Νέα Pirelli Scorpion: Για όλα τα SUV, για όλες τις συνθήκες

Χαρίζουν χαμηλότερη κατανάλωση, λιγότερη φθορά και καλύτερο φρενάρισμα

  • -
  • -

Η Pirelli αποκάλυψε τη  νέα γκάμα ελαστικών Scorpion που προορίζεται για την κατηγορία των SUVs. Σύμφωνα με την ίδια προβλέπεται ότι θα γίνει η δημοφιλέστερη στον κόσμο. Η νέα γκάμα σηματοδοτεί μία πλήρη ανανέωση της οικογένειας που ειδικεύεται στην συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων πάνω από 35 χρόνια, με ειδικά κατασκευασμένα προϊόντα για premium μοντέλα και με εξειδικευμένα ελαστικά για διαφορετικές εποχές. Το νέο Scorpion έχει εξελιχθεί προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγαλύτερο βάρος, το υψηλό κέντρο βάρους, στα μοναδικά μηχανικά χαρακτηριστικά και τη δυναμική συμπεριφορά που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των σύγχρονων SUVs.

Pirelli- New Scorpion Family(2)

Παρακάτω ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Pirelli

Τα χαρακτηριστικά αυτά διαφοροποιούν τα SUVs από τα περισσότερα μοντέλα με παραδοσιακή σχεδίαση και επομένως απαιτούν υψηλής ποιότητας, ειδικά ελαστικά. Η νέα γκάμα των ελαστικών Scorpion ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη, μεταφέροντας στον κόσμο των SUV πολλές από τις τεχνολογικές καινοτομίες που πρόσφατα εισήχθησαν από την Pirelli με το  νέο Cinturato, με ειδικές προσαρμογές και τεχνολογίες ανάλογες των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των οχημάτων. Το αποτέλεσμα είναι μία σειρά ελαστικών Scorpion που υιοθετούν τις πιο σύγχρονες και διαθέσιμες αυτή τη στιγμή τεχνολογίες, με τη δυνατότητα να προσαρμοστούν καλύτερα στις επιδόσεις των σημερινών οχημάτων: συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούν ‘πράσινα’ κινητήρια σύνολα. Η οικογένεια ελαστικών Scorpion έχει το μεγαλύτερο αριθμό εγκρίσεων τύπου για ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη την προϊοντική γκάμα της Pirelli, μία διαδικασία που ξεκίνησε με την προηγούμενη γενιά και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με τα τελευταία προϊόντα. Τα ελαστικά αυτά είναι αναγνωρίσιμα μέσω της σήμανσης ‘Elect’ στα πλαϊνά του ελαστικού. Μεταξύ των τεχνολογιών αιχμής που προσφέρει η νεώτερη γκάμα ελαστικών της Pirelli, αρκετές διατίθενται προαιρετικά: Το Pirelli Noise Cancelling System (PNCS) βοηθά στη μείωση των θορύβων από το δρόμο μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ οι τεχνολογίες Run Flat και Seal Inside συνεισφέρουν στη συνέχιση του ταξιδιού μετά από ένα κλατάρισμα.

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αναβαθμισμένης γκάμας – με το Summer Scorpion, το Scorpion All Season SF2 και τo νέο Scorpion Winter 2 – παρουσιάστηκαν από τον Francesco Sala, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Pirelli για την Ευρώπη, τον Aldo Nicotera, Εμπορικό Διευθυντή για την Ευρώπη και τον Paolo Brivio, Επικεφαλής Προϊοντικής Εξέλιξης, σε διεθνή συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ‘ECO-SAFETY’

Σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της νέας σειράς Scorpion είναι η σχεδιαστική προσέγγιση ‘Eco-Safety’ της Pirelli, που έχει στόχο το συνδυασμό χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (χάρη στη μειωμένη αντίσταση κύλισης, το μειωμένο θόρυβο από το δρόμο και την υψηλή χιλιομετρική απόδοση) με τη βέλτιστη δυνατή απόδοση και ασφάλεια (μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος, υψηλότερη πρόσφυση, καλύτερη ευστάθεια οχήματος και μειωμένος κίνδυνος υδρολίσθησης) χάρη στα καινοτόμα υλικά και την προηγμένη μοντελοποίηση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέλιξης.

