Ημέρα της γυναίκας: Οι γυναίκες που άλλαξαν την αυτοκίνηση

Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, υπάρχουν κάποιες κυρίες που έχουν αφήσει το στίγμα τους, αποδεικνύοντας πως το γυναικείο φύλο αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας.

  • -
  • -

Ο χώρος των τεσσάρων τροχών είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Απαιτεί ταλαντούχους επαγγελματίες με διαφορετικές προοπτικές, δεξιότητες και εμπειρία. Τον περασμένο αιώνα, η βιομηχανία αυτοκινήτου απαρτίζονταν ως επί το πλείστον από άντρες. Ελάχιστες ήταν οι γυναίκες που μπόρεσαν να πρωταγωνιστήσουν, με τη Michèle Mouton να αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα.

Ο μετασχηματισμός που υφίσταται η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, έδωσε την ευκαιρία στις κυρίες να αποδείξουν την αξία τους και να εξελιχθούν σε βασικά γρανάζια της εξέλιξης. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες στηρίζουν έμπρακτα τις γυναίκες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως φωτεινά παραδείγματα και να ηγηθούν ακόμη και ενός τεράστιου ομίλου, όπως η Mary Barra. 

Ας δούμε τις κυρίες που έγραψαν ή συνεχίζουν να γράφουν ιστορία:

Michèle Mouton

mouton

Η πιο διάσημη οδηγός αγώνων, η γυναίκα στην οποία υποκλίθηκαν άπαντες, καθώς κατάφερε όχι απλά να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους ραλίστες σε μια εποχή όπου τα αυτοκίνητα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, απαιτούσαν εκτός από ταλέντο και τεράστια αντοχή, αλλά να τους κερδίσει κιόλας.

Με το Audi Quattro θριάμβευσε σε αρκετούς αγώνες, μεταξύ των οποίων και στο Ράλι Ακρόπολις. Το 1982, η Audi κέρδισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και η Mouton έλαβε τον τίτλο International Rally Driver of the Year από το Autosport.

Το 2011 εξελέγη διευθύντρια του WRC από τη FIA και μέχρις σήμερα είναι η εκπρόσωπος ασφαλείας στους αγώνες ράλι.

Mary Barra

barra

Τον Ιανουάριο του 2014, η Mary Barra έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος σε αυτοκινητοβιομηχανία και μάλιστα σε μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, τη General Motors. Δύο χρόνια αργότερα, εξελέγη ομόφωνα από το Δ.Σ. του αμερικανικού κολοσσού ως η πρώτη πρόεδρος της εταιρείας.

Συγκαταλέγεται στους «Big Three» των ΗΠΑ, έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τη μετοχή του ομίλου και είναι από τις πιο ακριβοπληρωμένες παγκοσμίως. Δικαίως φυσικά, καθώς ηγείται με απόλυτη επιτυχία ενός κολοσσού των τεσσάρων τροχών.

Lela Lombardi

lombardi

Είναι η μοναδική γυναίκα στην ιστορία της Formula 1 που έχει βαθμολογηθεί. Συμμετείχε στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 1974 ως το 1976, λαμβάνοντας μέρος σε 12 Grand Prix. Η καλύτερή της θέση ήταν η 6η στο Ισπανικό GP του 1975.

Η Lela Lombardi έτρεξε με τις ομάδες των March, RAM και Williams. Ασχολήθηκε από μικρή με τους αγώνες αυτοκινήτου και κέρδισε με το σπαθί της τον σεβασμό των ανδρών. Πέθανε το 1992, σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το Women's World Car of the Year 2023

Bertha Benz

benz

Το όνομά της είναι άγνωστο στους περισσότερους. Αυτή η κυρία ωστόσο, ήταν η πρώτη που οδήγησε μηχανοκίνητο όχημα. Γεννημένη το 1849, προερχόταν από εύπορη οικογένεια και σπούδασε φυσικές επιστήμες, πριν παντρευτεί τον Carl Benz, έναν εκ των ιδρυτών της φημισμένης πλέον Mercedes-Benz.

Το 1888, όταν ο άντρας της αδυνατούσε να υποστηρίξει αποτελεσματικά την Benz Motor Car, αυτή του πρόσφερε το χέρι βοήθειας που είχε ανάγκη. Μαζί με τους δύο έφηβους γιους της, η Bertha πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι μεγάλης απόσταση με όχημα. Οι τρεις του διένυσαν 106 km, με την κυρία Benz να κάνει μόνη της τον ανεφοδιασμό καυσίμων, να επιδιορθώνει μηχανικά προβλήματα και να εφεύρει ουσιαστικά τα μετέπειτα σωληνάκια φρένων. Το τολμηρό της ταξίδι άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο στην εταιρεία Benz.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...