Ελλάδα: Από τις ακριβότερες χώρες για «καλό» αυτοκίνητο

Δες σε ποια χώρα θα χρειαζόσουν σχεδόν 134 χρόνια για να αγοράσεις ένα πολυτελές όχημα

  • -
  • -

Όπως πολύ καλά ξέρουμε οι περισσότεροι, η απόκτηση ενός πολυτελούς οχήματος, δεν αποτελεί μόνο επένδυση για τον ιδιοκτήτη, αλλά και μέρος της εικόνας του. Ανάλογα την χώρα στην οποία βρίσκεται, ένα τέτοιο όχημα μπορεί να είναι από καθημερινό θέαμα έως είδος προς εξαφάνιση. Όλα έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση του λαού του κάθε κράτους, αλλά και το πόσο επιτρέπει η φορολογία τους την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Σε μία πρόσφατη έρευνα από το Confused.com, βρέθηκε πως το Λουξεμβούργο αποτελεί το κράτος με τα περισσότερα πολυτελή αυτοκίνητα αναλογικά με τον πληθυσμό του. Πιο συγκεκριμένα 1 στους 13 κατοίκους της χώρας έχει στην διάθεση του ένα όχημα υψηλού κόστους. Ο τρόπος που έγιναν οι μετρήσεις είχε ως εξής. Οι ερευνητές πήραν 59 χώρες από όλο τον κόσμο και σύγκριναν τα αρχεία πωλήσεων από το 2016 έως το 2020 με τον πληθυσμό για κάθε κράτος ξεχωριστά. Παράλληλα, βλέποντας την λιανική τιμή τριών πολυτελών μοντέλων (BMW X7, Porsche 911 Turbo S και Tesla Model S) και συγκρίνοντας την με το μέσο εισόδημα για έναν πολίτη κάθε χώρας, μπόρεσαν να υπολογίσουν πόσο καιρό θα χρειαζόταν κάποιος για να καλύψει τα έξοδα ενός τέτοιου οχήματος.

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν, το Λουξεμβούργο με πληθυσμό 625.978 κατοίκων και 48.584 πωλήσεις πολυτελών μοντέλων, έρχεται πρώτο στην αναλογία «καλών» αυτοκινήτων και κατοίκων. Αν σκεφτούμε πως πρόκειται για το ίδιο μέρος που στέφθηκε με τον τίτλο του «πλουσιότερου της Ευρώπης», μόλις πριν 6 χρόνια, δεν μπορούμε να πούμε πως τα νούμερα της έρευνας μας κάνουν εντύπωση.

Ασχέτως της οικονομικής κατάστασης των πολιτών όμως, πρέπει να υπολογίζουμε και πόσο εύκολη είναι η απόκτηση ενός τέτοιου οχήματος στην κάθε χώρα. Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Αυστραλία με το μέσο κόστος να υπολογίζεται στις 97.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα στις 38.000 ευρώ ή το 39,73% του κόστους. Αυτό σημαίνει πως αν υποθετικά δεν πραγματοποιούσαμε καθόλου έξοδα, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα πολυτελές αυτοκίνητο σε περίπου 2,5 χρόνια. Οριακά δεύτερη σε αυτό έρχεται η Δανία με την ποσοστιαία της αναλογία να βρίσκεται στο 39,46%.

Τα πράγματα όμως δεν είναι παντού τόσο «ρόδινα». Στην άλλη άκρη της κατάταξης έχουμε τις χώρες όπου είναι το δυσκολότερο να αγοράσεις ένα «καλό» αυτοκίνητο με το Βιετνάμ να είναι αυτό που κερδίζει εδώ. Με το μέσο κόστος να ξεπερνά τις 628.000 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα ορίζεται στις 4.700 ευρώ, η αναλογία βρίσκεται κάτω από το 1%(0,75%). Αυτό σημαίνει πως ακόμη και δεν είχε κανένα άλλο έξοδο, κάποιος που έχει αυτό το εισόδημα θα χρειαζόταν 133,7 χρόνια(!) για να καλύψει το ποσό ενός πολυτελούς μοντέλου.

Όσον αφορά την χώρα μας τώρα, δεν θα λέγαμε πως τα πάμε και πάρα πολύ καλά καθώς βρισκόμαστε στην 20η θέση της κατάταξης στην οποία πρωτοπόρος είναι το Βιετνάμ, με το μέσο ετήσιο εισόδημα να ορίζεται στις 8.900 ευρώ και η τιμή ενός πολυτελούς τετράτροχου στις 107.000 ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί μεταφράζονται σε αναλογία της τάξης του 8,32% και 12 χρόνια οικονομίας με μηδενικά έξοδα, για την απόκτηση του οχήματος.

Για να δείτε όλα τα στοιχεία της έρευνας αλλά και την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...