Bentley Bentayga Space Edition: Το διαστημικό SUV

Κατασκευάστηκε σε μία μονάδα έπειτα από απαίτηση εκλεκτού πελάτη και φέρει την ονομασία Bentayga Space Edition.

  • -
  • -

Η αντιπροσωπεία της Bentley στο Ορλάντο των ΗΠΑ ανέθεσε στο τμήμα εξατομίκευσης Mulliner να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση του πολυτελούς SUV για έναν από τους πελάτες της. Το αυτοκίνητο με βάση τις απαιτήσεις του πελάτη έπρεπε να παραπέμπει στο διάστημα, κάτι το οποίο και έγινε, προφανώς με το ανάλογο αντίτιμο.  

Η επιλογή αυτή μπορεί να ξαφνιάσει τους περισσότερους, αλλά δικαιολογείται απόλυτα, αν ληφθεί υπόψη ότι το Ορλάντο θεωρείται η έδρα της αεροδιαστημικής παράδοσης των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει και το προσωνύμιο Space Coast - σε ελεύθερη απόδοση Ακτή του Διαστήματος.

bentayga space1

Η Mulliner χρησιμοποίησε την κυπαρισσί απόχρωση Cypress, γνωστή από την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς Continental GT το 2003. Πρόκειται για μίξη σκούρου μεταλλικού γκρι με πράσινους τόνους, που για την περίσταση συνδύασε με την Blackline Specification, αντικαθιστώντας όλα τα εξωτερικά φωτεινά σημεία με μαύρα γυαλιστερά. Η χρήση του πορτοκαλί Orange Flame τόνισε διάφορες λεπτομέρειες, που παραπέμπουν σε ουρές σκόνης κομητών που διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό και προσθέτουν μια φωτεινή αντίθεση στη βαφή Cypress.

Πλανήτες και αστέρια στο εσωτερικό

Στην καμπίνα, το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο που αντικρύζουν οδηγός ή επιβάτες είναι τα φωτισμένα μαρσπιέ που απεικονίζουν πλανήτες σε τροχιά γύρω από το ηλιακό σύστημα. Εκθαμβωτικά είναι και τα πορτοκαλί πλαίσια που περιβάλλουν τις προσόψεις Galaxy Stone στο ταμπλό και στα πλαίσια των θυρών. Μοναδικές σατέν μαύρες γρίλιες ηχείων, στο κορυφαίας κατηγορίας ηχοσύστημα «Naim for Bentley», αφήνουν να αναδειχθούν τα κεντρικά σήματα Naim, φωτισμένα σαν αστέρια τη νύχτα.

bentayga space2

Περισσότερες λεπτομέρειες σε πορτοκαλί βρίσκονται πιο κοντά στον οδηγό, παραπέμποντας σε ηλιακές εκρήξεις. Η κεντρική ακτίνα του τιμονιού και ο μοχλός ταχυτήτων είναι οι πιο φωτεινές περιοχές στο εσωτερικό, πάντα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Διαβάστε επίσης: Η premium μάρκα που φέρνει 5 νέα ηλεκτρικά μοντέλα

Επιδόσεις supercar

Η Bentayga Speed Space Edition τροφοδοτείται από τον W12 κινητήρα των 6,0 λίτρων απόδοσης 635 PS και 900 Nm ροπής. Οι επιδόσεις του βρετανικού SUV είναι εκπληκτικές, με τα 0-100 km/h να επιτυγχάνονται σε μόλις 3,9 sec και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 306 km/h.

bentayga space3

O οδηγός έχει στη διάθεσή του τέσσερα διαφορετικά προφίλ και μια πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης, μεταξύ των οποίων είναι και το σύστημα που αποτρέπει τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, προσφέροντας εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο. Προαιρετικά εξοπλίζεται με κεραμικά φρένα, τα οποία είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε θερμοκρασίες έως και 1.000 βαθμούς Κελσίου.  

Πόσες Bentayga έχουν παραχθεί

Η πρώτη γενιά της Bentayga κυκλοφόρησε το 2016, επαναπροσδιορίζοντας την κατηγορία των υπερπολυτελών SUV. Το 2020 αποκαλύφθηκε η δεύτερη γενιά, ενώ μέχρι τις αρχές του 2022 είχαν βγει από το εργοστάσιο περίπου 28.500 μονάδες. Η Bentayga έχει αναδειχθεί ως το μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Bentley.

bentayga space4

Όσο για το τμήμα προσαρμογής και εξατομίκευσης Mulliner, έχει ήδη ολοκληρώσει 100 μοναδικές παραγγελίες για το 2022, με τη ζήτηση να έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μέσα στο 2021, η Mulliner Design ολοκλήρωσε την 1.000η παραγγελία από την ίδρυσή της, πριν από επτά χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...