Πώς θα ρίξεις την κατανάλωση βενζίνης; 10 τρόποι για να γλυτώσεις λεφτά

Τα καύσιμα πλέον έχουν γίνει… πολύτιμα και κάθε προσπάθεια εξοικονόμησής τους, ωφελούν ουσιαστικά την τσέπη μας.

  • -
  • -

Η πλειοψηφία των οδηγών χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση. Ο ανεφοδιασμός τους με καύσιμο είναι μια συνηθισμένη ρουτίνα, ωστόσο, με τις τιμές να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένους τρόπους που θα κάνουν το όχημά μας να καίει λιγότερο. Τα παρακάτω tips κάποιοι τα γνωρίζουν, κάποιοι όχι, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τα εφαρμόζουν. Φυσικά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κατανάλωση καυσίμου, απλώς θα βελτιωθεί. Δεν θα γίνει κανένα μαγικό που θα κάνει το αυτοκίνητο να κινείται με… αέρα!

Δείτε ακόμη: 5 Tips για να ζήσει περισσότερο ο συμπλέκτης σου

Σημειώστε ότι οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν σε μοντέλα με βενζινοκινητήρα, πετρελαιοκινητήρα ή κινητήρα εναλλακτικού καυσίμου (LPG, CNG). Εκτός από μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, θα έχουμε και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από την εξάτμιση, κάτι που ωφελεί σημαντικά το περιβάλλον μας.

Παρακάτω, ακολουθούν 10 βασικά tips για οικονομία καυσίμου που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε:

1. Προσαρμοστείτε στο ρυθμό της κίνησης

Χρησιμοποιήστε τα δεδομένα από την κίνηση γύρω σας για να επιβραδύνετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Για παράδειγμα, αν το πορτοκαλί παλλόμενο φανάρι που ακολουθεί είναι σβηστό, σημαίνει ότι ο επερχόμενος σηματοδότης θα ανάψει σύντομα πράσινο. Φρενάρετε λίγο και πατήστε γκάζι στη συνέχεια, τόσο ώστε να συνεχίσετε κανονικά. Αντίστοιχα, στην κίνηση, να αφήνετε απόσταση από τον μπροστινό σας. Εκτός από μέτρο ασφάλειας, δεν θα χρειάζεται να σταματάτε κάθε φορά που σταματάει εκείνος. Το αυτοκίνητο καίει λιγότερο καύσιμο όταν κινείστε χωρίς να κάνετε πολλές πλήρεις στάσεις.

2. Εκμεταλλευτείτε τη φόρα σας

Όσο ο δρόμος είναι ίσιος ή κατηφορικός, μπορείτε να μαζέψετε φόρα και να την αξιοποιήσετε στην επόμενη ανηφόρα. Με ελαφρώς περισσότερη ταχύτητα, θα μπορέσετε να ανέβετε την επόμενη ανηφόρα με σαφώς λιγότερη πίεση στο δεξί πεντάλ, άρα καίγοντας και λιγότερο καύσιμο.

3. Αφαιρέστε βάρος από το αυτοκίνητο

Οτιδήποτε δεν χρειάζεται και το κουβαλάτε άσκοπα στο πορτμπαγκάζ, πρέπει να… πάρει πόδι. Οι αλυσίδες το καλοκαίρι, η ψάθα και οι ομπρέλες θαλάσσης το χειμώνα και πολλά ακόμη άχρηστα αντικείμενα, επιβαρύνουν την κατανάλωση καυσίμου. Αν αθροίσετε το βάρος τους, ίσως δεν είναι τόσο αμελητέο όσο νομίζετε. Επίσης, αν δεν ετοιμάζεστε για ταξίδι, μη φουλάρετε το ρεζερβουάρ για τις εντός πόλης μετακινήσεις. Περισσότερο καύσιμο σημαίνει περισσότερο βάρος. Μπορείτε να διατηρείτε τη στάθμη καυσίμου από το 1/4 μέχρι το 1/2.

4. Παρακολουθήστε την κατανάλωση

Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν την επιλογή εμφάνισης της μέσης κατανάλωσης στο καντράν ή την οθόνη τους. Ρυθμίστε την ένδειξη να βρίσκεται συνεχώς εκεί, για να βλέπετε τις μεταβολές σε πραγματικό χρόνο. Αυτόματα θα προσαρμόσετε την οδήγησή σας ώστε να τη σταθεροποιήσετε ή να τη ρίξετε και θα αισθάνεστε… ένοχος αν την ανεβάσετε. Λειτουργεί σαν παιχνίδι μείωσης της κατανάλωσης! Μπορείτε να βλέπετε και την ένδειξη της στιγμιαίας κατανάλωσης, για να συγκρίνετε μεθόδους οδήγησης και να αποφασίσετε, για παράδειγμα, αν συμφέρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καθημερινής σας διαδρομής να έχετε 3η σχέση με λίγο γκάζι, ή 4η σχέση με περισσότερο γκάζι. (spoiler alert: μάλλον κερδίζει η δεύτερη μέθοδος)

