Πάγωσαν τα τζάμια του αυτοκινήτου: Πώς θα φύγει ο πάγος;

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με χιόνι, το παρμπρίζ και τα τζάμια πιάνουν πάγο. Πώς όμως θα τα ξεπαγώσεις με μια κίνηση;

  • -
  • -

Τον χειμώνα και ειδικά κατά τις πρωινές ώρες όπου η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή,το πρώτο πράγμα που παγώνει στο αυτοκίνητο είναι το παρμπρίζ. Αν λοιπόν επιχειρήσεις να το ξεπαρκάρεις, ο πάγος που έχει διαμορφωθεί πάνω στο κρύσταλλο δεν επιτρέπει την ορατότητα προς τα έξω. Ορισμένοι επιχειρούν να απομακρύνουν τον πάγο με τα χέρια ή ακόμη και με... φαράσια!

Προφανώς, αυτές οι τακτικές δεν βοηθούν καθόλου. Εκτός του ότι δεν είναι αποτελεσματικές, τα χέρια παγώνουν στο λεπτό και το τζάμι είναι πολύ πιθανό να φθαρεί, καθώς τα φαράσια και αντίστοιχα μέσα δεν έχουν σχεδιαστεί γι΄αυτήν τη δουλειά. 

windscreen

Η ξύστρα πάγου θα σε σώσει

Σε συνθήκες παγετού, όπου η θερμοκρασία το βράδυ είναι υπό του μηδενός, αυτό που χρειάζεσαι είναι μια ξύστρα πάγου τζαμιών. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ, καθώς σε βοηθά να απομακρύνεις εύκολα και γρήγορα τον πάγο από το παρμπρίζ.

Χάρη στην πριονωτή και λεία άκρη του, επιτρέπει την άμεση αφαίρεση των στρωμάτων πάγου από το παρμπρίζ και τα υπόλοιπα παράθυρα, όπως και την απόξεσή του. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε πως, η ασφαλέστερη λύση είναι η πλαστική ξύστρα και όχι η μεταλλική, καθώς μπορεί να γρατζουνίσεις το τζάμι.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ

Στο εμπόριο πωλούνται ξύστρες πάγου από πολύ χαμηλές τιμές. Για την πιο αποτελεσματική απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου, επέλεξε ένα αξεσουάρ που ενσωματώνει και βούρτσα. Πρώτα χρησιμοποίησε το βουρτσάκι για να φύγει το χιόνι και στη συνέχεια την ξύστρα. 

pagos

Τι να μην κάνεις ποτέ στο παρμπρίζ

Μην προσπαθήσεις ποτέ να ξεπαγώσεις τα παράθυρα του οχήματος με ζεστό νερό. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας προκαλεί συχνά ρωγμές καταπόνησης στο παρμπρίζ. Το χλιαρό ή κρύο νερό δεν είναι επίσης καλή ιδέα, καθώς θα ξεπαγώσει για λίγο τον πάγο, αλλά θα παγώσει ξανά αμέσως όταν η θερμοκρασία στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλή. Το στρώμα του πάγου που θα δημιουργηθεί θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να απομακρυνθεί.

Δες επίσης: Τι είναι καλύτερο για τα χιόνια; Αλυσίδες ή κουβέρτες;

Τι να κάνεις αν δεν έχεις ξύστρα

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχεις υπομονή καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος. Θέσε σε λειτουργία τον κινητήρα και κατόπιν το καλοριφέρ με τον ζεστό αέρα. Περίμενε έως ότου ζεσταθεί η καμπίνα και κατ΄επέκταση τα τζάμια για να λιώσει ο πάγος. Για καλύτερη απόδοση άνοιξε λίγο τα παράθυρα προκειμένου να εισχωρεί στην καμπίνα φρέσκος αέρας και να «σπάσει» η υγρασία» στο εσωτερικό.