Ο υπερυπολογιστής της Tesla είναι ο 5ος δυνατότερος στον κόσμο

Που ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί;

  • -
  • -

Αρχικά, η Tesla κατασκεύασε τον 5ο δυνατότερο υπολογιστή στον κόσμο. Προκειμένου να επεξεργάζεται ο ανυπολόγιστος όγκος δεδομένων που συλλέγει ένα αυτοκίνητο κατά την αυτόνομη οδήγηση, θα πρέπει ο υπολογιστής που τα λαμβάνει και τα επεξεργάζεται να είναι τεραστίων δυνατοτήτων. Έτσι, η Tesla αρκετά χρόνια τώρα δημιουργεί μονάδες του Dojo υπερυπολογιστή ώστε να υποστηρίξει τον AL που είναι το όνομα του προγράμματος  της αυτόνομης οδήγησης.  

Πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά αυτού του setup είναι:

• 720 κόμβους από 8*A100 80GB (5760 GPUs συνολικά)

• 1.8 EFLOPS (720 κομβους * 312 ΤFLOPS-FP16-A100 * 8 gpu/κόμβο)

• 10 PB από την κορυφαία επιλογή NVME για αποθηκευτικό χώρο που φτάνει τα 1.6 ΤBps

• 640 TBps συνολικής διακίνησης ισχύος

Σύμφωνα με τον CEO της Tesla, Elon Musk, ο Dojo θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου.

 Επιπλέον, δηλώθηκε από τον Andrej Karpathy που είναι ο επικεφαλής του Al project ότι:

«Έχουμε μια αρχιτεκτονική νευρωνικών δικτύων με ένα set δεδομένων που ανέρχεται στα 1.5 petabytes, τα οποία χρειάζονται τεράστια υπολογιστική δύναμη για να επεξεργάζονται σωστά. Για μας, το computer vision (όραση υπολογιστών) είναι το βασικό εργαλείο για να μπορεί να υποστηρίζεται η αυτόνομη οδήγηση. Για να δουλέψει σωστά, θα πρέπει να τραβήξουμε δεδομένα από τα αυτοκίνητά μας και να εκπαιδεύουμε τεράστια νευρωνικά δίκτυα την ίδια στιγμή που πειραματιζόμαστε με αυτά. Οπότε, έχουν επενδυθεί αρκετά σε αυτόν τον υπολογιστή. Συγκεκριμένα, έχει χτιστεί μια μονάδα με 720 κόμβους από 8 Α100 των 80 GB το καθένα. Είναι ένας τρομερός υπερυπολογιστής που σε αριθμούς flops, είναι ο 5ος στον κόσμο».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο Conference on Computer Vision and Pattern Recognition του 2021 κατά την παρουσίαση του υπερυπολογιστή.

Η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να μη μας ακούγεται απλή υπόθεση, ωστόσο η πραγματοποίησή της είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς απαιτεί ανυπολόγιστο όγκο δεδομένων και πειραματισμών προκειμένου ένα αυτοκίνητο να είναι ικανό να προσφέρει ασφαλείς μετακινήσεις χωρίς απρόοπτα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...