Αλλαγή αμορτισέρ: Πότε είναι απαραίτητη και τι να προσέξεις

Από τα πλέον σημαντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου για την ασφάλειά μας, είναι τα αμορτισέρ. Γνωρίζεις πότε χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις;

  • -
  • -

Γράφουμε πολύ συχνά ότι στα ελαστικά και τα φρένα του αυτοκινήτου μας δεν χωράνε εκπτώσεις και αναβολές. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας, οπότε θα πρέπει να επιλέγουμε πάντα ποιοτικές λύσεις και να τα διατηρούμε σε φόρμα. Ωστόσο υπάρχει και άλλος ένας τομέας που θα πρέπει να φροντίζουμε σχολαστικά στο αυτοκίνητό μας και αυτός, δεν είναι άλλος από την ανάρτηση. Τα αμορτισέρ δεν φροντίζουν μόνο για την άνεσή μας. Η δουλειά που κάνουν είναι μεγάλης σημασίας και σε συνδυασμό με τα φρένα και τα ελαστικά, θα πρέπει να είναι έτοιμα να μας βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή.

Πώς θα καταλάβω αν χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ μου;

Κάτι που ξεγελά τους περισσότερους οδηγούς, είναι ότι τα αμορτισέρ δεν προειδοποιούν με τόσο σαφή τρόπο ότι έχουν «γεράσει». Χάνουν την αποτελεσματικότητά τους σταδιακά, οπότε ο οδηγός, ακόμη κι αν είναι έμπειρος, δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι χρειάζονται αλλαγή. Η οδική συμπεριφορά γίνεται πιο ξερή και πιο «πλαδαρή» σε βάθος χρόνου, όμως επειδή δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ο οδηγός απλά προσαρμόζει την οδήγησή του στα νέα δεδομένα. Αν οδηγήσει το ίδιο αυτοκίνητο με το δικό του, αλλά με καινούργια αμορτισέρ, τότε θα καταλάβει την πολύ μεγάλη διαφορά.

Συνήθως οι οδηγίες λένε αντικατάσταση αμορτισέρ κάθε περίπου 50.000 χιλιόμετρα, ανάλογα τη χρήση και το όχημα. Αυτό το νούμερο όμως, είναι μάλλον πολύ αυστηρό. Τα περισσότερα αμορτισέρ με νορμάλ χρήση δεν ζητούν αντικατάσταση πριν τις 70.000-80.000 χιλιόμετρα. Ακόμη ένα «αρνητικό» για τη σωστή συντήρηση των αμορτισέρ είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις οπτικό έλεγχο. Στα φρένα και τα ελαστικά, μια ματιά αρκεί για να καταλάβεις πόσο… μέλλον τους απομένει. Στα αμορτισέρ όμως, όσο άσχημη και να είναι η εσωτερική τους κατάσταση, η εξωτερική μένει ίδια, εκτός αν η φθορά έχει προχωρήσει τόσο που εμφανίζουν διαρροή λαδιού.

Δείτε ακόμη: Πότε πρέπει να αλλάξω δισκόπλακες; 

Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, η πολύ πεσμένη τους απόδοση θα έχει γίνει αντιληπτή προ πολλού από τον οδηγό και θα έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της απόδοσης ενός αμορτισέρ είναι η αφαίρεσή του και ο έλεγχος σε εξωτερικό, ειδικό μηχάνημα. Μια ένδειξη κατά τη διάρκεια της οδήγησης πάντως, είναι η αυξημένη πλευστότητα. Σε μια κυματοειδή ανωμαλία του οδοστρώματος, ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται αντικατάσταση στα αμορτισέρ θα «πλέει» για αρκετά μέτρα από το πέρασμα του συγκεκριμένου σημείου. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι στο έντονο φρενάρισμα, η μούρη θα «βουτάει» περισσότερο προς την άσφαλτο.

