Αττική Οδός: Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις για αποζημίωση

Ξεκινούν ομαδικές αγωγές από οδηγούς προς την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο - Τι γίνεται με τους εγκλωβισμένους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

  • -
  • -

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους αποζημιώσεων της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν για ατελείωτες ώρες στον αυτοκινητόδρομο την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου όταν η κακοκαιρία «Ελπίς» προκάλεσε ένα συνολικό χάος στην Αττική Οδό.

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι όσοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στον αυτοκινητόδρομο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ αυτή αποδίδεται ανά όχημα και όχι ανά επιβάτη. Στην περίπτωση δηλαδή που ένα όχημα είχε τρεις επιβάτες, για παράδειγμα, η αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ αναλογεί στο όχημα και όχι στους επιβάτες. Σημειώνεται ότι το ύψος της αποζημίωσης αποφασίστηκε ύστερα από σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην οποία συμφώνησε και η διοίκηση του αυτοκινητόδρομου.

Έως και την περασμένη Παρασκευή (11 Φεβρουαρίου) οπότε και έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στη οποία οι δικαιούχοι μπορούσαν να υποβάλλουν σχετική αίτηση αποζημίωσης, ενδιαφέρον είχαν επιδείξει 12.000 άτομα. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις καθώς είχε ανακοινωθεί εξ αρχής η διάρκεια λειτουργίας της πλατφόρμας. Ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου μία εβδομάδα να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων (2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο) στους δικαιούχους. Η καταχώρηση της αίτησης στην πλατφόρμα ήταν απαραίτητη, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης αίτησης μπορεί να είχε σταλεί ηλεκτρονικά. Η εταιρεία θα ενημερώσει απευθείας τους αιτούντες για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Στο μεταξύ δεν είναι λίγοι οι εγκλωβισμένοι οδηγοί που επιθυμούν να επιλέξουν τη δικαστική οδό προκειμένου να αποζημιωθούν για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Πέραν των όσων μεμονωμένων αγωγών ακολουθήσουν πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά της Αττικής Οδού. Οι αρχικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι η αποζημίωση των οδηγών με τα 2.000 ευρώ δεν τους στερεί το δικαίωμα νομικής προσφυγής κατά της εταιρείας, ωστόσο πρόκειται για μια λεπτομέρεια η οποία θα διευθετηθεί κατά την καταβολή των αποζημιώσεων.

Διαβάστε ακόμη Θα γίνει ποτέ η Αθήνα «έξυπνη πόλη»;

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε η καταβολή αποζημίωσης για τους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εγκλωβίστηκαν στην Οινόη την ίδια ημέρα για πάνω από 15 ώρες. Η διαδικασία αποζημίωσης δεν έχει ξεκινήσει για αυτή την περίπτωση αλλά ανακοινώθηκε το ύψος της και οι εναλλακτικές που προσφέρει η εταιρεία στους δικαιούχους. Τρεις εβδομάδες μετά το πρωτοφανές περιστατικό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι «προχωρά σε έκτακτη οικονομική στήριξη 1.000 ευρώ (εναλλακτικά 1.150 ευρώ σε κουπόνι απεριόριστης διάρκειας ή 550 ευρώ σε κουπόνι απεριόριστης διάρκειας και 500 ευρώ μετρητά) σε πλήρη εξόφληση στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τη διακοπή των δρομολογίων στις 24 και 25 Ιανουαρίου».

Η διαδικασία των αιτήσεων θα γίνει με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν της Αττικής Οδού, ωστόσο δεν έχει «ανοίξει» ακόμα η σχετική πλατφόρμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμούν ότι πρώτα θα ξεκινήσει η διαδικασία νομικής προσφυγής των επιβατών και μετά θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των δικαιούχων. Αποζημίωση δικαιούνται οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών 54, 55, 56, 57 και 885 της 24ης Ιανουαρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...