Το νέο Scorpion είναι επίσης πιο αποδοτικό σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου (ή την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας όταν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα). Το νέο ελαστικό είναι επίσης πιο αθόρυβο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά: πλεονεκτήματα τα οποία συνεισφέρουν στην αυξημένη βιωσιμότητα. Οι βελτιώσεις αυτές κατέστησαν εφικτές χάρη στη χρήση  νέων γομών πέλματος με νέα υλικά στη δομή τους καθώς και στην εξέλιξη καινοτόμων χαράξεων πέλματος που διατηρούν ακέραια τα χαρακτηριστικά απόδοσης των ελαστικών σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τη μέθοδο Eco-Safety, η δομή του ελαστικού έχει ενισχυθεί για να ανταπεξέρχεται στη δυναμική και το βάρος των SUV κατά τη διάρκεια ελιγμών έκτακτης ανάγκης, όπως ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης ή φρενάρισμα, διασφαλίζοντας έτσι καλύτερο έλεγχο. Το νέο Scorpion μπορεί επίσης να ανταπεξέρχεται τα υψηλά φορτία που δέχεται ένα ελαστικό, καθώς εγγυάται τη σωστή κατανομή πίεσης σε όλο το πέλμα ώστε να επιτρέπει μία ισορροπημένη και ελεγχόμενη δυναμική απόκριση.

Ολόκληρη η νέα γκάμα του Scorpion στοχεύει σε περισσότερες από 400 εγκρίσεις εξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ),  από τις οποίες πάνω από το 50% να προορίζονται για τα τελευταία ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ TÜV

Τα πιο πρόσφατα ελαστικά της οικογένειας Scorpion κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα της αγοράς σε όλα τα είδη οδηγικών συνθηκών. Δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από τον έγκυρο  Γερμανικό οργανισμό πιστοποίησης TÜV SÜD, που έχει απονείμει στο νέο ελαστικό την περίοπτη διάκριση Performance Mark (1).

 

ΝΕΟ SCORPION: ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΟ ΘΕΡΙΝΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το πιο πρόσφατο θερινό ελαστικό Pirelli Scorpion φέρει νέα ασύμμετρη χάραξη πέλματος η οποία – χάρη στη βελτιωμένη ακαμψία και το σχήμα των διαμηκών και πλευρικών αυλακώσεων  – επιτρέπει καλύτερο φρενάρισμα σε στεγνές και βρεγμένες επιφάνειες συγκριτικά με το προηγούμενο προϊόν. Το πιο ομοιόμορφο αποτύπωμα του πέλματος του νέου ελαστικού, που επιτυγχάνεται χάρη στην ιδιαίτερη καμπυλότητα του προφίλ, μαζί με την ακαμψία του πέλματος και της γόμας, εξασφαλίζουν μειωμένη αντίσταση κύλισης και μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας της μπαταρίας. Όλες οι διαφορετικές διαστάσεις του Scorpion βρίσκονται στις κατηγορίες A ή B της Ευρωπαϊκής ετικέτας ελαστικών αναφορικά με την αντίσταση κύλισης.

Η ασφάλεια ήταν επίσης κεντρικό στοιχείο της σχεδίασης του νέου Scorpion. Χάρη στην ακαμψία του πέλματος, καθώς και στον καινοτόμο σχεδιασμό των τακουνιών και της γόμας, το φρενάρισμα σε στεγνές και βρεγμένες επιφάνειες έχει βελτιωθεί κατά 7% συγκριτικά με το προηγούμενο Scorpion Verde.

Ως προς το φρενάρισμα στο βρεγμένο, όλα τα ελαστικά Scorpion κατατάσσονται στις κατηγορίες A ή B στην Ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών.