Πρέπει να αλλάξω και τα τέσσερα αμορτισέρ μαζί;

Ναι, το σωστό είναι όταν φτάσει η ώρα της αλλαγής, να αντικατασταθούν και τα τέσσερα αμορτισέρ του αυτοκινήτου. Έτσι η απόσβεση θα διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα και η οδική συμπεριφορά θα αναβαθμιστεί σε όλες τις συνθήκες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον η αντικατάσταση ενός ζεύγους. Ποτέ δεν αλλάζουμε μόνο ένα αμορτισέρ. Ακόμη και αν για κάποιο λόγο (σύγκρουση, κάποιου είδους βλάβη κ.ά.) χρειαστεί να αλλάξουμε πρόωρα ένα αμορτισέρ, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και το «απέναντι», του ίδιου άξονα.

Μπορώ να βάλω διαφορετικά αμορτισέρ από τα εργοστασιακά;

Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε αμορτισέρ για κάθε αυτοκίνητο. Φυσικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να τοποθετήσει άλλα αμορτισέρ από τα εργοστασιακά, καλό θα είναι όμως να προτιμήσει μια από τις γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες του χώρου. Προσοχή όμως: θα πρέπει να προσέξετε ποια αμορτισέρ να τοποθετήσετε. Μερικά είναι πιο σκληρά, άλλα είναι πιο μαλακά και γενικά, έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει συνειδητά, ανάλογα με το αν σας αρέσει η γρήγορη οδήγηση ή η χαλαρή, άνετη μετακίνηση. Στο σύνολο της οδικής συμπεριφοράς παίζουν μεγάλο ρόλο και τα ελατήρια. Συνήθως όμως, αυτά δεν απαιτούν αλλαγή και οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε αντικατάσταση μόνο αν θέλουν να αλλάξουν το στήσιμο του αυτοκινήτου τους.

Τι γίνεται αν κυκλοφορώ με φθαρμένα αμορτισέρ;

Σταδιακά, όσο τα αμορτισέρ παλιώνουν, τόσο χάνουν την ιδιότητα απόσβεσης των ταλαντώσεων του αυτοκινήτου. Ένα φθαρμένο αμορτισέρ δεν ελέγχει τόσο σωστά το βάρος του αμαξώματος. Σε μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης για παράδειγμα, το βάρος θα μεταφέρεται πιο άτσαλα προς τους τροχούς με αποτέλεσμα να τους πιέζει και μερικές φορές, να χάνουν την πρόσφυσή τους, επηρεάζοντας την ευστάθεια. Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει τι γίνεται όταν το βάρος δεν ελέγχεται σωστά. Το αυτοκίνητο μπορεί ακόμη και να σηκωθεί στις δύο ρόδες!

Γενικά η οδήγηση ενός αυτοκινήτου με φθαρμένα αμορτισέρ προκαλεί διάφορα προβλήματα. Ακόμη ένα, είναι ότι στο απότομο φρενάρισμα οι εμπρός τροχοί δεν θα συγκρατούν τόσο καλά το βάρος, η μούρη θα κατέβει πιο κοντά στην άσφαλτο και η απόσταση φρεναρίσματος θα αυξηθεί σημαντικά.

Τι μπορεί να ταλαιπωρήσει τα αμορτισέρ;

Όπως κάθε τι πάνω στο αυτοκίνητό μας, έτσι και τα αμορτισέρ, η διάρκεια ζωής αυξάνεται ή μειώνεται, ανάλογα με τη χρήση. Τα αμορτισέρ διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση όταν η οδήγηση γίνεται σε δρόμους χωρίς πολλές κακοτεχνίες. Επίσης, προτιμούν τη στρωτή οδήγηση, χωρίς απότομες μεταφορές βάρους, έντονα φρεναρίσματα και πίεση στις στροφές, ενώ ένας ακόμη εχθρός της μακροζωίας τους, είναι η συχνή φόρτωση του αυτοκινήτου με πολύ βάρος. Ένα φορτωμένο αυτοκίνητο, ειδικά σε δρόμο με κακοτεχνίες, πιέζει τα αμορτισέρ σημαντικά και τα κάνει να τερματίζουν πιο συχνά, αφού η διαχείριση του βάρους γίνεται δύσκολη όταν αυτό αυξάνεται σημαντικά. Σκεφτείτε το αλλιώς: αν πέσει από ένα τραπέζι το κινητό σας τηλέφωνο ή ένας τσιμεντόλιθος, ποιο από τα δύο θα «φρενάρετε» πιο εύκολα με το χέρι σας για να μην πέσει στο έδαφος;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...