Παγώνουν τα λάδια του αυτοκινήτου τον χειμώνα;

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι γεγονός ότι δυσκολεύουν τα αυτοκίνητά μας. Τα λιπαντικά του κινητήρα όμως, πώς τις αντιμετωπίζουν;

  • -
  • -

Σε κανέναν μας δεν αρέσει να καταπονεί το αυτοκίνητό του και όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε ότι δουλεύει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο χειμώνας ωστόσο, είναι από μόνος του μια δοκιμασία για τα μηχανικά μέρη και τα υγρά του οχήματός μας. Δεν αναφερόμαστε τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες που έχουμε συνηθίσει στην Αθήνα, δηλαδή κοντά στους 5, άντε 0 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ακόμη πιο ψυχρές συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΣ ΤΣΕΚΑΡΩ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ;

Το θερμόμετρο μπορεί να δείξει ακόμη και -10 βαθμούς Κελσίου σε κάποια σημεία της Ελλάδας κατά τις βραδινές και πολύ πρωινές ώρες, ενώ στο εξωτερικό, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ζουν ακόμη και στους -20, -30 βαθμούς Κελσίου. Εμείς, θα ντυθούμε καλά και θα πιούμε ένα ζεστό ρόφημα, οπότε κάπως θα αντέξουμε στο ψύχος. Το αυτοκίνητό μας όμως; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν σίγουρα τρόποι για να το προστατέψουμε.  

Τι κρίνει αν παγώνουν τα λάδια του κινητήρα;

Το μυστικό για τα λάδια μας βρίσκεται στο ιξώδες του. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε συνθετικά λιπαντικά που έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες. To νούμερο που προηγείται του W στα λάδια μας (πχ αν φοράμε 5W-30, αναφερόμαστε στο νούμερο 5) ο κατασκευαστής του λιπαντικού μας λέει πόσο λεπτόρρευστο γίνεται το λάδι όταν είναι κρύο (W=Winter, δηλαδή χειμώνας).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΛΑΔΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ;

Τα νούμερα στο ιξώδες αποκαλύπτουν πόσο αντιστέκεται στη ροή το λάδι, δηλαδή πόσο πυκνό είναι. Όσο χαμηλότερος ο αριθμός, τόσο πιο λεπτό είναι το λιπαντικό μας, άρα αντέχει και περισσότερο στο κρύο χωρίς να παγώνει. Στο 5W-30, όσο είναι κρύο το λάδι, έχει αντίσταση στη ροή 5 (χαμηλή, δηλαδή) για να κυκλοφορεί πιο εύκολα στο κύκλωμα κατά την εκκίνηση του κινητήρα και όσο είναι κρύος, ενώ όταν το μοτέρ «πιάσει θερμοκρασία» το λάδι έχει την ιδιότητα να γίνεται πυκνότερο, ανεβαίνοντας στο 30, για πιο αποτελεσματική προστασία και λιγότερες τριβές.

Παγώνει τελικά το λάδι;

Όχι, το λάδι δεν παγώνει. Απλά σε ακραίες θερμοκρασίες έχει την τάση να γίνεται πολύ παχύρρευστο, σαν να είναι gel, δυσκολεύοντας τόσο τη σωστή κυκλοφορία του λιπαντικού στο κύκλωμα, όσο και το έργο της αντλίας λαδιού, επιβαρύνοντάς τη με επιπλέον φορτίο. Το παχύρρευστο λάδι περνάει με δυσκολία μέσα από το φίλτρο λαδιού, οπότε η αντλία ζορίζεται να το τραβήξει από το κάρτερ. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο πριν το W στο ιξώδες του λαδιού, τόσο πιο πολύ αντιστέκεται στο κρύο. Ένα λάδι με SAE 0W-20 ας πούμε, αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δεν παρατηρούμε το φαινόμενο του “gel”. Στον αντίποδα, ένα πολύ πυκνό λάδι (με SAE 10W-60, ας πούμε) θα αρχίσει να γίνεται πολύ παχύρρευστο γρήγορα, σε ψυχρό κλίμα.

Στο εξωτερικό πώς αντιμετωπίζουν το φαινόμενο;

Όπως είπαμε, υπάρχουν χώρες που οι -20 και -30 βαθμοί Κελσίου αποτελούν καθημερινότητα στη χειμερινή περίοδο. Πώς αντιμετωπίζουν το κρύο εκείνοι; Συνήθως τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με Winter Pack από το εργοστάσιο ή οι ιδιοκτήτες επιλέγουν aftermarket προϊόντα που κάνουν το ίδιο πράγμα. Μέσω ρεύματος, ειδικές αντιστάσεις θερμαίνουν το κάρτερ (άρα και το λάδι), αλλά και άλλα μέρη του κινητήρα, προετοιμάζοντάς τα για λειτουργία. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα αυτό ελέγχεται μέσα από εφαρμογή στο smartphone του ιδιοκτήτη ή από το μενού μέσα στο όχημα, οπότε όταν ο οδηγός φτάσει και θελήσει να βάλει μπρος τον κινητήρα του, το σύστημα έχει ήδη θερμάνει μέχρι ένα σημείο τα υγρά του κινητήρα, αλλά και τον ίδιο τον κινητήρα για να εκκινήσει αβίαστα. Φυσικά χρησιμοποιούν και λάδια ειδικών προδιαγραφών για αυτές τις ακραίες συνθήκες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...