Στην Ελλάδα ένας από τους πιο γερασμένους στόλους οχημάτων

Στους δρόμους της Ευρώπης κυκλοφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια οχήματα, με τα παλαιότερα να είναι σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα.

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων παρουσίασε μια σειρά ενδιαφερόντων στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ευρώπη. Τα ευρήματα αφορούν τόσο τις 27 χώρες κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

old cars1

Με βάση τα νούμερα της ACEA, στην Ευρώπη κυκλοφορούσαν το 2020 πάνω από 246,3 εκατομμύρια οχήματα. Το μέσο όρο ηλικίας των αυτοκινήτων είναι 11,8 έτη. Η Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν τον παλαιότερο στόλο με τους πολίτες να οδηγούν οχήματα 17 ετών. Το ίδιο περίπου ποσοστό αναλογεί και στην Ελλάδα (16,6 έτη), με τη χώρα μας να καταλαμβάνει δύο αρνητικές πρωτιές.

Πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχουμε στην Ελλάδα;

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών στην ΕΕ με 21,4 έτη αλλά και τα παλαιότερα λεωφορεία με 19 έτη. Στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, το μέσο όρο είναι στα 13,9 και 12,8 έτη αντίστοιχα.

old cars2

Αυτοί που απολαμβάνουν να οδηγούν τα πιο καινούρια αυτοκίνητα είναι οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου. Τα οχήματα που πλαισιώνουν τα νοικοκυριά στη συγκεκριμένη χώρα είναι 6,7 ετών. Μάλιστα, στο Λουξεμβούργο, το κράτος με ένα από υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, καταγράφεται η μεγαλύτερη πυκνότητα ανά κάτοικο (696 αυτοκίνητα ανά 1.000 άτομα).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...