Ένας κινητήρας V8 που καίει υδρογόνο από Toyota και Yamaha

Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες προσπαθούν να «σώσουν» τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, δοκιμάζοντας διαφορετικά καύσιμα.

  • -
  • -

Λίγες είναι οι μάρκες που ακόμη δεν έχουν στρέψει την προσοχή τους αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, αλλά επενδύουν και σε διαφορετικά projects. Η Toyota είναι μια από αυτές, μαζί με τις -επίσης ιαπωνικές- Yamaha, Mazda, Kawasaki και Subaru. Οι εταιρείες αυτές πιστεύουν ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να σωθεί με τη βοήθεια το υδρογόνου. Σήμερα, υπάρχουν αυτοκίνητα υδρογόνου, αλλά χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών καυσίμου με ηλεκτροκινητήρες και δεν καίνε απευθείας το υδρογόνο σαν καύσιμο.

Τώρα, η Toyota με τη Yamaha δοκιμάζουν έναν V8 κινητήρα των 5.0 λίτρων που θα καίει υδρογόνο. Το μοτέρ βασίζεται σε αυτό του Lexus RC F και έχει τροποποιήσεις στα μπεκ, τις κεφαλές, την εισαγωγή και σε διάφορα άλλα μέρη του. Σύμφωνα με την εταιρεία αποδίδει 450 ίππους στις 6.800 rpm! Προς το παρόν οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες. Οι υπεύθυνοι εξέλιξης λένε ότι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου με κινητήρα που καίει υδρογόνο είναι μια απίστευτη εμπειρία, ενώ προσφέρει και την απαραίτητη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Δείτε ακόμη: Η Toyota παρουσίασε ένα GR Yaris που καίει υδρογόνο 

Σύμφωνα με τη Yamaha, η ίδια προσπαθεί εδώ και περίπου πέντε χρόνια να δημιουργήσει έναν κινητήρα καύσης υδρογόνου με σκοπό να τον ενσωματώσει στον κόσμο των δύο τροχών. Με τη συνεργασία της, κερδίζει τεχνογνωσία από την Toyota και οι δύο πλευρές επωφελούνται σημαντικά αφού προχωράνε ένα project που δεν αποκλείεται να αλλάξει το μέλλον της αυτοκίνησης. Τώρα, αν θα καταφέρει να κερδίσει την ηλεκτροκίνηση που ήδη έχει μπει στη ζωή μας και ξεπερνά τις πρώτες «παιδικές ασθένειες», είναι κάτι που δεν πρόκειται να το μάθουμε στο άμεσο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη πολλαπλών τεχνολογιών για να επιλέξουμε, μόνο θετική μπορεί να είναι για τον αγοραστή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...