Εθνική οδός Πάτρα-Πύργος: Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου μήκους 74,8 km

Τα εργοτάξια έχουν ήδη πάρει θέση και το επόμενο διάστημα οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά.

  • -
  • -

Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος θα έχει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14 μέτρων, λωρίδες έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) συνολικού πλάτους 4,60 μέτρων (2×2,30μέτρα), λωρίδες ασφαλείας στην κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,10μ (2×1,05 μέτρα) και κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο τύπου New Jersey.

Φυσικά, δεν θα λείπουν οι προκαθορισμένοι χώροι parking, με το έργο να περιλαμβάνει και την κατασκευή οκτώ ανισόπεδων κόμβων: Μιντιλογλίου, ΒΙ.ΠΕ., Κ. Αχαΐας, Βάρδας, Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας και Πύργου.

Δείτε εδώ όλες τις τιμές διοδίων στις εθνικές οδούς

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος μήκους 74,8 km επιτέλους θα κατασκευαστεί, με τις εργασίες να ξεκινούν εκτός απροόπτου πριν από το Πάσχα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, με προϋπολογισμό 252 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρξει και ιδιωτική συμμετοχή ύψους 94 εκατ. (από την Ολυμπία Οδό).

patra pirgos

Φωτογραφία: patrisnews

Η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου με την Ολυμπία Οδό (N. 4876/21) εγκρίθηκε και το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει δύο βασικές προθεσμίες: την κατασκευή του τμήματος Πύργου – Κάτω Αχαΐας εντός 3 ετών και την κατασκευή του υπολοίπου (Κάτω Αχαΐας – Πάτρας) στους 40 μήνες από την έναρξη του έργου.

Το νέο τμήμα στα πρώτα 13 χιλιόμετρα θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της προϋπάρχουσας εθνικής οδού, ενώ στα υπόλοιπα 62 χιλιόμετρα με εξ ολοκλήρου νέα χάραξη.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει χωριστεί σε τρία τμήματα:

Από Μιντιλόγλι έως Καραίικα (0-21ο χλμ.) θα κατασκευαστεί από την εταιρεία ΑΒΑΞ

Από Καραίικα έως Γαστούνη (22ο – 54ο χλμ.) θα κατασκευαστεί από τον ΑΚΤΩΡ

Από Γαστούνη έως Πύργο (53ο – 74,8ο χλμ.) θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ

Θα λειτουργήσουν σταθμοί διοδίων με το αντίτιμο ανά χιλιόμετρο να είναι όσο και στους υπόλοιπους σταθμούς. Συνολικά θα λειτουργήσουν 2 μετωπικοί και 2 πλευρικοί σταθμοί. Στο Πάτρα-Πύργος θα λειτουργήσει και το αναλογικό σύστημα πληρωμής διοδίων για όσους διαθέτουν πομποδέκτες της Ολυμπίας Οδού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...