Πόσο πειράζει η βενζίνη τον εγκέφαλο; - Έρευνα

Μπορεί σήμερα να μιλάμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των καυσίμων όπως η βενζίνη στην υγεία μας, όμως μέχρι πριν λίγα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Τόσο, ώστε οι βλάβες να επεκτείνονται ακόμα και στη νοημοσύνη μας.

  • -
  • -

Για πολλά χρόνια η βενζίνη που χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο είχε μόλυβδο. Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η χρήση του είχε επιπτώσεις που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε.

Η ανθρωπότητα άρχισε να χρησιμοποιεί βενζίνη με μόλυβδο το 1921, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μία από τις πρώτες χώρες όπου συνέβη αυτό. Αν και οι αρνητικές συνέπειες του μολύβδου στον οργανισμό ήταν γνωστές από πριν, ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη της κοινωνίας τότε για φτηνά καύσιμα, ώστε να επιτραπεί η χρήση του.

Ο λόγος για τη χρήση του μολύβδου ήταν ότι έκανε τη βενζίνη πιο σταθερή, οπότε μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί η αυτανάφλεξη του καυσίμου νωρίτερα από το επιθυμητό. Στην καθημερινότητα αυτό το φαινόμενο περιγράφεται από τη φράση «βαράει πυράκια». Έτσι, οι κινητήρες μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη συμπίεση, άρα και αυξημένη απόδοση. Επιπλέον, ο μόλυβδος απέτρεπε τη συσσώρευση επικαθίσεων στις βαλβίδες, ειδικά σε εκείνες της εξαγωγής.

Βενζίνη με μόλυβδο

Ποιοι είχαν πρόβλημα

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, η βενζίνη με μόλυβδο συνέχισε να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια. Όσο περνούσαν τα χρόνια η εξέλιξη των κινητήρων αλλά και των καυσίμων, σε συνδυασμό με τις εμφανείς επιπτώσεις του μολύβδου στους ανθρώπους, οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τα καύσιμα των αυτοκινήτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό συνέβη μόλις το 1996. Στην Ελλάδα χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι και το 2003, ενώ η Αλγερία ήταν η τελευταία χώρα που προχώρησε σε ανάλογη κίνηση, μόλις τον Ιούλιο του 2021.

Η έρευνα, λοιπόν, αναφέρει ότι 170 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτέθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους σε ρύπους που προέρχονταν από καύση βενζίνης με μόλυβδο. Εκτός από τις άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως στην καρδιά, το συκώτι και τους πνεύμονες, αυτή η έκθεση επηρέασε και τη νοητική λειτουργία τους.

Δείτε ακόμα: Τιμές καυσίμων: Πάει για 2,5 € η βενζίνη - Τι λέει ο πρόεδρος των πρατηριούχων

Οι επιπτώσεις του μολύβδου

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι αυτοί οι ρύποι οδήγησαν σε μείωση του IQ, δηλαδή του δείκτη ευφυίας, από 2-3 μέχρι και 6-7 μονάδες, ανάλογα με το πόσο μεγάλη ήταν η έκθεση του κάθε ατόμου. Το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο ήταν να χαθούν αθροιστικά 824.097.690 μονάδες ευφυίας μέχρι το 2015. Μάλιστα, εκείνοι που γεννήθηκαν από το 1951 μέχρι το 1980 και ακόμα περισσότερο εκείνοι των δεκαετιών του ’60 και του ’70 είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η έκθεση έγινε ήδη από τη βρεφική ηλικία και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Μπορεί μια απώλεια 2 έως 7 μονάδων να φαντάζει μικρή, ειδικά αν κάποιος είναι εντός του μέσου όρου, δηλαδή από 85 μέχρι 115 μονάδες, όμως για εκείνους που βρίσκονταν χαμηλότερα ακόμα και αυτή η μείωση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, καθώς είναι μεγάλη ως ποσοστό.

Βενζίνη με μόλυβδο

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αμερική

Φυσικά αντίστοιχες επιπτώσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες όπου γινόταν χρήση βενζίνης με μόλυβδο, απλά η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλέον η βενζίνη είναι αμόλυβδη σε όλο τον πλανήτη, οπότε η επίδραση του μόλυβδου από εδώ και πέρα θα μειωθεί και σταδιακά θα μηδενιστεί, όμως αυτή η έρευνα δείχνει πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις κάποιων επιλογών του ανθρώπινου είδους όχι γενικά στο περιβάλλον, αλλά ακόμα και πάνω σε εμάς τους ίδιους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...