Άδωνις Γεωργιάδης: Μπαίνει πλαφόν στα καύσιμα

Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και τι ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης για όσους αισχροκερδούν.

  • -
  • -

Με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται ανεξέλεγκτα, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό επτά ετών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, πως με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει, εφεξής, να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από την εισβολή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη, η κατ΄ανώτατη τιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου, θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (π.χ. μεταφοράς) και γι'αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων-εξόδων.

Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε: «Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» ενώ προανήγγειλε βαριά πρόστιμα, σε επιχειρήσεις για υπερβολικό κέρδος.

Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή όπως ανέφερε ο υπουργός.

Τιμή βενζίνης: Βρείτε εδώ το φθηνότερο πρατήριο καυσίμων κοντά σας

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους για να αποκλειστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε μια σειρά από τομείς όπου οι ανατιμήσεις δεν εξηγούνται άμεσα.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η στήριξη για την ελάφρυνση από τις ενεργειακές ανατιμήσεις θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση και πως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ετοιμάζονται πολύ στοχευμένες πολιτικές στήριξης, κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εξαντλώντας τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...