Τιμές καυσίμων: Πού θα φτάσει η βενζίνη - Τι λέει ο πρόεδρος των πρατηριούχων

Σε δυσθεώρητα ύψη θα φτάσει τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης, προκαλώντας σοκ στους καταναλωτές.

  • -
  • -

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ασφυξία. Οι τιμές των καυσίμων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν εκτοξευτεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δεν αποκλείεται στα πρατήρια η βενζίνη να πωλείται ακόμη και 2,5 ευρώ το λίτρο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο Γιώργος Ασμάτογλου, ανέφερε πως οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, με τα καύσιμα να σημειώνουν άνοδο μέρα με τη μέρα. Η αμόλυβδη βενζίνη έχει αγγίξει σε ορισμένες περιοχές τα 2,20€ και το diesel βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 1,80€. Ωστόσο, αν οι αυξήσεις συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό στο βαρέλι, τότε δεν αποκλείεται το επόμενο διήμερο η άνοδος να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

gas

Οι τιμές της ενέργειας μετά και την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για επιβολή εμπάργκο, εμφανίζουν τροχιά ανόδου. Το μπρεντ εκτινάχθηκε έως και τα 132 δολάρια το βαρέλι, με τους καταναλωτές να είναι αυτοί που πληρώνουν την κατάσταση.

Χθες η τιμή χονδρικής προς τις εταιρείες εμπορίας που χρέωναν τα ΕΛΠΕ για την απλή (95 οκτανίων) αμόλυβδη βενζίνη ήταν 1,573 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και η Motor Oil 1,572 ευρώ. Συμπεριλαμβάνοντας το ΦΠΑ η τιμή πλέον πάει στο 1,95 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσό που αναγράφεται στις ταμπέλες των πρατηρίων επιμερίζεται στις εταιρείες εμπορίας, τους βυτιοφορείς και τα ίδια τα πρατήρια!

Σε ό,τι αφορά το diesel, το οποίο σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αμόλυβδη, η τιμή διάθεσης του απλού απ’ τα ΕΛΠΕ χθες ήταν στα 1,446 ευρώ και απ’ τη Motor Oil 1,445 ευρώ.

Τιμή βενζίνης: Βρείτε εδώ το φθηνότερο πρατήριο καυσίμων κοντά σας

Στην Ευρωπαϊκή Ενώση επικρατεί ανησυχία, καθώς από τη Ρωσία εισάγει περίπου το 25% του πετρελαίου που καταναλώνει. Οπότε, αν ο πόλεμος δεν λήξει άμεσα, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...