Τα Plug-In Hybrids στο στόχαστρο της ΕΕ

Οι ρύποι που εκπέμπουν τα PHEV μοντέλα είναι περισσότεροι σε πραγματικές συνθήκες, συγκριτικά με τις μετρήσεις του WLTP και η ΕΕ προσπαθεί να βρει νέο τρόπο υπολογισμού τους.

  • -
  • -

Πιο «σκληρές» θα γίνουν οι μετρήσεις ρύπων για τα μοντέλα με Plug-In Hybrid σύστημα κίνησης. Όπως αποκαλύφθηκε, αυτού του είδους τα αυτοκίνητα εμφανίζουν διαφορετικό «πρόσωπο» σε πραγματικές συνθήκες, αφού οι ρύποι που βγαίνουν από τις εξατμίσεις σχετίζονται άμεσα με την τυπικότητα του οδηγού στη φόρτιση της μπαταρίας. Οι επίσημες τιμές που προκύπτουν από τον κύκλο μετρήσεων WLTP είναι λίγες δεκάδες γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, όμως αν ένας οδηγός δεν συνδέει συχνά την πρίζα και βασίζεται στον θερμικό κινητήρα για τις μετακινήσεις του, τότε ρυπαίνει σαν ένα συμβατικό μοντέλο ή και ακόμη περισσότερο, λόγω του υψηλότερου βάρους του.

Αυτό είναι το Νο 1 PHEV στην ευρωπαϊκή αγορά 

Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και ψάχνουν έναν τρόπο να μετράνε τους ρύπους των PHEV με πιο ρεαλιστικό τρόπο. Έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα από περίπου 100.000 PHEV αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης. Για την ώρα αναλύουν τα δεδομένα και βλέπουν πως θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν κύκλο ρεαλιστικών μετρήσεων, με την τελική απόφαση να έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες. Από τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους μέχρι σήμερα φτάνουν στο συμπέρασμα ότι τα PHEV μάλλον δεν είναι τόσο «πράσινα» όσο υποστηρίζουν ότι είναι, λόγω της χρήσης που τους γίνονται. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό σχετίζεται με τις συνήθειες του ιδιοκτήτη.

Τα Plug-In Hybrid μοντέλα έχουν μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητα, μηδενικοί περιορισμοί στα ταξίδια και τις εκδρομές. Με τα 50-80 χιλιόμετρα αυτονομίας μόνο με την μπαταρία που εξασφαλίζουν τα περισσότερα PHEV της αγοράς, ο οδηγός τους έχει τη δυνατότητα να εκτελεί όλες τις καθημερινές του μετακινήσεις χωρίς να καίει βενζίνη, απλώς φορτίζοντας κάθε μέρα το όχημα στο σπίτι του το βράδυ ή στην εργασία του. Στον αντίποδα, το Σαββατοκύριακο που θα αποφασίσει να πάει ένα ταξίδι, δεν χρειάζεται να προγραμματίσει τη διαδρομή ανάλογα με τους φορτιστές. Απλώς, φουλάρει και ταξιδεύει, χωρίς υποχρεωτικές στάσεις στον αυτοκινητόδρομο.

Μπορεί να κινηθεί ένα Plug-In Hybrid με άδειο ντεπόζιτο;

Αν γίνεται έτσι η χρήση του Plug-In Hybrid αυτοκινήτου, τότε προφανώς, το οικολογικό του αποτύπωμα είναι πολύ μικρότερο. Αν όμως, ο αγοραστής του το επέλεξε λόγω της χαμηλότερης φορολογίας, της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας ή όποιο άλλο κίνητρο ισχύει στη χώρα που μένει και το φορτίζει από σπάνια έως ποτέ, τότε το αυτοκίνητο ρυπαίνει κανονικά, αφού ο θερμικός του κινητήρας λειτουργεί πολύ συχνότερα. Είναι όμως γεγονός ότι οι περισσότεροι αγοραστές ενός PHEV, καταλήγουν εκεί συνειδητά. Το φορτίζουν δηλαδή αρκετά συχνά, ενώ αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα μέχρι να φτάσουν στην ηλεκτροκίνηση. Η τελική απόφαση της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο υπολογισμών ρύπων των PHEV, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει και την εμπορική τους πορεία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...