Lotus Type 135: Οδηγοκεντρικός και ελαφρύς ο ηλεκτρικός αντικαταστάτης της Elise

Νέες πληροφορίες για τον διάδοχο του πιο επιτυχημένου μοντέλου της βρετανικής μάρκας έρχονται στο φως

  • -
  • -

Με το όνομα Elise να είναι το διασημότερο στην ιστορία της Lotus, όπως είναι φυσικό, το αυτοκίνητο που πρόκειται να αντικαταστήσει ένα τόσο θρυλικό μοντέλο είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα για την εταιρεία. Γνωρίζαμε ήδη πως η «νέα» Elise θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητη και θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα E-Sports, ενώ η άφιξη της στην αγορά υπολογίζεται για το 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: H LOTUS ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ "ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ"

Το μοντέλο με κωδική ονομασία Type 135 θα προσφέρεται σε διάφορες εκδόσεις οι οποίες θα χρησιμοποιούν την ίδια αρχιτεκτονική και ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν την σημερινή γκάμα (βλέπε Elise, Exige και Evora). Υπάρχει πιθανότητα η Lotus να ξεκινήσει την εμπορική διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων μοντέλων ενώ η Emira – το τελευταίο αυτοκίνητο της μάρκας που θα χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης – βρίσκεται ακόμη στον κατάλογο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΝΕΑ LOTUS EMIRA

Σήμα κατατεθέν όλης της γκάμας, ασχέτως εποχής, ήταν η έμφαση που δινόταν από τους μηχανικούς στην κατασκευή σπορ οχημάτων με χαμηλό βάρος και αυξημένη ευελιξία, στοιχεία που δεν πρόκειται να λείψουν ούτε από την νέα, εξηλεκτρισμένη γενιά. Πάρα το βάρος των μπαταριών, ο αντικαταστάτης της Elise καταφέρνει να κρατήσει το νούμερο στην ζυγαριά χαμηλά χάρη στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί, η οποία είναι κατά 37% ελαφρύτερη σε σχέση με αυτή της Emira.

Lotus-E-Sports-Architecture-Project-LEVA-1

Ο ρόλος του «εισαγωγικού» μοντέλου στην γκάμα θα διατηρηθεί, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουμε να κάνουμε με ένα διθέσιο sportscar, με κοντό μεταξόνιο, το οποίο χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα που θα βρίσκεται τοποθετημένος στον πίσω άξονα, θα παράγει 476 ίππους. Το ρεύμα για την τροφοδοσία αυτού του ηλεκτρικού μοτέρ θα αποθηκεύεται σε μία μπαταρία 66,4 kWh με τεχνολογία 800V και αυτονομία 483 km, η οποία σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ηλεκτρικών μοντέλων που βρίσκονται σήμερα στην αγορά, θα τοποθετείται πίσω από τα καθίσματα. Έτσι ο οδηγός και ο συνοδηγός θα μπορούν να συνεχίσουν να κάθονται όσο πιο χαμηλά γίνεται, κάτι που με τις μπαταρίες τοποθετημένες στο πάτωμα δεν θα ήταν εφικτό.

Το αρνητικό της υπόθεσης φαίνεται να είναι το κόστος απόκτησης για αυτό το νέο μοντέλο, με την τιμή εκκίνησης να παίρνει την ανιούσα, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της μάρκας, Matt Windle. Ακόμη και με την πτώση που προβλέπεται πως θα έρθει στα κόστη παραγωγής, η αρχική τιμή υπολογίζεται πως θα κυμανθεί σε εύρος που αγγίζει 6-ψήφια νούμερα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...