Το ηλιακό Lightyear One διανύει 400 km με 130 km/h, χωρίς φόρτιση (video)

Ένα ηλεκτροκίνητο όχημα που φορτίζει από το φως ακούγεται -και είναι- μια απίστευτα αποδοτική ιδέα, ως προς το ενεργειακό του αποτύπωμα. Είναι όμως ρεαλιστικό;

  • -
  • -

Για τις χώρες που έχουν πολλές μέρες του χρόνου έντονη ηλιοφάνεια -όπως η Ελλάδα- ακούμε ότι ένα ηλιακό αυτοκίνητο θα μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικά. Ωστόσο, τα πράγματα είναι όντως έτσι; Για την ώρα δεν διατίθεται στην αγορά όχημα το οποίο καίει ενέργεια που από μόνο του σύλλεξε μέσω ηλιακών πάνελ στην οροφή του. Έχουμε δει προτάσεις με επιπλέον ηλιακούς συλλέκτες για μια μικρή ενεργειακή προσφορά στην μπαταρία, όμως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «ηλιακό αυτοκίνητο».

Το Lightyear One όμως είναι μια διαφορετική, επαναστατική ιδέα από την Ολλανδία. Με την ενέργεια από την μπαταρία των 60 kWh αλλά και την παραγωγή ρεύματος από τα ηλιακά πάνελ που εφοδιάζεται, κατάφερε να καλύψει 710 χιλιόμετρα με 85 km/h ταχύτητα. Οι δοκιμές δεν έχουν σταματήσει και το project ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για ακόμη καλύτερη απόδοση.

Χαμηλή αντίσταση, υψηλή αποδοτικότητα

Το σύστημα συλλογής ενέργειας από το φως δεν θα κινεί αποκλειστικά το όχημα. Ο στόχος είναι να επιστρέφει ένα σημαντικό ποσοστό ρεύματος πίσω στην μπαταρία, με προφανές όφελος στην αυτονομία αλλά και την «καθαρή» κίνηση από ΑΠΕ! Μάλιστα, με ειδικά εξελιγμένα ελαστικά από τη Bridgestone για ελάχιστη αντίσταση κύλισης και ένα απόλυτα αεροδυναμικό σχήμα για να «γλιστρά» πιο εύκολα στον αέρα, οι μηχανικοί εξετάζουν πως θα μπορούν να ρίξουν την κατανάλωση ρεύματος στο ελάχιστο επίπεδο. Παράλληλα προσπαθούν να βρουν τρόπο για να καταστήσουν το ηλεκτρικό όχημα αποδοτικότερο και σε υψηλότερες ταχύτητες ταξιδιού, χωρίς η αυτονομία να πέφτει κατακόρυφα μόλις οι ενδείξεις του κοντέρ σκαρφαλώσουν σε τριψήφια νούμερα.

Δείτε ακόμη: Έρχεται το ελληνικό ηλιακό αυτοκίνητο 

Με τι ταχύτητα μπορεί να ταξιδεύει;

Αυτή τη στιγμή το αυτοκίνητο προσφέρει πάνω από 400 km αυτονομίας με 130 km/h, αλλά θέλουν να πετύχουν κάτι ακόμη καλύτερο. Για την ώρα δεν ανακοινώνουν ακριβώς τι προσφέρει το ηλιακό πάνελ στην μπαταρία και ποιο είναι το όφελος. Οι δοκιμαστές πάντως, λένε ότι συγκριτικά με τις προτάσεις στην αγορά σήμερα, το Lightyear One έχει περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη αυτονομία από άλλα αυτοκίνητα με το ίδιο μέγεθος μπαταρίας. Ο στόχος της εταιρείας είναι το μοντέλο παραγωγής να έχει επίσημη τιμή αυτονομίας σύμφωνα με το πρότυπο μετρήσεων WLTP στα 725 χιλιόμετρα ανά φόρτιση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...