Η γόμα του νέου Scorpion περιέχει συνθετικό καουτσούκ νέας γενιάς ικανό να προσφέρει έναν τέλειο συνδυασμό χαρακτηριστικών: χαμηλή αντίσταση κύλισης, άριστα χαρακτηριστικά στο βρεγμένο και ομοιόμορφη φθορά πέλματος σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Η γόμα του νέου Scorpion βασίζεται στην τεχνογνωσία που ήδη εφαρμόζεται στο Cinturato P7 αλλά έχει ενισχυθεί προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των SUVs. Η γόμα είναι εμπλουτισμένη με πυρίτιο (silica), ειδικές ρητίνες που αυξάνουν την πρόσφυση και ειδικά πολυμερή: καινοτόμα, ελαστομερή υλικά που βελτιώνουν την αλληλεπίδραση με το ίδιο το πυρίτιο. Αυτά τα πολυμερή υλικά μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις θερμοκρασίες λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα, αυτή η νέα γόμα έχει μία μορφή ‘μηχανικής νοημοσύνης’ (χάρη στην καλύτερη κατανομή  των μορίων πυριτίου και στη βελτιωμένη μεταξύ τους αλληλεπίδραση) που σημαίνει ότι μπορεί να μεταβάλλει τη συμπεριφορά της σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες, προσφέροντας στον οδηγό μεγάλο εύρος λειτουργικότητας. Η καινοτόμα γόμα του Scorpion αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μία διαδικασία κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Pirelli προερχόμενη από το μηχανοκίνητο αθλητισμό, μεγιστοποιώντας την ομοιομορφία των συστατικών της γόμας και αυξάνοντας την απόδοση του ελαστικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές επιφάνειες του δρόμου, κυρίως στο βρεγμένο και όταν οι οδηγικές συνθήκες γίνονται κρίσιμες.

Αυτό το νέο θερινό ελαστικό διατίθεται τώρα στην Ευρώπη σε 26 διαστάσεις, από 18” έως 21” , με περισσότερες από 48 εγκρίσεις τύπου ήδη, εκ των οποίων πάνω από 75% αφορούν ηλεκτρικά οχήματα. Το νέο Scorpion είναι επίσης πολύ αθόρυβο, με τις εκπομπές θορύβων να είναι μέχρι τρία decibels χαμηλότερες από το ελαστικό της προηγούμενης γενιάς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Scorpion προσφέρει επίσης σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.

 

 

SCORPION ALL SEASON SF2: ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΧΑΡΑΞΗ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ

Το νέο Scorpion All Season SF2 απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για χειμερινά ελαστικά αλλά δεν θέλουν να ασχολούνται με εποχιακές αλλαγές ελαστικών. Διατίθεται σε 33 διαστάσεις από 17” έως 21” στην τρέχουσα φάση λανσαρίσματος. Στον ώμο του ελαστικού, τα σύμβολα M+S που συνοδεύονται από τη σήμανση 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) πιστοποιεί άριστη απόδοση ακόμα και σε χειμερινές συνθήκες. Ελαστικά με τη σήμανση 3PMSF καλύπτονται από Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως εγγύηση συμμόρφωσης με τους κανόνες κυκλοφορίας χειμερινών ελαστικών.

Το Scorpion All Season SF2 διαθέτει γόμα και σχέδιο πέλματος εμπνευσμένα από αυτά του Cinturato, με κάποιες μοναδικές ιδιαιτερότητες για την κάλυψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών  των SUVs. Η κατευθυντική χάραξη πέλματος του Scorpion All Season SF2 χαρακτηρίζεται από έντονες αυλακώσεις σχήματος V που συγκρατούν το χιόνι (βελτιώνοντας τον έλεγχο του οχήματος σε χιονισμένες επιφάνειες) αποστραγγίζοντας παράλληλα το νερό από το πέλμα κατά την οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ξαφνικής υδρολίσθησης.

