Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχονται οι μπαταρίες ιόντων νατρίου – Φορτίζουν 80% σε 15 λεπτά

Σύμφωνα με την CATL, εταιρεία – κολοσσός στο χώρο, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου χωρίς λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο σύντομα θα είναι πραγματικότητα.

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές του κοβαλτίου, του νικελίου, του μαγγανίου, του λιθίου και του σιδήρου έχουν πάρει την ανιούσα. Πρόκειται για πολύ βασικά συστατικά των μπαταριών ιόντων λιθίου, τύπος μπαταριών που χρησιμοποιείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Αν μειωθεί το κόστος των μπαταριών, τότε θα γίνει και ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση τιμών των ηλεκτρικών μοντέλων, όμως κάτι τέτοιο δεν δείχνει εφικτό κρίνοντας από τα χρήματα που στοιχίζουν τα συστατικά τους. Σύμφωνα με την CATL όμως, υπάρχει λύση. Φυσικά δεν βρήκαν πως να αγοράζουν φθηνότερα τις πρώτες ύλες, αλλά πως να μην τις χρειάζονται καν.

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου δεν χρειάζονται λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο. Κατασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο και μάλιστα, αποδίδουν και καλύτερα, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία. Λένε ότι από το 2023 ο νέος τύπος μπαταρίας θα προσφέρεται στην αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν στη δημοσιότητα, η ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας ιόντων νατρίου είναι ακόμη χαμηλότερη από αυτή των μπαταριών λιθίου φωσφορικού σιδήρου.

Τα πρώτα στοιχεία λένε ότι η φόρτιση από εντελώς άδειες, έως και το 80% της πληρότητας θα γίνεται μέσα σε μόλις 15 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου. Η CATL αναφέρει ότι συγκριτικά με τους τύπους που χρησιμοποιούνται σήμερα, το νέο της προϊόν θα έχει να επιδείξει καλύτερη σταθερότητα σε ακραίες θερμοκρασίες.

To βασικό μειονέκτημα των μπαταριών ιόντων νατρίου έχει να κάνει με το βάρος. Είναι αρκετά βαρύτερες από τις αντίστοιχες λιθίου, ενώ μακροπρόθεσμα έχει παρατηρηθεί ότι χάνουν ταχύτερα την ενεργειακή τους πυκνότητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...