Νέα κάμερα καταγράφει όποιον κρατά κινητό

Περίπου 15.000 οδηγούς με το κινητό στο χέρι έπιασε μια κάμερα ειδικής τεχνολογίας στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της.

  • -
  • -

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνηθέστερες αιτίες ατυχημάτων και ειδικά όταν γίνεται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπου το αυτοκίνητο καλύπτει δεκάδες μέτρα το δευτερόλεπτο, οι πιθανότητες ενός σοβαρού τρακαρίσματος πολλαπλασιάζονται. Στην Αγγλία αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο.

Ξεκίνησαν δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας για μια κάμερα, η οποία διαθέτει ειδικά εξελιγμένο λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να καταλάβει αν ο οδηγός που «βλέπει» έχει στα χέρια του κινητό τηλέφωνο ή αν προσέχει στο δρόμο. Η μια και μοναδική κάμερα χρησιμοποιήθηκε για έξι μήνες και «συνέλαβε» 15.000 οδηγούς να κρατούν το κινητό τους ενώ οδηγούν σε αυτοκινητόδρομο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αστυνομία ωστόσο, τονίζει ότι τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα.

Λέει, ότι η κάμερα δεν ελέγχει όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας και δεν βρισκόταν διαρκώς σε λειτουργία. Αν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις λωρίδες συνέχεια, τότε ο αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Η κάμερα εξελίχθηκε από εταιρεία στην Αυστραλία και έχει εντυπωσιακές δυνατότητες. Μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν σε όλα τα «ψηλά» μέρη ενός αυτοκινητόδρομου και μπορεί να τραβάει φωτογραφίες σε κάθε καιρική συνθήκη, χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα της.

Μάλιστα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που ενσωματώνει, μπορεί να εντοπίσει ακόμη και τους οδηγούς που «κρύβουν» το κινητό τους τηλέφωνο για να μην είναι άμεσα ορατό. Σύμφωνα με τις αγγλικές αρχές, τραβάει φωτογραφίες ακόμη και αν τα αυτοκίνητα κινούνται με ταχύτητα των 300 km/h. Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι η ευρεία χρήση αυτών των συσκευών είναι μόνο ζήτημα χρόνου. Στην Αυστραλία χρησιμοποιούνται ήδη στη Νέα Νότια Ουαλία και έχουν μειώσει τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 20%, μέσα σε μόλις δύο χρόνια χρήσης.

Για την ώρα, ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθεί παράβαση χρήσης ή ομιλίας με κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι η αστυνομία να βεβαιώσει η ίδια την παράβαση, δηλαδή να συμβεί live μπροστά τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...