Σε χειμερινές συνθήκες οδήγησης και σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι σχισμές στο σχέδιο του πέλματος παραμένουν ανοιχτές για να διευκολύνουν το φρενάρισμα στο χιόνι, ενώ όταν το όχημα φρενάρει σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, κλείνουν, αυξάνοντας την ακαμψία των τακουνιών για την επίτευξη καλύτερης πρόσφυσης. Αυτή η προσαρμοζόμενη συμπεριφορά οφείλεται στην τεχνολογία 3D sipe, που σημαίνει ότι μία χειμερινή χάραξη πέλματος μπορεί αυτόματα να μετατραπεί σε θερινή, επιτρέποντας καλύτερο έλεγχο του οχήματος σε όλες τις στεγνές και βρεγμένες συνθήκες. Η σχεδίαση των πλευρικών αυλακώσεων, σε συνδυασμό με ένα κεντρικό αυλάκι, εγγυάται αποδοτική απομάκρυνση του νερού όταν βρέχει, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την απόδοση στην υδρολίσθηση.

Για να ανταπεξέρχεται στη δυναμική συμπεριφορά και το βάρος των SUVs, το πέλμα του ελαστικού φέρει ενισχυμένα τακούνια (σε μεγαλύτερο μέγεθος συγκριτικά με το Cinturato All Season SF2). Εξάλλου, η γεωμετρία του πέλματος είναι διατεταγμένη έτσι ώστε αυτά τα τακούνια να μειώνουν το θόρυβο του δρόμου.

Η σύσταση της γόμας του Scorpion All Season SF2 εξυπηρετεί διπλό σκοπό: μαλακή και ευπροσάρμοστη για χαμηλές θερμοκρασίες και βρεγμένο δρόμο, αλλά άκαμπτη και σταθερή για στεγνές συνθήκες. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα καινοτόμα συστατικά της ίδιας της γόμας, που περιλαμβάνει πολυμερή υλικά συνδεδεμένα στα μόρια σιλικόνης. Πέρα από την αποτελεσματικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό εγγυάται χαμηλή αντίσταση κύλισης, διασφαλίζοντας χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όλη η γκάμα διαστάσεων του Scorpion All Season SF2 (με εξαίρεση όσων χρησιμοποιούν τεχνολογία run flat) κατατάσσεται στις κατηγορίες A ή B της Ευρωπαϊκής ετικέτας για την αντίσταση κύλισης: βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.  Η γόμα έχει επίσης ευρύτερο ‘θερμοκρασιακό’ παράθυρο λειτουργίας από το προηγούμενο Scorpion, χάρη στη μεγαλύτερη ακαμψία της. Αυτό σημαίνει μειωμένη φθορά πέλματος και καλύτερη απόδοση του ελαστικού σε όλη τη διάρκεια ζωής του, καθώς και υψηλότερη χιλιομετρική απόδοση: όλα αυτά έχουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

SCORPION WINTER 2: ΤΟ ΝΕΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΜΕ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΧΙΣΜΕΣ

Το νέο χειμερινό ελαστικό για SUVs εστιάζει στην ασφάλεια σε όλων των ειδών τις καιρικές συνθήκες: από χιονισμένες μέχρι βρεγμένες επιφάνειες, ολισθηρούς και στεγνούς δρόμους σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι καινοτομίες που είχε λανσάρει το νέο χειμερινό ελαστικό Cinturato μεταφέρονται τώρα στον κόσμο των SUV, με ένα πέλμα που περιλαμβάνει επεκτάσιμες σχισμές μεταβλητής γεωμετρίας. Χάρη στην 3D δομή, οι σχισμές αυτές αλλάζουν σχήμα ανάλογα με την κατάσταση της φθοράς του πέλματος, ξεκινώντας από ένα γραμμικό σχήμα που εξελίσσεται σε ζιγκ ζαγκ μοτίβο (ημιτονοειδές μοτίβο), κάτι το οποίο αυξάνει την επιφάνεια και την αποτελεσματικότητά τους. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το Scorpion Winter 2 συμπεριφέρεται άριστα σε χιονισμένες, βρεγμένες και στεγνές επιφάνειες, ακόμα και όταν είναι φθαρμένο. Το μήκος των σχισμών φτάνει τα/ανέχεται σε 51 μέτρα επιτυγχάνοντας καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι: η ωφέλιμη περιοχή αυξάνεται κατά 20% συγκριτικά με το προηγούμενο Scorpion Winter. Επίσης, τα τακούνια του πέλματος είναι ενισχυμένα και μεγαλύτερα από αυτά του Cinturato, για να ανταπεξέρχονται σε όλες τις απαιτήσεις των σύγχρονων SUVs και να προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση, που σημαίνει άριστο φρενάρισμα και συμπεριφορά σε χιονισμένες και βρεγμένες επιφάνειες.

