Ένα Toyota iQ που ήθελε να γίνει GR Yaris!

Στο σώμα ενός Toyota iQ «παντρεύτηκε» η εξωτερική εμφάνιση του GR Yaris και ένας κινητήρας της Kawasaki με κόφτη στις 11.000 rpm.

  • -
  • -

Το Toyota iQ το θυμόμαστε όλοι. Ένα πανέξυπνο concept της Toyota με διαστάσεις παρόμοιες με του Smart ForTwo της εποχής, αλλά πιο πρακτικό εσωτερικό που βόλευε με άνεση τρεις ενήλικες και ένα παιδί. Το μικρό μοντέλο της Toyota ξεχώριζε με την εμφάνισή του, αλλά και τους οικονομικούς κινητήρες (1.0 lt με 68 ίππους, 1.33 lt με 99 ίππους και 1.4 lt D-4D ντίζελ με 90 ίππους). Κάποιος ωστόσο, ζήλεψε το GR Yaris και θέλησε να μετατρέψει το iQ σε ένα «όπλο» επιδόσεων.

Χρησιμοποιώντας σαν βάση ένα iQ, δημιούργησε ένα πολύ ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα που στο εμπρός τμήμα του, θυμίζει αρκετά το κορυφαίο Yaris. Από το πλάι, αλλά και στο πίσω μέρος, το σχήμα αμαξώματος του iQ είναι ξεκάθαρο, όμως και πάλι τα διαφορετικά φωτιστικά σώματα, ο προφυλακτήρας, η διακριτική αεροτομή, τα «φουσκώματα» στα φτερά και οι εξατμίσεις προδίδουν ότι εδώ κάτι… παίζει. Οι ζάντες επίσης έχουν αλλάξει, με αυτές που βρίσκονται στον πίσω άξονα να έχουν σημαντικά μεγαλύτερο πλάτος. Μαντεύετε το λόγο;

Μα φυσικά, για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις ισχύος. Μπορεί να θυμάστε, ότι το Toyota iQ σε φυσιολογική μορφή, είναι εμπροσθιοκίνητο. Εδώ όμως, η κίνηση μεταδίδεται στον πίσω άξονα. Ο λόγος, είναι ο κινητήρας της Kawasaki, από το εντυπωσιακό ZX-14R! Η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί έναν τετρακύλινδρο κινητήρα των 1.440 κυβικών εκατοστών και αποδίδει 211 ίππους με 155 Nm ροπής. Το σασμάν που στέλνει την ισχύ στον πίσω άξονα είναι ένα σειριακό εξάρι και ο κόφτης δεν επεμβαίνει πριν από τις 11.000 rpm!

Ακούγεται παρανοϊκό και μάλλον, έτσι είναι. Το μικρό Toyota σίγουρα έχει εκρηκτικές επιδόσεις, αλλά και συγκλονιστικό ήχο, ενώ οι δημιουργοί του τονίζουν ότι κινείται κανονικότατα, ως ένα πλήρως ολοκληρωμένο project. Το εσωτερικό έχει επίσης τροποποιηθεί. Αγωνιστικά bucket καθίσματα, σπορ τριάκτινο τιμόνι, μια οθόνη πολλαπλών ενδείξεων στην κορυφή της τριγωνικής κεντρικής κονσόλας, αλλά και μακρύς λεβιές για το σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων, είναι μερικά από τα στοιχεία που βάζουν σε «πολεμική» διάθεση τον οδηγό.

Να τονίσουμε ότι η πρακτικότητα και οι πίσω θέσεις που κανονικά συναντάμε σε ένα Toyota iQ έχουν πάει περίπατο. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας βρίσκεται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της Kawasaki, οπότε το ενδεχόμενο των πίσω επιβατών καλύτερα να το ξεχάσετε. Όχι ότι θα έμπαινε να κάτσει κανείς πίσω σε μια τέτοια κατασκευή, αλλά λέμε! Με τόση δύναμη στους πίσω τροχούς, ένα απίστευτα κοντό μεταξόνιο, αλλά και αρκετά φαρδύ (αναλογικά) μετατρόχιο, ακόμη και ο οδηγός θα πρέπει να το ξανασκεφτεί πριν γυρίσει το κλειδί στη μίζα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...