5. Επιλέξτε σωστά: Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα;

Η διατήρηση σωστής θερμοκρασίας μέσα στο αυτοκίνητο είναι θέμα άνεσης αλλά και ασφάλειας. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί. Σε μετακινήσεις με χαμηλή ταχύτητα το πιο συμφέρον είναι να έχουμε κλειστό τον κλιματισμό, για να μην επιβαρύνει τον κινητήρα με τη λειτουργία του, και να κινούμαστε με ανοιχτά τα παράθυρα. Όσο η ταχύτητα αυξάνεται όμως, η αεροδυναμική αντίσταση που προκαλούν τα ανοιχτά παράθυρα έχει μεγαλύτερη επίδραση απ' ό,τι το a/c. Αν κινούμαστε με περισσότερα από 80-90 km/h, είναι προτιμότερο να κινούμαστε με κλειστά παράθυρα και ενεργοποιημένο κλιματισμό, με τη θερμοκρασία ρυθμισμένη στο επίπεδο που θέλουμε και το πρόγραμμα Auto να φροντίζει να τη διατηρήσει εκεί.

6. Ελέγξτε τον αέρα στα λάστιχα

Η σωστή πίεση αέρα παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου. Αν ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή, η χαμηλή αντίσταση κύλισης θα κάνει το όχημα να προχωρά πιο εύκολα, άρα πιέζοντας λιγότερο το γκάζι. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου! Για ακόμη μικρότερη αντίσταση κύλισης, μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω αέρα από αυτό που λέει ο κατασκευαστής. Προσοχή! Όταν λέμε λίγο, εννοούμε λίγο. Ελάχιστο! Διαφορετικά, η πρόσφυση θα είναι αισθητά χειρότερη, όπως και η άνεση. 

7. Αφαιρέστε μπάρες οροφής, σχάρες κ.λπ.

Οτιδήποτε εξέχει από το αμάξωμα επηρεάζει την αεροδυναμική του. Αν έχετε σχάρα, μπαγκαζιέρα ή μπάρες στην οροφή, τότε θα πρέπει να τις αφαιρείτε όταν δεν τις χρησιμοποιείτε γιατί αυξάνουν την αντίσταση από τον αέρα, μαζί και την κατανάλωση καυσίμου. Ειδικά στις υψηλότερες ταχύτητες, επηρεάζουν ακόμη πιο πολύ, ενώ παράγουν και ενοχλητικό θόρυβο.

8. Συντηρήστε σωστά το αυτοκίνητο

Οι αυξημένες πιθανότητες σοβαρής βλάβης δεν είναι η μόνη επίπτωση ενός κακοσυντηρημένου κινητήρα. Αν δεν ακολουθείτε το πρόγραμμα τακτικής συντήρησης, τότε το μοτέρ του αυτοκινήτου σας θα καίει περισσότερο καύσιμο. Όσο πιο τυπικός είστε με τα σέρβις, τόσο πιο ξεκούραστα θα λειτουργεί, άρα θα καίει και θα ρυπαίνει λιγότερο.

Δείτε ακόμη: Οι τιμές διοδίων σε όλες τις εθνικές οδούς της Ελλάδας το 2024

9. Προμηθευτείτε ηλεκτρονικούς πομποδέκτες για τα διόδια

Όπως επηρεάζεται η κατανάλωση στη στάση και επανεκκίνηση όταν βρίσκεστε στην κίνηση, έτσι επηρεάζεται και στα διόδια. Ειδικά αν έχει μεγάλη ουρά, η μέση κατανάλωση αυξάνεται. Με ηλεκτρονικό πομποδέκτη, μειώνετε λίγο την ταχύτητα, η μπάρα ανασηκώνεται αυτόματα και μετά, επιταχύνετε ομαλά μέχρι την ταχύτητα ταξιδιού σας. Γλιτώνετε καύσιμο, γλιτώνετε και χρόνο, ενώ σε πολλούς πομποδέκτες ισχύουν μικρές εκπτώσεις ανά διέλευση από τον αυτοκινητόδρομο που ανήκει η συσκευή. Να σημειώσουμε ότι πλέον, όλοι οι πομποδέκτες περνάνε από όλα τα διόδια της Ελλάδας, ανεξαιρέτως.

10. Μειώστε ταχύτητα!

Είτε κινείστε με 130 km/h, είτε με 110 km/h, το χρονικό κέρδος είναι μικρό. Προσπαθήστε να ταξιδεύετε με μια καλή, αλλά σχετικά χαμηλή ταχύτητα αν ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα και θα δείτε τη μέση κατανάλωσή σας να διατηρείται σε πολύ πιο βολικά για την τσέπη σας νούμερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...