Η αξιοσημείωτη γόμα του Scorpion Winter 2 αναπτύχθηκε με τη χρήση ενός καινοτόμου συστήματος υγρών πολυμερών, που μπορεί να αυξάνει την απόδοση στη βροχή και το χιόνι συγκριτικά με το προηγούμενο προϊόν. Αυτό λειτουργεί σε συνδυασμό με μία άλλη διαδικασία πατενταρισμένη από την Pirelli προερχόμενη από την εμπειρία της εταιρείας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό που μεγιστοποιεί την ομοιομορφία όλων των στοιχείων της γόμας: αυξάνοντας την απόδοση του ελαστικού για μεγαλύτερο διάστημα στις βρεγμένες και χιονισμένες επιφάνειες και αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του.

 

SCORPION: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ 35 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ

Το 1986, η Pirelli δημιούργησε το πρώτο ελαστικό Scorpion, που μπορούσε να μεγιστοποιεί την απόδοση σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών συνθηκών, από ασφάλτινες μέχρι αμμώδεις διαδρομές. Το ελαστικό αυτό που προοριζόταν για την καινοτόμα Lamborghini LM002 κατόπιν παραγγελίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις υποστηρίζοντας τα χαρακτηριστικά ισχύος, επιτάχυνσης, τελικής ταχύτητας και κρατήματος αυτού του ασυνήθιστου 4x4, τόσο στην άσφαλτο όσο και στην άμμο ή το χώμα. Το ελαστικό έφερε πλευρικά πτερύγια ‘fins’ για βελτίωση της απόδοσης στην άμμο της ερήμου, τόσο σε συνήθεις συνθήκες οδήγησης, όσο και σε περιπτώσεις κίνησης με κλαταρισμένο ελαστικό (run flat). Το αποτέλεσμα ήταν άριστο κράτημα και εξαιρετικός χειρισμός. Η πρώτη γενιά του Scorpion ήταν επίσης εξοπλισμένη με μία νάιλον ατσάλινη ζώνη μηδενικής γωνίας, διαθέτοντας μία στιβαρή και ευέλικτη δομή για την ελαχιστοποίηση των κραδασμών από το δρόμο, βελτιωμένη αντοχή στις προσκρούσεις και άμεση απόκριση σε ξαφνικούς ελιγμούς.

Ως ειδικά ελαστικά για μοντέλα 4x4, τα Scorpion της Pirelli διακρίνονται για τρεις αρετές – ασφάλεια, απόδοση και αντοχή – για περισσότερα από 35 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000 η γκάμα αναβαθμίστηκε με μία τεχνολογία άκρως φιλική προς το περιβάλλον, ενώ η απόδοσή του πληρούσε τα απαιτητικά κριτήρια των κυριότερων κατασκευαστών αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα ήταν μία πραγματικά ολοκληρωμένη γκάμα, που περιλάμβανε ελαστικά Scorpion για κάθε πιθανό τύπο εδάφους: από ακραίες off-road συνθήκες μέχρι μικτές εδαφικές και οδικές συνθήκες, αλλά και λύσεις βασισμένες στη φύση του οδοστρώματος και άλλες που προορίζονται ειδικά για το χιόνι και τον πάγο.

Το όνομα Scorpion της Pirelli είναι συνώνυμο με την απόδοση σε όλων των ειδών τις συνθήκες: ακόμα και στη γκάμα ελαστικών μοτοσυκλετών και ποδηλάτων (Moto και Cycling), με ειδικά προϊόντα που δημιουργούνται για τις πιο εξειδικευμένες εφαρμογές, από motocross μέχρι mountain bikes.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...