσεις ακριβά

Με βάση τον Κ.Ο.Κ., η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης, απαγορεύεται.

Διαβάστε επίσης: Αυτά τα 3 πράγματα πρέπει να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας

Η χρήση της Λ.Ε.Α., κατατάσσεται στις παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και σε περιπτώσεις διάπραξης παράβασης, προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 2 μήνες, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...